Τα κλειδιά για τα επόμενα unlock και η προσπάθεια για να κερδηθεί χρόνος

Με τη βαρύτητα να έχει πέσει στους εμβολιασμούς, τη διενέργεια μαζικών τεστ και τους ελέγχους για διασφάλιση τήρησης των μέτρων υπό το φόβο πισωγυρίσματος, η χώρα μας κάνει ακόμη μία προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε χθες με το πρώτο unlock, μετά το ολικό απαγορευτικό διάρκειας δύο εβδομάδων.

Αυτή τη φορά οι σύμμαχοι είναι περισσότεροι, αφού έχει ανοίξει ο καιρός, κάτι που ευνοεί τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, ενώ έχει θωρακιστεί μέσω των εμβολιασμών μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Κλειδί για την επόμενη φάση που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου, είναι η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ευοίωνα, αφού εδώ και μέρες έπεσαν οι αριθμοί των κρουσμάτων, ενώ μειώθηκαν και οι νοσηλείες. 

Ο μεγάλος στόχος, ωστόσο είναι η τρίτη φάση αποκλιμάκωσης την 1η Ιουνίου, όπου θα ανοίξουν τομείς της οικονομίας που ήταν κλειστοί για μήνες και θα αρθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί στις διακινήσεις. Κλειδί για το unlock αυτής της φάσης είναι η περαιτέρω βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάτι που εκτιμάται πως θα επιτευχθεί και από το γεγονός ότι θα έχει εμβολιαστεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Πιστεύεται δε ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού, θα επέλθει μέχρι τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, εφόσον εμβολιαστεί ποσοστό 60-65% του πληθυσμού. Ήδη τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς δημιουργούν αισιοδοξία, αφού μειώθηκαν οι λοιμώξεις σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Η θωράκιση μάλιστα, των πιο νεαρών σε ηλικία ατόμων (20-50 ετών), που έχουν και τις πιο πολλές μετακινήσεις, θεωρείται κομβικής σημασίας, αφού εκτιμάται πως θα συμβάλει καταλυτικά στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήθηκαν τα σημεία rapid test για την Τρίτη-Διευρύνθηκε και το ωράριο

Η συμβολή του Safe pass

Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια έρχεται να προσθέσει το Safe pass, που επιδεικνύεται σε χώρους αυξημένου κινδύνου. Το προσωρινό αυτό μέτρο έχει, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ως στόχο να κερδηθεί χρόνος, μέχρι να δημιουργηθεί τείχος προστασίας ανάμεσα στους πολίτες και να γίνονται οι διακινήσεις και οι επαφές με μεγαλύτερη ασφάλεια.Η ελπίδα είναι μέσω των μαζικών τεστ να εντοπίζονται πιο έγκαιρα και να απομονώνονται τα θετικά περιστατικά της νόσου, προτού δημιουργήσουν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης.

Η μείωση της διασποράς στην κοινότητα είναι επιτακτική σε αυτή τη φάση, από τη μία για σκοπούς αποσυμφόρησης του συστήματος υγείας, που δέχθηκε τεράστιες πιέσεις και από την άλλη λόγω της ανάγκης απρόσκοπτης επανεκκίνησης της οικονομίας. Με τη διατήρηση της αθροιστικής επίπτωσης σε υψηλά επίπεδα, θα κινδυνεύσει μάλιστα, να χαθεί και φέτος το στοίχημα του τουρισμού, to restart του οποίου θα δώσει το φιλί της ζωής σε περιοχές όπως η ελεύθερη Αμμόχωστος και η Πάφος, που δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα, με πολλούς επιχειρηματίες να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για τις ηλικίες 25 έως 28-Οι ημερομηνίες των ραντεβού

Συνεχίζεται το μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμό

Το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό συνεχίζει εν τω μεταξύ να είναι μεγάλο, αφού εξαντλούνται τα πλείστα ραντεβού που διατίθενται μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.

Από τις 7:30 και μέχρι τις  5:30 η Πύλη θα είναι ανοικτή για άτομα 27 και 28 ετών. Την Τετάρτη 12 Μαΐου τις ίδιες ώρες, η Πύλη θα ανοίξει για νεαρούς 25 και 26 χρόνων.

Παράλληλα με τα Κέντρα Εμβολιασμών σε όλη την Κύπρο, που έχουν πλέον δυνατότητα χορήγησης 15 χιλιάδων δόσεων την ημέρα, «τρέχουν» και άλλες διαδικασίες.

Εκατοντάδες πολίτες, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του AstraZeneca από τους 250 Προσωπικούς Ιατρούς που συμμετέχουν στην διαδικασία, ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η θωράκιση εργαζομένων στις ουσιώδεις υπηρεσίες (Αστυνομία, Αεροδρόμια, Λιμάνια κλπ).

Εμβολιασμοί γίνονται και σε αθλητές που θα συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες, ενώ στο πλάνο θα μπουν και περίπου 4 χιλιάδες νεοσύλλεκτοι στρατιώτες.

Ο εμβολιασμός όλων αυτών των ομάδων πολιτών, διενεργείται σε άλλους χώρους, όπως ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με σκοπό να μην επιβαρύνονται τα Εμβολιαστικά Κέντρα.

Οι εμβολιασμοί ανά επαρχία

Τα στοιχεία των εμβολιασμών ανά επαρχία καταδεικνύουν πως, πρώτη είναι η Πάφος όπου έλαβε τουλάχιστον την μία δόση το 40,1% των κατοίκων. Ακολουθεί η Λευκωσία με 37,1%, η Λάρνακα με 35,6%, η Λεμεσός με 34,6% και η ελεύθερη Αμμόχωστος με 33,1%.

Μέχρι το Σάββατο οι εμβολιασμοί ανήλθαν στους 354,264 (χορήγηση 40,3 δόσεων ανά 100 κατοίκους). Οι 270,101 (36,5%) αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 84,163 (11,4%) αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης