«Οι έγκυες με κορωνοϊό ομάδα υψηλού κινδύνου»

Οι έγκυες με κορωνοϊό και ιδιαίτερα οι συμπτωματικές και αυτές με παράγοντες κινδύνου, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα είναι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην έγκυο, το έμβρυο και το νεογνό» την οποία διοργάνωσε στις 24 Απριλίου η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Τετάρτη η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου αναφέρει ότι από την ημερίδα προέκυψε και το συμπέρασμα ότι «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί διαπλακουντιακά (3.2%) ή κατά τον τοκετό, αλλά σπάνια προκαλεί νόσο (3%) ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών εμβρύου, αποβολή, ενδομήτριο θάνατο, ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης».

Επίσης, «ο τοκετός πρέπει να γίνεται στο κέντρο αναφοράς, με τη σωστή υποδομή σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ειδική εκπαίδευση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αυστηρά μέτρα προφύλαξης».

Στα συμπεράσματα της ημερίδας περιλαμβάνεται και το ότι «οι θετικές έγκυες μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, αν η κατάσταση τους το επιτρέπει». Καισαρική τομή διενεργείται μόνο με μαιευτικές ενδείξεις.

Ο χρόνος απολίνωσης του ομφάλιου λώρου δεν επηρεάζει τα ποσοστά λοίμωξης και εξαρτάται από την κατάσταση του νεογνού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Η ανάνηψη νεογνού θετικής στον ιό μητέρας, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ειδικό εξοπλισμό ανάνηψης και με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Ακολουθούνται οι οδηγίες του 2021 προσαρμοσμένες στην πανδημία».

Όπως προκύπτει από την διαδικτυακή ημερίδα «ο θηλασμός, η συνδιαμονή με τη μητέρα, η δερματική επαφή (skin to skin) δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη μετάδοση και πρέπει να ενθαρρύνονται, νοουμένου ότι λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας».

Επίσης, «τα διαθέσιμα δεδομένα και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών συνηγορούν υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων και θηλαζουσών μητέρων ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει με τα mRNA εμβόλια».

Τέλος η ημερίδα κατέληξε στα συμπεράσματα ότι «δεν απαιτείται αναμονή μετά τον εμβολιασμό για επίτευξη εγκυμοσύνης, τα εμβόλια και η νόσηση με Covid -19 δεν επηρεάζουν την γονιμότητα και μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός γυναικών σε διαδικασία τεκνοποίησης, ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να γίνει. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης μεταξύ των δύο δόσεων , η 2η δόση μπορεί να μετατεθεί στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό
Έξι χιλιάδες το μέτρο θα στοιχίσει το μισό έργο του δρόμου Πάφου με Πόλη-Πάνω από 100 εκ. το κόστος
Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα