Οι συζητήσεις για εμβολιασμό των παιδιών στην Κύπρο και ο ρόλος των γονιών

Ξεκίνησε, αλλά βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η συζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την έναρξη των εμβολιασμών εφήβων ηλικίας δώδεκα ετών και άνω. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, άναψε από την περασμένη Παρασκευή το πράσινο φως, για την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών. Η έγκριση δόθηκε στη βάση κλινικής μελέτης που είχε πραγματοποιηθεί και κατέδειξε πολύ υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου της Pfizer. 

Το θέμα απασχολεί και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφερε στον REPORTER το μέλος της ΣΕΕ, Ζωή-Δωροθέα Πανά, «παρόλο που ο ΕΜΑ έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά άνω των 12 ετών, θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς για το εάν και πώς πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός». 

Όπως εξήγησε, η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τους επιστήμονες στην Κύπρο, «αλλά θέλει και κάποια ακόμα βήματα να γίνουν, διότι μιλάμε για τον πιο ευαίσθητο πληθυσμό αυτή την στιγμή. Νομίζω ότι ούτε πρέπει να βιαστούμε, αλλά ούτε και να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται αξιολόγηση και ανάλυση».

Ο τρόπος που θα γίνεται ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 12-18 ετών, είναι άλλο ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί εάν και εφόσον ανάψει το πράσινο φως για έναρξη της διαδικασίας. Κι αυτό για να αποφασιστεί κατά πόσον θα προγραμματίζεται ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, όπως και για τον υπόλοιπο πληθυσμό ή εάν θα διαφοροποιηθεί η διαδικασία.

Το γεγονός ότι πρόκειται για ανήλικο πληθυσμό, εμπλέκει στην εξίσωση της απόφασης, της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών. Όπως είπε η Δρ. Πανά, θα πρέπει οι γονείς αρχικά να αισθανθούν ασφάλεια. «Πρέπει να δούμε ποια είναι η πρόθεσή τους, να δούμε ακριβώς ποιες είναι οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί των κηδεμόνων και γονέων και να συζητηθεί εκτενώς το θέμα». 

Αρκετοί μπορεί να αναρωτηθούν γιατί να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, με δεδομένο ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν πως τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Η Δρ. Πανά απαντά ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. 

«Ο πρώτος είναι ότι υπάρχουν, αν και σε μικρό ποσοστό, παιδιά που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στο εξωτερικό. Έχει ξεκινήσει η κάλυψη όλων των ηλικιακών ομάδων και αφήνουμε ακάλυπτη την ομάδα των παιδιών. Άρα λοιπόν, εάν δεν πετύχουμε την παγκόσμια ύφεση, ο ιός θα βρίσκει χώρο για να εξαπλωθεί στα επίνοσα άτομα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά, που δεν εμβολιάστηκαν». 

Ο δεύτερος λόγος, όπως λέει αφορά στην εκπαίδευση, η οποία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό αφού οι μαθητές αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Εάν θέλουμε να πετύχουμε την πραγματική ύφεση, το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, θα πρέπει να βλέπουμε το κατά πόσον μπορούμε να εμβολιάσουμε την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού» τονίζει η Δρ. Πανά.

Προβληματισμός στην Ευρώπη για τον εμβολιασμό των παιδιών

Διεθνώς εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη έντονος διάλογος σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών. Στην κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν 2,250 παιδιά, ένα σχετικά μικρό δείγμα όπως αναφέρει η Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. 

Παρόλο που το δείγμα ήταν σχετικά μικρό, στα μισά παιδιά που δόθηκε το κανονικό εμβόλιο (στα υπόλοιπα δόθηκε εικονικό εμβόλιο), φάνηκε ότι υπήρχε μεγάλη αποτελεσματικότητα που έφτανε το 100%, με τις παρενέργειες να μην είναι αξιοσημείωτες και να ομοιάζουν με εκείνες που παρατηρούνται στους ενήλικες. 

Ο προβληματισμός που υπάρχει στην Ευρώπη, είναι κυρίως διότι δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικά δεδομένα. «Πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι στην Αμερική αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών με Pfizer, έτσι θα υπάρξουν πραγματικά δεδομένα, τα οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε» αναφέρει η Δρ. Παναγιωτοπούλου. 

Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που προχώρησε σε εμβολιασμούς, είναι η Σουηδία, η οποία χορηγεί το εμβόλιο σε παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι άλλες χώρες, όπως αναφέρει η Δρ. Παναγιωτοπούλου, προβληματίζονται ακόμη για το «κατά πόσον θα εμβολιάσουν τα παιδιά». 

«Ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκρισή της επέκτασης χρήσης του εμβολίου της Pfizer στις ηλικίες 12-15, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ότι αυτό το εμβόλιο, θα ωφελήσει κατά πολύ τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα» αναφέρει η Δρ. Παναγιωτοπούλου. Ωστόσο όπως λέει η κάθε χώρα, μπορεί να αποφασίσει αν θα το διαθέσει γενικότερα για τα παιδιά ή μόνο για όσα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και καθόλου.

Εκτός από ο εμβόλιο της Pfizer σειρά φαίνεται να παίρνει και το εμβόλιο της Μoderna για έγκριση, ώστε να υπάρξει επέκταση χρήσης στα παιδιά. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Δρ. Παναγιωτοπούλου, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη αίτηση για την επέκταση της χρήσης στον ΕΜΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προχώρησε σε αναπροσαρμογή κλινών στα νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ-Αναμονή για μη επείγοντα περιστατικά
Την ανάγκη για επανακατασκευή του δρόμου Έμπας-Τάλας ήγειρε ο κοινοτάρχης-«Έχουν σημειωθεί πολλές τροχαίες συγκρούσεις»
Πίεση στο σύστημα υγείας από τις λοιμώξεις-«Μόλις το 45% των ατόμων πάνω των 65 έχουν εμβολιαστεί»
Επί τάπητος η διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων-Οι κανονισμοί και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου
Έκκληση Κέντρου Αίματος για αιμοδοσία λόγω σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων-Αναλυτικά οι χώροι αιμοδοσίας
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής