Από τι εξαρτάται η ανοσία της αγέλης και πότε θα επιτευχθεί στην Κύπρο

Μάχη με το χρόνο συνεχίζουν να δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί τείχος προστασίας στον πληθυσμό, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπου ο στόχος είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 60-65% του πληθυσμού. 

Η ανοσία της αγέλης, είναι το εισιτήριο προς την κανονικότητα. Τι σημαίνει ωστόσο και από τι εξαρτάται;

Ανοσία αγέλης, είναι μια μορφή έμμεσης προστασίας από μολυσματικές ασθένειες, που συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού, έχει γίνει άνοσο σε μια μόλυνση, είτε μέσω προηγούμενων μολύνσεων, είτε μέσω εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανοσία στην χώρα μας, εξαρτάται από τον εμβολιασμό των πολιτών και την επάρκεια των εμβολίων. 

Σύμφωνα με τις μελέτες, φαίνεται ότι για να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού, δηλώνει η κ. Παναγιωτοπούλου, η οποία φέρνει ως παράδειγμα το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ αποτελεί ένα case study... Ανάλογα με την περίπτωση του Ισραήλ, θα δούμε και εμείς πως αντιδράει ο κόσμος σε αυτή και αν πράγματι, υπάρχει ανοσία της αγέλης αυτή την στιγμή στο Ισραήλ».

Σημαντικό ρόλο στο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, παίζει και η μεταδοτικότητα του ιού. Επομένως, επηρεάζει και τον αριθμό του ποσοστού εμβολισμού στους πολίτες. Όπως εξηγεί η κ. Παναγιωτοπούλου «αν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος στον κορωνοϊό, έτσι ώστε να μπορέσει να μολύνει και άλλους. Όταν οι περισσότεροι έχουν ανοσία, υπάρχει μια ασπίδα προστασίας. Αυτό είναι η προστασία και γι' αυτό οι πιο πολλοί, πρέπει να έχουν τα αντισώματα για να πολεμήσουν το ιό. Έτσι θα προστατεύονται και οι λίγοι που δεν τα έχουν».

Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως πραγματικά δεδομένα, δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα του ιού, μειώνεται στους εμβολιασμένους. «Αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, διότι όπως αντιλαμβάνεστε με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η διασπορά. Ωστόσο, ο κόσμος θα πρέπει να εξακολουθεί να τηρεί τα μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες, κρατώντας αποστάσεις και τηρώντας τα προσωπικά μέτρα υγιεινής».

Σε ερώτηση για το εμβόλιο της Pfizer το οποίο αξιολογείται από τον EMA, για χορήγησή του σε παιδιά από 12-15 ετών, η κ. Παναγιωτοπούλου απάντησε ότι αναμένεται να εγκριθεί τον Ιούνιο και θα μπορεί η κάθε χώρα ξεχωριστά, να αποφασίσει με την δική της πολιτική, αν θα το χρησιμοποιήσει. Στην περίπτωση της Κύπρου, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις του ΕΜΑ μετά την αξιολόγηση και θα προσθέσει το εμβόλιο στον αγώνα για θωράκιση του πληθυσμού.

Τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό 

Ερωτηθείσα η κ. Παναγιωτοπούλου από τι εξαρτάται η ανάπτυξη και δημιουργία αντισωμάτων στον κάθε οργανισμό, δήλωσε ότι «και τα τέσσερα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον ιό όταν εκτεθούμε σε αυτόν. Άτομα τα οποία κάνουν χημειοθεραπείες ή κάνουν άλλου είδους θεραπείες, καταστέλλεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, έτσι δεν αναπτύσσονται τα αντισώματα από τον εμβολιασμό για να προστατευτούν, γι' αυτό είναι πιο ευάλωτα. Δεδομένου όμως ότι θα υπάρχει ανοσία του πληθυσμού, αυτόματα προστατεύονται και αυτά τα άτομα»

Η πρώτη δόση του εμβολίου, ξεκινάει να θωρακίζει τον οργανισμό μας μετά από δύο με τρείς εβδομάδες, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, σημειώνει η κ. Παναγιωτοπούλου.

Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν θα θωρακιστούν κατάλληλα από το εμβόλιο. Αυτά όπως υποδεικνύει, είναι κυρίως άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή ή άτομα που βρίσκονται κάτω από κάποιες συγκεκριμένες θεραπείες και «μπορεί το σύστημά τους να μην μπορεί να αποκτήσει τόση ανοσία, όση είναι η επιθυμητή».

Όσον αφορά στην περίοδο που μας προστατεύει ένα εμβόλιο η κ. Παναγιωτοπούλου σημείωσε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, η προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό, «αναμένεται ότι είναι μεγαλύτερη από τη φυσική ανοσία, η οποία αποκτάται μετά την φυσική λοίμωξη. Θα μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα στην πορεία».

Επιπλέον φαίνεται ότι στην διάρκεια προστασίας ενός εμβολίου, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Πρόσφατα ανακοινώθηκε, σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, ότι και τα τέσσερα εμβόλια, προστατεύουν από την βαριά νόσηση και τον θάνατο, από τα στελέχη του του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βραζιλίας της Νότιας Αφρικής και του Ινδικού στελέχους.

Σχολιάζοντας την ανησυχία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό από το γεγονός ότι άτομα τα οποία ενώ έχουν εμβολιαστεί τελικά προσβλήθηκαν και απεβίωσαν, υπογράμμισε ότι κάποια είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση και είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Σημείωσε δε ότι παίζει ρόλο και το πότε μολύνθηκαν τα άτομα αυτά.

«Εάν μολύνθηκαν ένα μήνα πριν, δηλαδή έλαβαν την πρώτη δόση και ύστερα από μια μέχρι τρείς εβδομάδες μολύνθηκαν παίζει ρόλο. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Εάν δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί οι θάνατοι, οι νοσηλείες και οι σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι οι εμβολιασμοί, έχουν βοηθήσει τις χώρες αυτές που έχουν προχωρήσει στους εμβολιασμούς».

Τρείς αναφορές θρομβοεμβολικών επεισοδίων στην Κυπρο

Οι Υπηρεσίες Φαρμάκων ανακοίνωσαν ότι έγιναν συνολικά 149 έγκυρες αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών από τους μέχρι στιγμής εμβολιασμούς, εκ των οποίων οι 123 ήταν ήπιες/μέτριες και οι 26 ήταν σοβαρές. Οι σοβαρές αναφορές αφορούν σπάνιες παρενέργειες < 1/10.000. Οι 75 αφορούν την Pfizer/ BioNtech, οι 71 ΑΖ και οι 3 Μoderna.

Η κ. Παναγιωτοπούλου, δήλωσε ότι υπήρχαν τρία θρομβοεμβολικά επεισόδια από τις 149 αναφορές και τα δύο ήταν από το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι 26 σοβαρές αναφορές, είχαν να κάνουν κυρίως με γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροιες, δύσπνοια, αναπνευστικά προβλήματα. «Τα περιστατικά ήταν όλα διαχειρίσιμα και έχει αποκατασταθεί η υγεία των ατόμων, μετά την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έλαβαν» ανέφερε.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι αυτές ήταν οι έγκυρες αναφορές, ενώ υπήρχαν και άλλοι που συμπλήρωσαν την κίτρινη κάρτα, χωρίς όμως να συμπεριλάβουν τα απαραίτητα στοιχεία.

«Όταν οι πολίτες συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα, αφήνουν πίσω πληροφορίες για παράδειγμα από την φαρμακευτική αγωγή την οποία λαμβάνουν ή μπορεί να λείπουν υποκείμενα νοσήματα και το διαπιστώνουμε αργότερα εμείς. Κάποτε μπορεί να γίνει και εσκεμμένα η υποβολή της κίτρινης κάρτας για αλλότρια συμφέροντα, είτε από αντιεμβολιαστές, είτε από ανταγωνιστικές εταιρίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το να συμπληρώσει κάποιος μια κίτρινη κάρτα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι μια έγκυρη αναφορά».

Όσον αφορά στην ανησυχία που εκφράζουν πολλές γυναίκες που είναι έγκυες ή θέλουν να αποκτήσουν παιδί για τον εμβολιασμό, ξεκαθαρίζεται ότι επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα από τη χρήση των εμβολίων COVID-19 σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, με βάση τον μηχανισμό δράσης τους, δεν φαίνεται να ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες ή το έμβρυο.

Σε ότι έχει να κάνει με την γονιμότητα της γυναίκας και αν αυτή επηρεάζεται, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, είναι ξεκάθαρο και δεν απαιτείται αποφυγή εγκυμοσύνης μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Το συγκινητικό αντίο του κόσμου στον Κώστα Σημίτη, «αθάνατος»
Γυναίκα στην Πάτρα τα έκανε γυαλιά καρφιά στο σπίτι του συζύγου της-Αλληλομηνύθηκαν και κρατούνται
Για εισαγωγή συστήματος ΕΤΑ για ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει το ΥΠΕΞ
Προσωρινό το πρόβλημα συνδεσιμότητας στις διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες
Επιχειρούν να θωρακίσουν ασφαλιστικά τα Σώματα Ασφαλείας-Κατατίθεται πρόταση Νόμου
Η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία του Λος Άντζελες-Πάνω από 1.500 κτήρια καμένα
Βολές ΠΑΣΠ κατά ΚΟΠ για συγκάλυψη σωματείων για φορολογικές υποχρεώσεις-Τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή
Σοβαρή καταγγελία από ασθενή-Την έστειλαν σπίτι με σπασμένα πλευρά και ρήξη σπλήνας, δίνοντας της παυσίπονο
Οξύμωρη ενέργεια από Αστυνομία-Ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες του Δικαστηρίου για την διαφθορά αστυνομικού
Τέθηκε σε λειτουργία με επιτυχία το eΔΕΑ-Μεγάλος αριθμός γονέων έχει εγγράψει ήδη τα παιδιά του