Μπροστά στο χείριστο σενάριο, νοσοκομεία στην εντατική-Επί τάπητος έκτακτα μέτρα
06:43 - 16 Απριλίου 2021
Συνέβη αυτό που ουδείς ήθελε να σκέφτεται… Η χώρα μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το χείριστο σενάριο. Το σύστημα υγείας δέχεται ασύμμετρες πιέσεις, με όλα τα σενάρια να επανέρχονται στο τραπέζι. Τα δεδομένα της χθεσινής ημέρας, που ήταν τα χειρότερα από την αρχή της πανδημίας, αφού καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων και νοσηλειών, σήμαναν συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να ενημερώνει εκτάκτως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για αναχαίτιση της κατάστασης και αναμένεται τις επόμενες ώρες, να ετοιμαστούν προτάσεις με μέτρα. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε, εν τω μεταξύ εκ νέου τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενόψει της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρεκόρ θανάτων και νοσηλειών, σχεδόν 700 τα κρούσματα-Υπέκυψαν έξι ασθενείς
Την αγωνία ενέτεινε και το γεγονός ότι αυξάνονται καθημερινά κρούσματα και ποσοστό θετικότητας. Μέσα σε 15 ημέρες καταγράφηκαν περισσότερα από 8 χιλιάδες νέα περιστατικά της νόσου, κάτι που κτυπά καμπανάκι για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες. Καταγράφηκαν εξάλλου μέσα στον Απρίλιο 27 θάνατοι από τη νόσο, οι έξι εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα κρίνονται ως ιδιαιτέρως κρίσιμα, αφού εάν συνεχιστούν οι τόσο μεγάλες ροές ασθενών, θα κινδυνεύσει το σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να παρέχεται σε όλους τους ασθενείς η πρέπουσα φροντίδα. Ειδικά σε τρία νοσοκομεία, της Λευκωσίας, τη Λεμεσού και της Αμμοχώστου (Αναφοράς), η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως οριακή, με το πρώτο να καλείται να σηκώσει τεράστιο βάρος.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να δίνει μεγάλες μάχες, τόσο στους θαλάμους με covid-19 και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν εφιαλτικό αφού πλέον νοσηλεύονται 251 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, είναι πως αυξήθηκαν σε αριθμούς επίσης ρεκόρ τόσο οι σοβαρά νοσούντες, που άγγιξαν τους 63 όσο και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ, που είναι πλέον 39. Σημειώνεται ότι οι πλείστοι ασθενείς είναι μεταξύ 40-60 χρόνων, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να έχει πέσει στα 59 έτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασύμμετρες πιέσεις στα νοσοκομεία, ενημερώνει εκτάκτως Αναστασιάδη ο Ιωάννου
Αναπτύσσουν νέες κλίνες
Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, υπάρχει σε εφαρμογή σχέδιο ανάπτυξης κλινών τόσο εντατικής θεραπείας, όσο και εκτός ΜΕΘ, για το απευκταίο σενάριο, νέου κύματος ασθενών. Ήδη μετά τη συνάντηση με τον ΠΑΣΙΝ, άρχισαν να αποστέλλονται περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, πέραν από αυτά από τη non covid ΜΕΘ, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες παθολογίας καθώς και προσωπικό. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε ο τρόπος παραπομπής ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τη διαδικασία θα συντονίζει το τμήμα επιδοτούμενων ασθενών του Υπουργείου Υγείας.
Δεν προκρίνουν κλείσιμο σχολείων
Το θέμα των σχολείων απασχόλησε, εν τω μεταξύ χθες την τριμερή τεχνική επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει και αύριο Παρασκευή.
Σε αυτό το στάδιο οι ειδικοί δεν προκρίνουν το κλείσιμο σχολείων, πριν τις εορτές του Πάσχα, όμως τέθηκε προς συζήτηση θέμα αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου. Έγινε επίσης εισήγηση για πιθανή παράταση του κλεισίματος των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, που επίσης δεν προκρίνει το κλείσιμο σχολείων, είναι να αυξηθούν τα ρινικά τεστ στο δεύτερο κύκλο των δημοτικών σχολείων και να γίνει υποχρεωτική η μάσκα. Προτείνει επίσης τη δημιουργία επιτροπής ιατρών, η οποία θα αποφαίνεται για το ποια σχολεία είναι στο «κόκκινο» λόγω κρουσμάτων, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για το χειρισμό τους.
Έσπασε το φράγμα των 200 χιλιάδων εμβολιασμών
Παρά τη δυσπιστία για το AstraZeneca και τα προβλήματα στην Πύλη, που έπεσε πάλι χθες, η χώρα μας παραμένει τουλάχιστον εντός των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος σπάζοντας το φράγμα των 200 χιλιάδων εμβολιασμών.
Σήμερα θα είναι ανοικτή, εν τω μεταξύ από τος 7:30 το πρωί η Πύλη Εμβολιασμού μόνο για τα άτομα ηλικίας 53-54 ετών. Συνολικά θα διατεθούν 15,000 ραντεβού. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια με τα διαθέσιμα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να προχωρήσει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ούτως ώστε να λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις αρχές Μάϊου τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω και εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους να έχει εμβολιαστεί (έστω με την 1η δόση) τουλάχιστον το 60% των πολιτών.
Για τη διαδικασία του εμβολιασμού και τα επόμενα βήματα Εμβολιαστικού Πλάνου θα ενημερώσουν σήμερα το κοινό, μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης η αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα, η αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Κωνσταντίνος Φελλάς και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Φρένο στη συζήτηση για χαλαρώσεις για το Πάσχα
- Αυτά είναι τα νέα σημεία δειγματοληψίας που θα λειτουργήσουν την Παρασκευή
- Αλλάζει ο τρόπος δειγματοληψίας για rapid test-Ρινικά για όλο τον πληθυσμό