Πόσο απέχουμε από το τείχος ανοσίας-Η ημερομηνία ορόσημο και η τρίτη δόση

Λιγότερο από πενήντα ημέρες μας χωρίζουν από την ημερομηνία ορόσημο που έχει τεθεί, για την ανοσία του πληθυσμού στην Κύπρο. Το ρολόι έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την 30η Ιουνίου, αφού ο στόχος είναι μέχρι τότε να εμβολιαστεί που να ξεπερνά το 60%. Ένας στόχος που εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί και πως δύναται να δημιουργήσει τείχος προστασίας ανάμεσα στους πολίτες, που θα επιστρέψουν πιο θωρακισμένοι στη νέα πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέταρτη σε εμβολιασμούς στην ΕΕ η Κύπρος-Ο προγραμματισμός των επόμενων ημερών

«Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο το καλύτερο», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν στην μεγάλη προσπάθεια, για επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας.

«Εκτιμάται ότι όταν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη που ξεπερνά το 60% του πληθυσμού, μπορεί να επιτευχθεί μία καλή ανοσία στον πληθυσμό», ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέροντας ότι αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η διαθεσιμότητα σε εμβόλια, η ζήτηση από τους πολίτες και η ενδεχόμενη εμφάνιση νέων, ανθεκτικών στελεχών του ιού είναι τρεις παράγοντες, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σ’ ότι αφορά στους δύο πρώτους παράγοντες που αφορούν στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, η ροή των οποίων είναι πλέον μεγάλη και στη ζήτηση από τους κατοίκους της Κύπρου, που έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες. Ο τρίτος παράγοντας ωστόσο, που αφορά στις μεταλλάξεις, είναι και ο πιο απρόβλεπτος και δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις.

Η απειλή των μεταλλάξεων

Εάν κάτι έχει διδάξει τους επιστήμονες η πανδημία του κορωνοϊού, είναι πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία, αλλά και το τέλος της. Δεκαεπτά ολόκληρους μήνες μετά την εμφάνισή του, ο ιός συνεχίζει ακόμη να κρατά πολλά κρυμμένα μυστικά, που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες.

Η δημιουργία των εμβολίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρείται η πρώτη νίκη της επιστήμης απέναντι στην covid-19. Η ανθεκτικότητά τους ωστόσο, απέναντι σε νέα στελέχη που ενδεχομένως παρουσιαστούν λόγω των συνεχών μεταλλάξεων, δεν μπορεί να προβλεφθεί.

«Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες, είναι εάν θα εξακολουθήσει να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο και στα νέα στελέχη, που ενδεχομένως να εμφανιστούν. Εάν για παράδειγμα, εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο, τότε ίσως να χρειαστεί άλλο εμβόλιο. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί μία τρίτη δόση ενός εμβολίου, λίγο διαφορετικού από τα άλλα, για να καλύπτεται και το νέο στέλεχος», υπέδειξε η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, αναφέροντας πως απαντήσεις θα δώσει ο χρόνος.

Αντισώματα τουλάχιστον για 10 μήνες

Θετικά αποτιμάται πάντως το γεγονός, ότι 10 μήνες μετά την χορήγηση των πρώτων εμβολίων οι λήπτες τους, σύμφωνα με τις μελέτες, συνεχίζουν να έχουν αντισώματα. Οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία το επόμενο διάστημα, για να μπορέσουν να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και τη διάρκεια της ανοσίας σε κάποιο πληθυσμό. Από τα ευρήματα αυτά θα εξαρτηθούν πάρα πολλά για τη συνέχεια. Κι αυτό επειδή θα διαφανεί εάν όντως χρειάζεται χορήγηση τρίτης δόσης και το σημαντικότερο κάθε πόσο πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο κατά της covid-19.

«Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν τέθηκε ακόμη θέμα ενδεχόμενης χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου», ξεκαθάρισε η κ. Παναγιωτοπούλου προσθέτοντας ότι τα ευρήματα μέχρι στιγμής, είναι πολύ καλά ως προς τη διάρκεια των αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. «Έχουμε κλινικές δοκιμές που έγιναν πέρσι τον Ιούλιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε στο χέρι αποτελεσματικότητα δέκα μηνών. Άρα αυτός που ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του σήμερα και παρέλθουν δύο εβδομάδες, θα έχει αντισώματα τουλάχιστον για 10 μήνες».

Όπως εξήγησε η κ. Παναγιωτοπούλου, όσο προχωρά ο χρόνος τόσο θα γίνονται πιο γνωστά στοιχεία για τη διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητά του. Πολύ ελπιδοφόρα, όπως τόνισε είναι παραδείγματα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Από αιμορραγικό σοκ επήλθε ο θάνατος της 21χρονης Ξένιας-Την Τρίτη το τελευταίο αντίο
Νεαρή κατήγγειλε πως κακοποιήθηκε από 48χρονο στην Ελλάδα-Την χτύπησε και την παράτησε στον δρόμο
Ανακοίνωσε επιπρόσθετα μόρια στους στρατεύσιμους που θα καταθέσουν ηλεκτρονικά στοιχεία ο Πάλμας
Αρνείται ότι ζήτησε παράταση η Αστυνομία για την έρευνα για τους κυνηγούς-Δεν απαντά για τη μη κλήση για κατάθεση
Εντόπισαν μολότοφ, κροτίδες και μπαστούνια του γκολφ στη Λεμεσό-Έρευνες για εντοπισμό των κατόχων
Επιβεβαίωσε την πρόταση για άνοιγμα τουρκικού λιμανιού σε κυπριακά πλοία η Κυβέρνηση
Άγρια συμπλοκή στις φυλακές στο Ναύπλιο-Επτά συλλήψεις και πέντε τραυματίες
Η περιγραφή της 18χρονης υπαλλήλου καφέ στη Νέα Ιωνία που παρενόχλησε θαμώνας-«Είπε έχει εμμονή μαζί μου»
Εκδίδουν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία Μοσχούρη-Στο Ντουμπάι ο εκτελεστής «Έντικ»
Στο κάδρο και η χρήση ναρκωτικών εκτός από γκαζάκι για το θάνατο του 17χρονου-Αξιολογείται μαρτυρία