Τα οφέλη από την πρώτη δόση του εμβολίου, οι παρενέργειες και οι αναφορές

Αυξημένα είναι τα οφέλη από την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αφού αρχίζει να προστατεύει από τις πρώτες μέρες χορήγησης, ενώ έρευνες δείχνουν μείωση και στην μεταδοτικότητα του ιού από άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. To εμβόλιο της AstraZeneca διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna φτάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση. Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson&Johnson, η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%.

Την ίδια στιγμή, βρετανικές μελέτες, κάνουν λόγο για μείωση περίπου στο μισό του κίνδυνο μετάδοσης του ιού μετά την πρώτη δόση. Μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας "Public Health England" (PHE), διαπιστώνει ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες αφότου είχαν κάνει την πρώτη του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca, είχαν 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους, στο ίδιο νοικοκυριό.

Η δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, μία μόνο δόση Pfizer ή AstraZeneca, μειώνει κατά σχεδόν 66% τον κίνδυνο μετάδοσης και ειδικότερα κατά 74% τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 με συμπτώματα.

Σε δηλώσεις της στον REPORTER η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, αναφερόμενη στην μείωση της μεταδοτικότητας, από άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση των εμβολίων, δηλώνει ότι «υπάρχουν συνέχεια έρευνες και φαίνεται ότι τα εμβόλια, προστατεύουν και από την μεταδοτικότητα». Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει, όπως είπε «να συνεχίσει να φοράει την μάσκα του και να τηρεί τα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, για να προστατεύουν και να προστατεύονται, μέχρι να εξακριβωθεί κάτι τέτοιο και μέχρι να αποκτήσει ανοσία η κοινωνία για να μπορέσουμε να είμαστε πιο άνετοι».

«Ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο το οποίο διαθέτουμε»

Μιλώντας για τα οφέλη του εμβολιασμού, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι είναι σίγουρα περισσότερα από τις παρενέργειες. Το εμβόλιο όπως τόνισε «είναι το μόνο όπλο το οποίο διαθέτουμε για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την δυσάρεστη κατάσταση, για να ξαναζήσουμε την ζωή μας όπως πριν».

Σχολιάζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των νέων για τον εμβολιασμό, αναφέρει ότι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, αφού στέλνουν και ένα μήνυμα στα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα, τα οποία ήταν διστακτικά αρχικά να προχωρήσουμε με τον εμβολιασμό τους.

«Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο στις πιο νεαρές ηλικίες, διότι οι νέοι θέλουν να ζήσουν την ζωή τους. Θέλουν να ξαναρχίσουν να πηγαίνουν στα θέατρά, να βγαίνουν έξω... Ο κόσμος κουράστηκε και αντιλήφθηκαν ότι η μόνη λύση, είναι ο εμβολιασμός. Την ίδια στιγμή, βλέπουν και τις άλλες χώρες που προχώρησε ο εμβολιασμός, ότι κινούνται πιο άνετα, όπως το Ισραήλ που έκανε και την πρώτη συναυλία, την Αγγλία και την Αμερική. Είναι και πιο άνετοι με την τεχνολογία, μπαίνουν στο διαδίκτυο και μαθαίνουν πιο εύκολα, είναι πιο κατατοπισμένοι πιστεύω. Εν τω μεταξύ, επειδή οι πιο νεαροί είναι πιο κατατοπισμένοι και όρμησαν να εμβολιαστούν, το αντιλήφθηκαν και οι πιο μεγάλες ηλικίες και τώρα θέλουν να εμβολιαστούν και αυτοί. Αυτό είναι πολύ θετικό».

Οι παρανέργειες και οι αναφορές

Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι πλείστες είναι ανεπαίσθητες σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου. Και στα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται στην Κύπρο, Pfizer, Astrazeneca, Moderna και Johnson and Johnson, παρατηρούνται συνήθως ήπιες ή μέτριες παρενέργειες και βελτιώνονται εντός ολίγων ημερών.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει μετά τον εμβολιασμό, είναι πυρετός, κόπωση, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, ναυτία και εμετός, κεφαλαλγία, ρίγη και το γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Όπως δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου, κάθε εβδομάδα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, θα εκδίδουν ανακοίνωση τύπου σχετικά με τον αριθμό των έγκυρων αναφορών των οποίων έχουν ληφθεί.

«Έχουμε λίγες αναφορές που είναι σοβαρές και χρήζουν νοσηλείας, οι πλείστες των παρενεργειών που παρατηρούνται είναι ήπιες με μέτριες. Κάθε εβδομάδα θα εκδίδουμε δελτίο τύπου αναφορικά με τις περιπτώσεις αυτές, για να δίνουμε έγκυρα αποτελέσματα. Όταν μιλώ για αναφορές, μιλώ για εκείνες που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν εννοώ εκείνες που παίρνουμε, οι οποίες μπορεί να μην είναι πλήρης ή να μην είναι κατάλληλα συμπληρωμένες, αναφέρομαι στις έγκυρες αναφορές».

Σχολιάζοντας την στάση του κόσμου αναφορικά με τα εμβόλια και την ανησυχία που υπάρχει για τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν, η κ. Παναγιωτοπούλου εξηγεί ότι δεν υπάρχουν φάρμακα τα οποία δεν έχουν παρενέργειες, τονίζοντας ότι για να έχει εγκριθεί το οποιοδήποτε φάρμακο, σημαίνει ότι το όφελός του, είναι μεγαλύτερο του κινδύνου των παρενεργειών.  

«Ο κόσμος μέχρι σήμερα έπαιρνε φάρμακα και το τελευταίο πράγμα που ρωτούσε ήταν οι παρενέργειες. Τώρα, το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι οι παρενέργειες. Δεν υπάρχει φάρμακο που να μην έχει παρενέργεια. Στο φύλλο οδηγιών χρήσης, στο σημείο που γράφει προφυλάξεις, γράφει τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο καθένας μας αν ανοίξει το πιο απλό φάρμακο που έχει στο σπίτι του, στο φύλλο χρήσης, θα δει καταγεγραμμένες τις παρενέργειες. Επομένως, το ότι δίνουμε σημασία σε αυτό, είναι λάθος. Για να εγκριθεί ένα φάρμακο, σημαίνει ότι το όφελός του είναι μεγαλύτερο του κίνδυνου των παρενεργειών, αλλιώς δεν εγκρίνεται το φάρμακο. Εάν ο κίνδυνος των παρενεργειών υπερισχύει, τότε το φάρμακο σταματά και δεν εγκρίνεται αυτό είναι σαφές».

Την ίδια στιγμή, η κ. Παναγιωτοπούλου, αναφέρει ότι ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και μοναδικός, έτσι εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός για το αν θα παρουσιάσει έντονα συμπτώματα ή όχι.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε που έχει εμβολιαστεί, παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει για να το αναφέρει.

Καταρχάς, μπορεί και θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό, για να εξεταστεί περαιτέρω.

Πέραν από την επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό, οι πολίτες μπορούν να κάνουν αναφορά οποιονδήποτε εικαζόμενων ή ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών, μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας.

Όπως εξηγεί η κ. Παναγιωτοπούλου, υπάρχει στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών υπηρεσιών η επιλογή της Κίτρινης Κάρτας, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί κατεβάζοντάς το αρχείο ή online.

«Εκεί οι πολίτες μπορούν να συμπληρώσουν να στοιχεία και να αναφέρουν τα συμπτώματα που παρατηρούν. Εμείς θα αναλύσουμε τα στοιχεία τα οποία μας δίνει, θα τα εξακριβώσουμε και μετά εάν στοιχειοθετείται, θα το αναφέρουμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εάν και εφόσον υπάρχουν ίδιες αναφορές για το ίδιο σύμπτωμα σε άλλα κράτη μέλη, τότε γίνεται το λεγόμενο «σήμα», όπου εκεί εξετάζεται περεταίρω. Αφού εξεταστεί, ο ΕΜΑ προβαίνει στα κατάλληλα συμπεράσματα και στις κατάλληλες ενέργειες, στις οποίες προβαίνουν όλα μαζί τα κράτη μέλη. Ότι ακριβώς έγινε δηλαδή με το AstraZeneca. Εξαρτάται βέβαια και από το κάθε κράτος μέλος, εάν θέλει να υιοθετήσει την σύσταση του ΕΜΑ ή όχι».

Ηλεκτρονική υποβολή: http://www.kitrinikarta.gov.cy

Έντυπη αποστολή της Κίτρινης Κάρτας διαθέσιμης από την ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών: https://www.moh.gov.cy/phs

Μέσω ταχυδρομείου (ατελώς): Μονάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας CY-1475, Λευκωσία, τηλέφωνο 22608607

Υποβολή μέσω τηλεομοιότυπου στον αριθμό +357 22608669

Καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου, ελπίζει ότι θα υπάρξει ανοσία μέχρι τέλος του Ιουνίου και έτσι θα είμαστε πιο άνετοι τονίζοντας ότι «εάν θέλουμε να ξανά ζήσουμε την ζωή μας, πρέπει να εμβολιαστούμε».

Δειτε Επισης

Αθωώθηκε η Ελληνίδα που ήταν εγκλωβισμένη για μήνες στην Τουρκία-Είχε κατηγορηθεί για κλοπή
Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Μετά τους Αζέρους βλέπουν και οι ΗΠΑ ρωσικό δάκτυλο στη πτώση του αεροσκάφους-Σιγή ιχθύος από Αστάνα
Χτύπημα του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Σαναά-Τρεις νεκροί από τα πλήγματα
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη χιονόπτωση για δεύτερο βράδυ στο Τρόοδος-Χριστουγεννιάτικο σκηνικό
Πυροβολισμοί σε αεροδρόμιο του Φοίνιξ με τρεις τραυματίες το βράδυ των Χριστουγέννων
Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν την πτώση του αεροσκάφους-«Δεν μπορώ να εκτελέσω, ο έλεγχος χάθηκε»
Τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο στη Νορβηγία-Αναφορές για τρεις νεκρούς
Aναβλήθηκε η δίκη του αστυνομικού που επιτέθηκε σε αντιδήμαρχο και εθελοντή στην Ελλάδα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα