Διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη Βουλή οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας-«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει»
15:18 - 15 Απριλίου 2021
Το 130% έχει ξεπεράσει η πληρότητα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, με τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας να αναφέρεουν ότι η κατάσταση «έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους και αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών προς τους ψυχικά ασθενείς συζητήθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τα μέλη της οποίας ζήτησαν ανάληψη ευθυνών από το κράτος το συντομότερο δυνατόν και υλοποίηση των δεσμεύσεων τους.
Νωρίτερα, πριν από τη έναρξη της συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, η οποία θα συζητούσε το θέμα, οι νοσηλευτές των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από την Βουλή.
Κατήγγειλαν εκ νέου ότι αυξάνονται οι ασθενείς, λόγω και της πανδημίας, ενώ σημείωσαν ότι την ίδια ώρα δεν λαμβάνονται μέτρα.
Επέδωσαν υπομνήματα στον Πρόεδρο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Κώστα Κωνσταντίνου, καλώντας την Κυβέρνηση να περάσει από τα λόγια στα έργα, γιατί οι ψυχικά ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν.
Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, επιδίδοντας τα υπομνήματα εκ μέρους τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων, είπε ότι «το ποτήρι έχει ξεχειλίσει», για να συμπληρώσει πως «η πίεση που δέχονται οι νοσηλευτές, οι ιατροί, αλλά και οι υποδομές των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι ιδιαίτερη».
Τόνισε εκ νέου ότι οι ψυχικά ασθενείς «δεν είναι δεύτερης κατηγορίας ασθενείς» και ότι δεν έχουν το περιθώριο να περιμένουν.
Παραλαμβάνοντας τα υπομνήματα, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι από πλευράς της Επιτροπής Υγείας της Βουλής έχουν ληφθεί τα μηνύματα των καιρών και έχει επιδειχθεί η ανάλογη ευαισθησία, για να σημειώσει ότι θα στείλει και η ίδια υπόμνημα στην Εκτελεστική Εξουσία και προς όλους όσους αφορά το θέμα, ώστε να αναληφθούν ευθύνες και το συντομότερο δυνατόν.
«Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν προγράμματα, τα οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ επιβαλλόμενα να προωθηθούν, γιατί προέχει πάνω από όλα η υγεία και οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας», είπε.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία αντανακλά στο επίπεδο του πολιτισμού μας
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, Αντρέας Αντρέου, ανέφερε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία και τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αντανακλά στο επίπεδο του πολιτισμού μας», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δηλώνουμε πως είμαστε κράτος δικαίου και κράτος πρόνοιας αν δεν παρέχουμε σε αυτά τα άτομα ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας».
Σε σχέση με τις ενέργειες που γίνονται για ανέγερση του νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας, ο κ. Αντρέου είπε ότι «για 21 και πλέον χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε ένα νέο ψυχιατρείο, βασιζόμενο στις σύγχρονες ανάγκες, και έχουμε 2021 και ακόμη είμαστε στο ‘Θα’».
«Παρόλες τις δεσμεύσεις των Υπουργών Υγείας και Μεταφορών για έναρξη του σχεδιασμού με σκοπό την ανέγερση των νέων θαλάμων το λεγόμενο "master plan" από τον περασμένο Νοέμβριο ακόμη δεν έχει αρχίσει», ανέφερε.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εισηγήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών που έχουν προταθεί και ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις είναι η δημιουργία ενός λυόμενου κτιρίου 16 κλινών, για το οποίο είχε αποφασιστεί πως ο ΟΚΥπΥ θα προβεί στην αγορά του, ωστόσο, κρίθηκε ακριβό, αφού η προσφορά του ήταν γύρω στο 1 εκατομμύριο.
Επίσης, είπε πως είχε προταθεί από τις οργανώσεις η μεταφορά ασθενών με νοητική υστέρηση και άλλων ατόμων, που δεν χρήζουν νοσηλεία και διαμονή στο Νοσοκομείο Αθάλασσας, σε ειδικά σπιτάκια κάτω από τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας, ωστόσο, ακόμα δεν έχει προχωρήσει το θέμα, ούτε έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως έχει προταθεί και ετοιμάστηκαν δωμάτια για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ατόμων με διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας, ωστόσο, δεν έχουν κηρυχθεί από τον Υπουργό Υγείας ως χώρος ασφαλούς νοσηλείας, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία εκτέλεσης του διατάγματος να παραμένει παράνομη και επικίνδυνη για τους νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας και τους ασθενείς.
Διεμήνυσε πως «εάν δεν ενεργήσουμε γρήγορα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε ότι «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας και τα μηνύματα βοήθειας που εκπέμπουμε εδώ και αρκετό καιρό στους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία για τα όσα δραματικά διαδραματίζονται στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί».
Κάλεσε την πολιτεία να δρομολογήσει άμεσα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών, καμιά βελτίωση, ανάληψη ευθυνών από το κράτος, λένε οι Βουλευτές
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, είπε πως το κόμμα της αναγνωρίζει τα χρόνια προβλήματα στον τομέα αυτό, ενώ τόνισε ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών, αλλά και των εργοδοτουμένων στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας είναι απαράδεκτες και αυτό δεν περιποιεί τιμή για την Κύπρο».
«Αναμένουμε ως ΔΗΣΥ να εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα, για το νέο νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας, την προώθηση του νομοσχεδίου για την κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας, αλλά και την οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στο τομέα προς όφελος και των εργαζομένων, αλλά ιδιαίτερα των ασθενών και των συγγενών τους», είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι «όχι μόνο δεν βλέπουμε βελτίωση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Υγείας, αλλά επιδείνωση της κατάστασης», σημειώνοντας πως «οι αριθμοί και τα δεδομένα είναι καταθλιπτικά».
Είπε πως «στην Κύπρο έχουμε πέντε φορές μικρότερο αριθμό κλινών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και αυτό αντικατοπτρίζει την υποβάθμιση και την υποστελέχωση που υπάρχει».
Η εικόνα, πρόσθεσε, «είναι αποκαρδιωτική και δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση και ένα Υπουργείο Υγείας, που δεν μπήκε καν στον κόπο να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας και να δώσει απαντήσεις».
Συνέχισε λέγοντας ότι Υπουργείο Υγείας έπρεπε να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρία και να δώσει απαντήσεις «πρωτίστως για τη μη τήρηση δεσμεύσεων, που επαναλαμβανόμενα έχουν δοθεί, αλλά έχουν με τη μεγαλύτερη ευκολία αναιρεθεί σε ό,τι αφορά τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε με τη σειρά του ότι «οι Υπηρεσίες Υγείας βρίσκονται υπό κατάρρευση και σε κτιριακό επίπεδο και σε ανθρώπινο δυναμικό», συμπληρώνοντας ότι «δεν πάει άλλο και οφείλει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του».
«Αν υπάρχουν σήμερα υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι χάρη στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και στο παραϊατρικό προσωπικό. Αυτά δεν τιμούν μια πολιτισμένη χώρα, μάλιστα, σε συνθήκες πανδημίας που έπρεπε τα θέματα υγείας να είναι προτεραιότητα για όλους», είπε.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε πως «χρόνια προβλήματα θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία, κυρίως, σε θέματα υποδομών και σε θέματα προσωπικού».
Πρόσθεσε ότι «όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα», καλώντας άμεσα την πολιτεία να δει τα εν λόγω ζητήματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ