Οι στόχοι των εμβολιασμών, η επιδείνωση δεδομένων και οι σκέψεις για το Πάσχα

Μάχη με το χρόνο αλλά και τη δυσπιστία που προκλήθηκε για το εμβόλιο της AstraZeneca, δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, εν μέσω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, που προκαλούν τεράστια ανησυχία. Κι αυτό επειδή η αύξηση κρουσμάτων, αναμένεται να έχει επίπτωση στις νοσηλείες, που αποτελούν τον σκληρό δείκτη της πανδημίας, αφού από αυτές εξαρτάται η λήψη μέτρων. Το γεγονός ότι αυτό ενδέχεται να γίνει κοντά στο Πάσχα εντείνει την αγωνία, αφού η πρόθεση ήταν, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να δοθούν κάποιες χαλαρώσεις.

Στο Υπουργείο Υγείας, γνωρίζουν καλά ότι η πορεία προς την κανονικότητα εξαρτάται από τους εμβολιασμούς και αναμένουν να σχηματίσουν εικόνα από τις προθέσεις των πολιτών, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνεχίσει κανονικά, προχωρώντας πλέον ανά έτος προς τα κάτω, με στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα «πέσει» η Πύλη Εμβολιασμού.

«Από τη δική μας την πλευρά ως επιχειρησιακή ομάδα, συνεχίζουμε όπως είχαμε προγραμματίσει αρχικά το εμβολιαστικό πλάνο και θα δούμε πως προχωρούν τα πράγματα», δήλωσε στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών δρ Όλγα Καλακούτα σημειώνοντας πως σήμερα θα ανοίξει η Πύλη για τους 59 και 60 χρόνων. «Έγινε μία διαφοροποίηση, λόγω του προβλήματος στο λογισμικό μέχρι να είμαστε εντελώς σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο θέμα», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού μόνο για άτομα 59 και 60 χρόνων

Εξήγησε δε ότι για κάθε ηλικιακή ομάδα, είναι διαθέσιμα εμβόλια από όλες τις αδειοδοτημένες εταιρείες, αφού γίνεται κατανομή. «Κάθε άνοιγμα της Πύλης δηλαδή, έχει από όλα τα είδη του εμβολίου».

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα φτάσουν στην Κύπρο ακόμη 120 χιλιάδες εμβόλια κυρίως από τις εταιρείες AstraZeneca και Pfizer, με τον αριθμό τους να αυξάνεται ακόμη περισσότερο εντός Μαΐου. «Θα έχουμε αυξημένες ποσότητες εμβολίων και συμπληρωματικές ποσότητες Pfizer, που έχουμε εξασφαλίσει μέσω της ΕΕ» ανέφερε η κ. Καλακούτα.

Πέραν του 25% του πληθυσμού της Κύπρου, έχει εν τω μεταξύ εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα μέχρι και τις 7 Απριλίου έγιναν συνολικά 174,626 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 124,165 αφορούν την χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 50,461 τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου. Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβαν μέχρι στιγμής 9,788 άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

«Ο στόχος μας παραμένει να καλύψουμε μέχρι το τέλος του Ιούνη το 60% του πληθυσμού και αυτό δεν έχει αλλάξει. Οι ευπαθείς ομάδες θα τελειώσουν σε λίγες ημέρες, μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουμε φτάσει μέχρι τους άνω των 45 και σιγά, σιγά θα αρχίσουν να μπαίνουν και άτομα από τις ουσιώδεις υπηρεσίες στους εμβολιασμούς», σημείωσε.

«Το να εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο το 60%, είναι ένα βήμα που μας προχωρά προς την κανονικότητα», υπογράμμισε η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, η οποία κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί. «Υπάρχουν αποτελέσματα και αρχίσαμε να τα βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο. Πρέπει να βλέπουμε προς το φως και την προοπτική. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βγαίνουμε έξω, για παράδειγμα και να φοβόμαστε να μιλήσουμε σε κάποιον. Είμαστε κοινωνικά όντα».

Οι σκέψεις για το Πάσχα

Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι τα επιδεινωμένα, τις τελευταίες ημέρες, επιδημιολογικά δεδομένα που μεταφράζονται σε αύξηση κρουσμάτων σε όλες τις επαρχίες. Πέραν από τη Λεμεσό, που συνεχίζει να είναι η πιο επιβαρυμένη πόλη, προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα, στις οποίες αυξήθηκαν τα περιστατικά σε εργασιακούς χώρους καθώς και οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις. Χθες μάλιστα και οι τρεις πόλεις είχαν ποσοστό θετικότητας πάνω από το 1, που είναι το όριο ασφαλείας. 

Οι επιστήμονες πάντως, άρχισαν να καταρτίζουν πλάνο μικρών χαλαρώσεων για την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, το οποίο θα τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Το πλάνο θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα, προκειμένου να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εξέτασαν τα πρωτόκολλα στους χώρους λατρείας, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος εκκλησιασμού περισσοτέρων ατόμων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αύξησης των παριστάμενων σε οικίες και κατάργηση των sms για συγκεκριμένες ημέρες. Εάν υπάρξει βελτίωση δεδομένων, δεν αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως και για τη διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και όσων διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εισφορά €4.520 στον Ραδιομαραθώνιο από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Προεδρικό
Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»