Οι τρεις μεγάλες εστίες ανησυχίας για την πανδημία και η αγωνία για τη Λευκωσία
06:56 - 10 Απριλίου 2021
Στο πιο οριακό της σημείο βρίσκεται η κατάσταση με την πανδημία, με την ανησυχία των αρμοδίων υπηρεσιών να βρίσκεται στο απόγειό της, από τη μία λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και από την άλλη εξαιτίας της δυσπιστίας των πολιτών, για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Οι επιστήμονες, άρχισαν ήδη να επεξεργάζονται τα διεθνή δεδομένα για το εν λόγω εμβόλιο, προκειμένου να ετοιμάσουν εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας, που βλέπει τις εστίες ανησυχίας αναφορικά με την πανδημία να αυξάνονται.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί επειδή είδαμε πως το διαχειρίστηκε ο ΕΜΑ και ότι υπήρχε αδυναμία από τα κράτη μέλη να βρουν κοινή πολιτική. Αυτό δεν βοηθάει στην όλη διαχείριση. Το σημαντικό τώρα είναι η επικοινωνία στον κόσμο με διαφάνεια», ανέφερε στον REPORTER, η δρ Ζωή Δωροθέα Πάνα.
Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ανέφερε ότι αναμένονται περισσότερα στοιχεία για τα πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβων, από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης (PRAC) και τον ΕΜΑ για να διαπιστωθεί εάν τα συμβάντα αυτά σχετίζονται με συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή πληθυσμούς. «Εμείς ως χώρα βασιζόμαστε στα επίσημα report του ΕΜΑ και της PRAC» υπέδειξε η κ. Πανά.
Πέραν από τα εμβόλια που αποτελεί αυτή τη στιγμή την νούμερο ένα εστία ανησυχίας, αφού η ομαλοποίηση της κατάστασης, εξαρτάται από την υλοποίηση του εμβολιαστικού πλάνου που είχε ανεβάσει αισθητά ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, ήρθε να προστεθεί και η διαπίστωση πως στην κοινότητα έχει επικρατήσει συντριπτικά, το πολύ μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος.
Οι εξειδικευμένες εξετάσεις αλληλούχισης του ECDC σε 111 θετικά δείγματα από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, που στάληκαν το Μάρτιο, κατέδειξαν ότι όλα αφορούσαν στη βρετανική μετάλλαξη που είναι πέραν του 50% πιο μεταδοτική.
«Είχαμε σινιάλα από τη διεθνή κοινότητα πως θα επικρατούσε το νέο στέλεχος και ήταν κάτι που αναμέναμε και στην Κύπρο», ανέφερε η κ. Πάνα. Το θετικό στοιχείο, όπως σημείωσε είναι πως δεν έχουν επικρατήσει άλλα στελέχη, όπως είναι της Νοτίου Αφρικής, που συνδέονται με μεγαλύτερη νοσηρότητα. «Δεν έχουμε κάτι νεότερο για τη νοσηρότητα του βρετανικού στελέχους, ωστόσο επειδή είναι πιο μεταδοτικό και δεν έχει θωρακιστεί όλος ο πληθυσμός, έμμεσα θα μπορούσε να συνδεθεί με την αύξηση ασθενών στα νοσηλευτήρια, επειδή μεταδίδεται σε περισσότερα άτομα», υπογράμμισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυριάρχησε στην Κύπρο η βρετανική μετάλλαξη-Εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα
Στο μικροσκόπιο η Λευκωσία
Η τρίτη μεγάλη εστία ανησυχίας, είναι η συνεχώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα, σε μία περίοδο μάλιστα, που ουδείς θέλει να σκέφτεται πως θα επιστρέψουν περιορισμοί και πως αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν τις γιορτές του Πάσχα.
Τα στοιχεία της νέας Εθνικής Αναφοράς για την πορεία πανδημία, κατέδειξαν πως σε Λευκωσία και Λάρνακα, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση περιστατικών, με τη Λεμεσό, παρά τη μικρή βελτίωση, να συνεχίζει να έχει τεράστιο φορτίο νοσηρότητας. Τα στοιχεία προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό, ειδικά για τη Λευκωσία εξαιτίας του μεγάλου της πληθυσμού, αλλά και της κομβικής της σημασίας λόγω της μετακίνησης χιλιάδων εργαζομένων προς αυτή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν καλά πως εάν χαθεί ο έλεγχος στην πρωτεύουσα, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.
Καμπανάκι έχουν κτυπήσει, εν τω μεταξύ σχεδόν όλοι οι δείκτες της πανδημίας με τον λεγόμενο «σκληρό», που αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία να διατηρείται, ευτυχώς σε διαχειρίσιμα επίπεδο. Ωστόσο το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά αρκετές μέρες το 1 που είναι το όριο ασφαλείας, ενώ ο αριθμός αναπαραγωγής (R) διατηρείται επίσης πάνω από το 1.
Ο αριθμός των κρουσμάτων εξάλλου, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και εκφράζονται φόβοι πως ενδεχομένως να έχει επίπτωση στις νοσηλείες το επόμενο διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το Σάββατο η Πύλη Εμβολιασμού μόνο για άτομα 57 και 58 χρόνων
Ανοίγει μετ' εμποδίων η Πύλη Εμβολιασμού
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η αδυναμία του Υφυπουργείου Καινοτομίας να επιλύσει το τεχνικό πρόβλημα στην Πύλη Εμβολιασμού, που ανοίγει σήμερα μόνο για άτομα ηλικίας 57 και 58 ετών και όχι για όλους όσοι είναι πάνω από 57, όπως είχε προγραμματιστεί.
Για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (59 ετών και άνω) η Πύλη Εμβολιασμού δεν θα είναι διαθέσιμη στην παρούσα φάση και όπως ανακοινώθηκε μέχρι να βρεθεί λύση, η διάθεση των ραντεβού θα γίνεται μόνο για νέες ηλικιακές ομάδες, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.
Λόγω του ότι δεν υπάρχει σαφής ένδειξη από πλευράς Υφυπουργείου ως προς το πότε θα διευθετηθεί οριστικά το τεχνικό πρόβλημα, προτρέπονται οι πολίτες που εμπίπτουν στις ηλικιακές ομάδες που ανακοινώνονται για κάθε άνοιγμα, να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εμβολιαστική τους κάλυψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Στα 601 τα νέα κρούσματα, πάνω από 200 οι νοσηλείες-Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας
- Tα 61 νέα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν τo Σάββατο
- Εντείνεται η ανησυχία, επιδείνωση δεδομένων-Aύξηση σε Λευκωσία και Λάρνακα
- Έκκληση Αναστασιάδη για εμβολιασμούς-«Εύλογες οι ανησυχίες, ελάχιστες οι συνέπειες»