«Είναι δύσκολα τα πράγματα, τώρα νοσηλεύουμε τρεις 30χρονους και μία 23χρονη»
12:28 - 19 Απριλίου 2021
Σε κατάσταση συναγερμού συνεχίσουν να βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία, που δέχονται μεγάλες πιέσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με το ένα ρεκόρ στις νοσηλείες ασθενών με covid-19, να σπάει μετά το άλλο. Οι εξουθενωμένοι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, δίνουν μεγάλες μάχες σε όλα πλέον τα νοσηλευτήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρέμονται όλα από μία κλωστή, κρίσιμες ώρες-Τα δύο σενάρια στο τραπέζι
Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές, αφού η μαθηματική φόρμουλα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΥπΥ, που κάνει εκτιμήσεις για 3-7 ημέρες, δείχνει ότι θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες. Συμπέρασμα που συνάγεται, άλλωστε και από την αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού στην κοινότητα.
Οριακή είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, με τις πληρότητες σε αυτό της Αμμοχώστου και της Λεμεσού να αγγίζουν το 100%. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, υπήρχε μόλις μία διαθέσιμη κλίνη στο Αναφοράς και τρεις στο Νοσοκομείο Λεμεσού.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στο Νοσοκομείο Λεμεσού, επειδή έχουμε και βαριά περιστατικά. Ο μέσος όρος έχει ηλικίας έχει πέσει. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε για παράδειγμα τρεις 30χρονους και μία 23 χρονη», ανέφερε στον REPORTER ο Ανδρέας Κωστή, υπεύθυνος του θαλάμου covid του Νοσοκομείου Λεμεσού. Σημειώνεται ότι μία 23χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται και στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Τα πλείστα περιστατικά από το Νοσοκομείο Λεμεσού, λόγω έλλειψης κλινών παραπέμπονται στο Νοσοκομείο Λάρνακας, στο οποίο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 45 ασθενείς, ενώ πριν δύο ημέρες ήταν 26. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, που καλείται να σηκώσει και το πιο μεγάλο βάρος, λόγω των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
«Έρχονται συνέχεια στις πρώτες βοήθειες περιστατικά για αξιολόγηση που χρειάζονται εισαγωγή», ανέφερε η Παθολόγος/Λοιμωξιολόγος Ειρήνη Χριστάκη, που ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως είπε υπάρχουν καθημερινά νέοι ασθενείς με βαριά νόσο, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο. Οι πλείστοι από τους ασθενείς, είναι 50-60 χρόνων, σημείωσε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας. «Υπάρχουν νεαρότεροι σε ηλικία ασθενείς, κάποιοι που βρίσκονται στην ηλικία των 50 με 60 που έχουν σοβαρή νόσο και χρειάζονται αρκετές μέρες νοσηλείας με μεγάλες ανάγκες χορήγησης οξυγόνου και κάποιοι από αυτούς διασωληνώνονται».
Ετοιμάζει plan b ο ΟΚΥπΥ
Στον ΟΚΥπΥ, θα ετοιμάσουν plan b για νέα ανάπτυξη κλινών εκτός ΜΕΘ, για την περίπτωση που αυξηθούν πέραν των 300 οι ασθενείς που δεν χρειάζονται εντατική θεραπεία.
Ήδη εν τω μεταξύ λειτούργησε από χθες ο δεύτερος θάλαμος στο Νοσοκομείο Λάρνακας, ενώ μέχρι αύριο θα λειτουργήσει και αυτός της Πάφου. Από τα νοσοκομεία έχουν παραπεμφθεί προς τον ιδιωτικό τομέα 30 ασθενείς από τους παθολογικούς θαλάμους, προκειμένου να εξοικονομηθούν κλίνες και προσωπικό. Η αγωνία αυτή τη στιγμή είναι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου υπάρχει όριο.
«Αναπτύσσονται κλίνες εκτός ΜΕΘ, αυξήθηκαν και στη Λάρνακα και την Πάφο, οι μονάδες που δεν έχουν τόση ελαστικότητα είναι οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας, που είναι αυτή τη στιγμή υψηλή πληρότητα», ανέφερε η Δρ Χριστάκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο 99% η πληρότητα στο Αναφοράς-Νοσηλεύεται και 26χρονη χωρίς υποκείμενα
Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο να εμβολιαστεί διότι όπως λέει «είναι πραγματικά το μόνο μας όπλο για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση. Είναι το μόνο που έχουμε δει ότι μειώνει τις διαγνώσεις, ότι μειώνει τις νοσηλείες, τη σοβαρή νόσο και τους θανάτους. Αυτό φαίνεται επειδή έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στις νοσηλείες ασθενών 70 και 80 ετών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Δεν είναι πρόθεση μας, το κλείσιμο του θαλάμου στο Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς»
- Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό-Φρένο σε περαιτέρω χαλαρώσεις, στο τραπέζι μέτρα
- Αυτά είναι τα 55 σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα