Η αποδοτικότητα των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις και οι πυλώνες προστασίας

Σε εγρήγορση είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά τον εντοπισμό και την Κύπρο των μεταλλαγμένων στελεχών της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, τα οποία εντοπίστηκαν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Με την εμφάνισή τους στην Κύπρο, γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα για τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα των στελεχών αυτών σε σχέση με τον αρχικό τύπο του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν κρούσματα της ινδικής και της αφρικανικής μετάλλαξης στην Κύπρο

Η Κύπρος όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης, κάνουν συνεχή επιτήρηση των στελεχών και των μεταλλάξεων του ιού που απασχολούν. Με αυτό τον τρόπο, εντοπίστηκαν στην χώρα τα στελέχη της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, κάτι το οποίο όπως αναφέρει η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ήταν αναμενόμενο.

«Τα δεδομένα που είχαμε από το προηγούμενο διάστημα, από όλη την Ευρώπη, ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, αφορούσε μόνο το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν περίπου το 90% των δειγμάτων που δίνονταν για αλληλούχιση. Παρόλα αυτά, υπήρχαν μεμονωμένα σποραδικά κρούσματα όσον αφορά το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής και το στέλεχος της Ινδίας. Από αυτό, δεν μπορεί να αποκλίνει η Κύπρος, ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαμε μεμονωμένα περιστατικά αυτών των μεταλλάξεων».

Εφόσον ωστόσο, ακολουθηθούν τρεις πυλώνες, όπως σημείωσε η κ. Πανά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, παρόλο που ενδεχομένως, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, τα μεταλλαγμένα αυτά στελέχη να είναι πιο μεταδοτικά από τον αρχικό ιό.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτό που παρατηρείται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας, προφυλάσσουν και μειώνουν την διασπορά του ιού.

«Όταν κάποιος εντοπιστεί θετικός στο ιό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να απομονωθεί και να τηρήσει τα μέτρα ατομική προστασίας και στο σπίτι του. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η διασπορά τόσο των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, όσο και του αρχικού» σημειώνει η Δρ. Πανά.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των πολιτών. Και τα τέσσερα εμβόλια τα οποία χορηγούνται στην Κύπρο, προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση και είναι αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Νοτίου Αφρικής και της Ινδίας.

Αυτός είναι και ο λόγος όπως αναφέρει η Δρ. Πανά, που πρέπει να επιταχυνθεί και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, ώστε δημιουργηθεί το τείχος προστασίας και από τα μεταλλαγμένα στελέχη στην Κύπρο.

«Δεν έχουμε σινιάλα που να μας τρομάζουν ή να μας ανησυχούν σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όταν χτίζουμε υψηλό τείχος προστασίας δυναμικά, προστατεύουμε όχι μόνο από το να μην υπάρξει διασπορά του αρχικού στελέχους, αλλά και των μεταλλαγμένων».

Την ίδια στιγμή όπως εξηγεί, όταν φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού παγκόσμια, πιθανόν να υπάρξει και η μείωση του κινδύνου και η δυνατότητα του ιού, να προβεί σε περαιτέρω μεταλλάξεις.

Ο τρίτος πυλώνας που εφαρμόζεται και προστατεύει από τα μεταλλαγμένα στελέχη, είναι ο έλεγχος των πυλών στα αεροδρόμια, όπως γίνεται ήδη στην Κύπρο. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι κατά την είσοδο στην χώρα, είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, μαζί με την καραντίνα για ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες, που καλούνται να απομονωθούν για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες όπως τονίζει, είναι αυτοί που θα προστατεύσουν το κάθε κράτος μέλος, όπως και τη Κύπρο το επόμενο διάστημα, στο να μην παρατηρηθεί ευρεία διασπορά και αυξητική τάση των στελεχών αυτών, που είναι αναμενόμενο να υπάρχουν μεμονωμένα, ως ένα φυσικό φαινόμενο.

«Αν συνεχίσουμε πρώτα με τον εμβολιασμό και στην συνέχεια με την τήρηση των πυλώνων αυτών, δεν θα έχουμε νομίζω πρόβλημα σημαντικών αλλαγών, όσον αφορά στην επιδημιολογία των μεταλλαγμένων στελεχών».

Τα δεδομένα για τα μεταλλαγμένα στελέχη δείχνουν μέχρι στιγμής ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικά σε σύγκριση με το αρχικό, «άγριο» στέλεχος όπως ονομάζεται. Στις μελέτες που γίνονται στα εργαστήρια, παρακολουθείται κυρίως η μεταδοτικότητα και η παθογονικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, όπως του Ινδικού και του Νοτιοαφρικανικού.

Το πόσο εύκολα μεταδίδεται ένας ιός και αν είναι πιο παθογόνος, εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια κοινωνία. Όταν στην κοινότητα υπάρχουν άτομα, τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ανοσία ακόμα, ο ιός ανακυκλώνεται μέσω αυτών και στατιστικά ένα ποσοστό των πολιτών θα νοσήσει σοβαρά υπογραμμίζει η Δρ. Πανά.

Δίνοντας ως παράδειγμα την Ινδία, εξηγεί ότι υπήρξαν οι παράγοντες του τρόπου ζωής του συγχρωτισμού και του πληθυσμού, γι' αυτό και είδαμε τόσο εύκολα να μεταδίδεται ο ιός και να πεθαίνουν χιλιάδες «όχι αποκλειστικά επειδή είναι πιο παθογόνος ο ιός, αλλά επειδή του δίνεις την δυνατότητα να μεταδοθεί στην κοινότητα».

Καταλήγοντας, η ίδια τονίζει για άλλη μια φορά ότι ο ιός προσπαθεί με τις μεταλλάξεις του να επικρατήσει, όσο όμως το τείχος ανοσίας μεγαλώνει με τον εμβολιασμό, τόσο πιο λίγο θα μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις αυτές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών