«Θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιες ομάδες θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου»

Πέραν από τη συζήτηση για τους εμβολιασμούς εφήβων, που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, άρχισε να μελετά και το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, πριν το τέλος του έτους.

Ήδη άρχισαν να συλλέγονται στοιχεία από τους εμβολιασμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για να αποφασιστεί εάν θα προταθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης μόνο σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού ή στο σύνολο των εμβολιασμένων.

«Η επαναληπτική δόση είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε δεδομένο», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης εξήγησε ότι η ανοσία είτε μετά από νόσηση, είτε μετά από εμβολιασμό μπορεί να μειωθεί κάτι που δεν μετριέται μόνο με αντισώματα, αλλά διαδραματίζει ρόλο και η κυτταρική ανοσία.

«Υπάρχουν ομάδες μέσα στον πληθυσμό που γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό τους, δεν ανταποκρίνεται τόσο πολύ. Αυτές οι ομάδες είναι οι μεγάλες ηλικίες, κυρίως τα άτομα άνω των 70 ετών, όπως και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Είναι μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και η μερίδα που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνουν σοβαρή νόσο. Αυτές οι ομάδες θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα χρειαστούν, όμως είναι πολύ πιθανόν ότι όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση του εμβολίου».

Τα μέλη της ΣΕΕ, συζητούν εδώ και καιρό το θέμα και πρότειναν τη συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων από εμβολιασμένους που προσβάλλονται από κορωνοϊό και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία.  

«Το έχουμε θέσει ενώπιον του Υπουργείου Υγείας και παρακολουθείται και από τον ΟΚΥπΥ. Έχουμε τονίσει την ανάγκη, αυτά τα στοιχεία να συλλέγονται και να αναλύονται. Έχουμε επίσης τονίσει την ανάγκη να γίνουν αναλύσεις με δεδομένα από τους οίκους ευγηρίας για να έχουμε εικόνα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», σημείωσε ο επικεφαλής της ΣΕΕ.

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες, αξιολογούν δεδομένα από μελέτες διεθνώς, για να δουν εάν πρέπει να καταστεί απαραίτητος ο επαναληπτικός εμβολιασμός σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

«Ακούσαμε και δηλώσεις από τις εταιρείες των εμβολίων, που θεωρούν πολύ πιθανή την ανάγκη της επαναληπτικής δόσης πριν το τέλος του έτους και άρχισαν ήδη και δημοσιεύονται μελέτες με εθελοντές που λαμβάνουν την τρίτη δόση. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο επιθετικοί με το θέμα του εμβολιασμού, για να μην ρισκάρουμε πρώτα να δούμε το πρόβλημα να ανακύπτει και μετά να αντιδράσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα οφέλη από τα εμβόλια, η στόχευση σε μικρές ηλικίες και το φαινόμενο της Πάφου

Οι εμβολιασμοί εφήβων

Σ’ ότι αφορά στους εμβολιασμούς εφήβων ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι άρχισε η συζήτηση και ότι είναι «ένα πολύ λεπτό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να δούμε με προσοχή χωρίς να βιαστούμε».

Επί τάπητος τέθηκαν και οι πρόσφατες οδηγίες του ECDC για τους εμβολιασμούς εφήβων, που έκανε συστάσεις στα κράτη μέλη, προτού λάβουν τελεσίδικες αποφάσεις, να βάλουν στη ζυγαριά την επιδημιολογική εικόνα, τον κίνδυνο να προσβληθούν παιδιά και την ασφάλεια των εμβολίων.

«Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Έχω ζητήσει να συμβάλουν στη συζήτηση μέλη της Παιδιατρικής εταιρείας και οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ώστε να δούμε το θέμα ολοκληρωμένα, προτού ως κράτος προβούμε σε κάποια επίσημη σύσταση. Οι βασικοί γνώμονες εδώ, είναι το πραγματικό όφελος στα παιδιά, έναντι θεμάτων ασφαλείας και πάντα σε σχέση με την κάλυψη των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων, τους επόμενους μήνες».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Αν και έχει αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ αναφορικά με την πανδημία, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως ακόμη δεν έχει τελειώσει, χωρίς να αποκλείονται μάλιστα απρόοπτα όπως οι μεταλλάξεις, που μπορούν να πυροδοτήσουν νέες σοβαρές εξάρσεις.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλές χώρες που διανύουν μία πάρα πολύ σοβαρή έξαρση,  ενώ ο αριθμός των νέων περιστατικών καθημερινά  παραμένει εξαιρετικά υψηλός», σημείωσε ο καθηγητής Τσιούτης. Τόνισε δε πως μπορεί στην Κύπρο να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση επιδημιολογικά απ’ ότι τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο σε σχέση με πέρσι τον Ιούνιο είμαστε χειρότερα. «Αυτό το καταδεικνύουν και οι αντικειμενικοί δείκτες, όπως είναι ο αριθμός των ανθρώπων στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Είναι πολύ υψηλότεροι σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο».

Η εκτίμηση είναι ότι απομένουν ακόμη αρκετοί μήνες, για να μπει φραγμός στην πανδημία. «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι το 2021 θα συνεχίσει να μας απασχολεί η πανδημία. Αυτό που αλλάζει, είναι ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική φάση και μορφή της. Σε αυτό παίζουν ρόλο οι εμβολιασμοί, επειδή βοηθάνε να προστατευτούν πολλά άτομα από νόσηση ή από νοσηλεία. Από την άλλη, έχουμε αποκομίσει γνώση και εμπειρία και ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα, τα οποία είναι τα πιο αποτελεσματικά, ώστε να περιορίζεται η μετάδοση. Πλέον ο κορωνοϊός είναι στην καθημερινότητά μας και πρέπει να μας γίνουν βίωμα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται».

Κληθείς να απαντήσει εάν οι επιστημονικές εκτιμήσεις είναι ότι τουλάχιστον έχουν περάσει τα χειρότερα της πανδημίας, απάντησε πως καθημερινά εντοπίζονται παγκοσμίως γύρω στις 800 χιλιάδες νέα κρούσματα, αριθμός πάρα πολύ μεγάλος. «Δεν ξέρουμε τι τροπή μπορεί να πάρει η πανδημία, τι μετάλλαξη μπορεί να προκύψει και να επηρεάσει τη μεταδοτικότητα αλλά και το κλινικό αποτέλεσμα της προσβολής από τον κορωνοϊό».

Έφερε ως παράδειγμα την ινδική μετάλλαξη, η οποία σύμφωνα με μελέτες είναι 40% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. «Εάν θέλετε να το δούμε με αριθμούς. Ο μέσος αριθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού, όπως εκτιμήθηκε πέρσι, ήταν γύρω στο 3,  δηλαδή ένα άτομο μόλυνε άλλα τρία. Η βρετανική μετάλλαξη ήταν κατά 50% πιο μεταδοτική, άρα κατά μέσο όρο, ένα άτομο μόλυνε 4,5 άτομα. Αυτό εξηγεί και την πολύ σοβαρή έξαρση που ζήσαμε στην Κύπρο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Εάν η ινδική είναι 40% πιο μεταδοτική από τη βρετανική, τότε ένα άτομο θα μολύνει πάνω από έξι».

Ο κ. Τσιούτης τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο. «Τα μέτρα που δουλεύουν είναι η αποστασιοποίηση, η μάσκα σε κλειστούς χώρους και ο εμβολιασμός. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής μετάλλαξης, ίσως όμως λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα στελέχη. Φαίνεται ότι η πρώτη δόση δεν είναι τόσο αποτελεσματική, ωστόσο οι δύο δόσεις, είναι αρκετά αποτελεσματικές, κάτι που ενισχύει το επιχείρημα πως πρέπει να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός. Άρα έχουμε αυτές τις δύο στρατηγικές, που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε, ώστε να μην ζήσουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που ζήσαμε πριν από τρεις μήνες στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πίεση στο σύστημα υγείας από τις λοιμώξεις-«Μόλις το 45% των ατόμων πάνω των 65 έχουν εμβολιαστεί»
Επί τάπητος η διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων-Οι κανονισμοί και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου
Έκκληση Κέντρου Αίματος για αιμοδοσία λόγω σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων-Αναλυτικά οι χώροι αιμοδοσίας
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας οι καταστηματάρχες
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από το 1850