Στον αέρα οι χαλαρώσεις του Πάσχα-Μεγάλη ανησυχία για κρούσματα και νοσηλείες

Με την ανησυχία στα ύψη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως λόγω της πίεσης που ασκείται πλέον στο σύστημα υγείας, συνήλθαν χθες βράδυ τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, για να ετοιμάσουν εισηγήσεις για μικρές χαλαρώσεις για την περίοδο του Πάσχα. Λόγω της επιδείνωσης ωστόσο, μπήκε στον πάγο αυτή η συζήτηση που θα γίνει στην επόμενη τηλεδιάσκεψη των επιστημόνων, οι οποίοι θέλουν να δουν κατά πόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν κάτι τέτοιο. 

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, είναι πλέον σε οριακό σημείο αφού χθες ανακοινώθηκαν άλλα 619 νέα κρούσματα και καταγράφηκε νέο ρεκόρ στις νοσηλείες, που συνοδεύτηκε με αύξηση στις ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος και 619 κρούσματα-Νέο ρεκόρ στις νοσηλείες

Οι χαλαρώσεις για το Πάσχα, βρίσκονται στο αέρα και όλα θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα. Η πρόθεση ήταν να επιτραπεί μικρή αύξηση των παρευρισκόμενων στα σπίτια, κατά την περίοδο των εορτασμών του Πάσχα και να καταργηθούν για κάποιες ημέρες τα sms. Απομακρύνεται εξάλλου και το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού πιστών στις εκκλησίες. 

Σε δηλώσεις της στο REPORTER η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, εξήγησε ότι από την προηγούμενη Τρίτη, έχει τεθεί στο τραπέζι και συζητείται, το θέμα του εκκλησιασμού για την περίοδο του Πάσχα.

«Πρέπει να δούμε την φάση στην οποία βρισκόμαστε, όσον αφορά την πανδημία και τις φάσεις επανεκκίνησης. Ποτέ και κανένας, δεν παραγνωρίζει την αναγκαιότητα και σημασία του εκκλησιασμού. Από την άλλη, πρέπει να βρούμε κάποιες κοινές συνιστάμενες για να αποτρέψουμε την διασπορά του ιού. Δυστυχώς, είχαμε πρόσφατα όπως γνωρίζεται, κρούσματα στην εκκλησία. Νομίζω ότι η εκκλησία, θα στηρίξει αυτό τον αγώνα, διότι ο στόχος είναι κοινός και θα βρεθεί μια χρυσή τομή».

Οι εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτική Επιστημονικής Επιτροπής μετά και την οριστικοποίησή τους, θα οδηγηθούν ενώπιων του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Άγνωστο αν θα υπάρξουν χαλαρώσεις το Πάσχα, η κατάσταση είναι ρευστή»

Ανησυχία για νοσοκομεία και ΜΕΘ

Τα βλέματα πλέον, μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ είναι στραμμένα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται 228 ασθενείς, εκ των οποίων οι 63 σε κρίσιμη κατάσταση. 

Δεν είναι τυχαία η δραματική έκκληση του Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος χθες, μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα πρωτόκολλα, αφού η κατάσταση σε ΜΕΘ και νοσοκομεία είναι σοβαρή. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε ΜΕΘ αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι να ανακόψουμε την επικίνδυνη πορεία προτού είναι αργά. Απευθύνω έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Λεπτές ισορροπίες

Η Δρ. Πανά, αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε μια κομβική φάση, αφού έχουμε σταθεροποιηθεί σε υψηλά ποσοστά, τόσο θετικότητας όσο και στον αριθμό των νοσηλευομένων. «Έχουμε πάνω από 200 νοσηλευόμενους καθημερινά, είναι μια λεπτή ισορροπία που τουλάχιστον δεν πρέπει να διαταράξουμε. Βασικοί γνώμονες για τον τρόπο που θα κινηθούμε, ήταν πάντοτε η πίεση στα νοσοκομεία αφού επιδιώκουμε την ασφάλεια των πολιτών μας».

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων, στις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί, έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ σε πιο μικρές ηλικίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση.

«Όσο προχωράμε με τον εμβολιασμό, θα βλέπουμε να μειώνεται η σοβαρή νόσηση, αλλά και να μην μπορεί ο ιός, να βρει άτομα να ανακυκλωθεί, μειώνοντας έτσι την διασπορά. Αυτό θα μας δώσει και περιθώριο για περαιτέρω χαλαρώσεις το καλοκαίρι, όμως τώρα δεν είναι αυτή η φάση» υπέδειξε η Δρ. Πανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν-Αύξηση στους νεαρούς

«Οι πολίτες να έχουν την διάθεση να εμβολιαστούν»

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ετοιμάζουν και εισηγήσεις για το εμβολιαστικό πλάνο, ώστε να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, ιδιαίτερα μετά την ανησυχία των πολιτών που προέκυψε για το εμβόλιο AstraZeneca. Κάποια της συμβουλευτικής επιτροπής, προκρίνουν τη δημιουργία ειδικής επιτροπής παρακολούθησης του εμβολίου.

Πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες, αναφέρει η Δρ. Πανά, αφού δεν μπορεί μόνο ένα συμβουλευτικό όργανο να λάβει αποφάσεις. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που είναι για εμάς η βάση για να κινηθούμε, το έχει αφήσει στα επιμέρους κράτη μέλη, να λάβουν τις αποφάσεις. Η εμπειρογνωμοσύνη, δεν αφορά μόνο την λοιμωξιολογία και τον επιδημιολογικό κίνδυνο, είναι πιο ευρύ θέμα το κομμάτι των εμβολίων. Ας αφήσουμε λίγο τον χρόνο για να δούμε πώς θα κινηθούμε».

Στην φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας, μπαίνει εν τω μεταξύ και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο επίσης εξετάζεται από τον FDA και από τον ΕΜΑ για περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων. Η Κύπρος, αναμένεται να λάβει σήμερα, 2400 εμβόλια της Johnson & Johnson.

Η Δρ. Πανά, δήλωσε για το συγκεκριμένο εμβόλιο ότι, είναι ένα από αυτά που έχουν αξιολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως αποτελεσματικά και ασφαλή. «Ευχόμαστε να είναι και αυτό, ένα από τα εμβόλια που θα βοηθήσουν στην θωράκιση του πληθυσμού. Όλα αυτά τα εμβόλια, προφυλάσσουν από την σοβαρή νόσηση, που είναι και το ζητούμενο σε αυτή την φάση».

Σχολιάζοντας τα περιστατικά θρομβώσεων, που εντοπίστηκαν σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της  Johnson & Johnson και της AstraZeneca, η Δρ. Πανά τονίζει ότι «και η ασπιρίνη μπορεί να έχει σώσει ζωές, αλλά ενδεχομένως σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να δημιουργεί και ανεπιθύμητα συμπτώματα. Αυτό δεν αναιρεί την αξία του ρόλου ενός φαρμάκου και ενός εμβολίου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αξιολογούμε συνέχεια και να ανακοινώνουμε οτιδήποτε νεότερο, σε σχέση με τα εμβόλια. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση και εάν είναι συχνό ή σπάνιο το φαινόμενο. Είναι υποχρέωση να έχουμε το κομμάτι της φαρμακοεπαγρύπνησης και στα εμβόλια, όμως, πρέπει να επικοινωνείτε ορθά προς τον κόσμο, για να μην δίνονται λανθασμένες εντυπώσεις. Ζητούμε από τους πολίτες, να έχουν την διάθεση να εμβολιαστούν».

Παραμένει ανοιχτή η Πύλη εμβολιασμού

Αναβαθμίστηκε εν τω μεταξύ η Πύλη Εμβολιασμού, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο και πλεόν, έχει δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης 30.000 - 35.000 χρηστών, μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε την τελευταία φορά.

Υπενθυμίζεται ότι, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι ανοικτή  για πολίτες ηλικίας 55 και 56 ετών μέχρι το βράδυ, και συνολικά θα διατεθούν 20 χιλιάδες ραντεβού.

Στις 15 Απριλίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, η πύλη θα είναι ανοιχτή για άτομα ηλικίας από 61-63 ετών.

Από τις 16 Απριλίου μέχρι και τις 17 Απριλίου, η πύλη θα είναι ανοιχτή για πολίτες ηλικίας 53 και 54 ετών, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ.

Οι εμβολιασμοί γίνονται σε Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες, με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, ενώ αναμένεται να προστεθεί και το εμβόλιο της Johnson&Johnson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ