Καμπανάκι από τα αυξημένα κρούσματα σε σχολεία, αυστηροποίηση μέτρων

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, έχουν διαπιστωθεί από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, αλυσίδες μετάδοσης σε σχολικές μονάδες. Τα αυξημένα περιστατικά σε σχολεία μπορούν να προκαλέσουν διασπορά του ιού στην κοινότητα, αφού τα άτομα (μαθητές και προσωπικό), εκτός από τις επαφές τους εντός του σχολείου, μπορούν συνεπακόλουθα να μεταδώσουν τον ιό ενδοοικογενειακά και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Συνεπώς, με στόχο τον περιορισμό της πιθανότητας εξάπλωσης του ιού στα σχολεία αλλά και στην κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, έχει διαφοροποιήσει το πρωτόκολλο ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα:

- Στενές επαφές ενός μαθητή ή εκπαιδευτικού θετικού στον ιό θεωρούνται όλα τα παιδιά του ίδιου τμήματος, καθώς και οι επαφές του κρούσματος εκτός τάξης στα διαλείμματα, στο λεωφορείο, στις κοινωνικές συνευρέσεις, κτλ, και οφείλουν να παραμένουν σε περιορισμό.

- Σε περιπτώσεις όπου σε μια σχολική μονάδα (σχολείο ή κύκλος) εντοπίζονται θετικοί στον ιό διαφορετικοί μαθητές/εκπαιδευτικοί από τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, κλείνει το σχολείο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως για διάστημα μιας εβδομάδας.

Εάν πρόκειται για Δημοτικό Σχολείο, κλείνουν όλες οι τάξεις του κύκλου εφόσον οι δύο κύκλοι είναι ξεχωριστοί χωροταξικά.

- Μια βδομάδα μετά το κλείσιμο της μονάδας (δηλαδή την 6 η ημέρα μετά το κλείσιμο), όλο το σχολείο υποβάλλεται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους), πλην των τάξεων που θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για όλο το ενδεικνυόμενο διάστημα. Όσες τάξεις δεν έχουν νέο κρούσμα επιστρέφουν την επόμενη ημέρα. Στις τάξεις που εντοπίζεται νέο κρούσμα, επιστρέφουν μόνο οι μαθητές/εκπαιδευτικοί της τάξης που δεν αποτελούν στενή επαφή και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

- Για το διάστημα που η σχολική μονάδα λειτουργεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι μαθητές απέχουν και από τις απογευματινές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Με την αλλαγή στη διαδικασία, μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας αλυσίδας στο σχολείο και ταυτόχρονα προστατεύεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα τμήματα που δεν έχουν θετικά περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από έκρηξη στη Λαττάκεια της Συρίας
Από υπερθερμία έσβησε το βρέφος που ξεχάστηκε στο όχημα-Τα ευρήματα της νεκροτομής
Αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος μαστροπείας που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ-«Σάλταραν τα κορίτσια»
Απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό πριν τη Γενεύη ο Πρόεδρος-«Είμαστε έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι»
Κατηγορεί τον Πούτιν για καθυστέρηση της εκεχειρίας ο Ζελένσκι-Πιέσεις στη Μόσχα από «συμμαχία των προθύμων»
Παραθέτει τις δράσεις του για το υδατικό το ΤΑΥ-Κάθε χρόνο και χειρότερα οι εισροές στα φράγματα
Καλούν τη Ρωσία να δείξει πολιτική βούληση για τερματισμό του πολέμου Φον Ντερ Λάιεν και Κόστα
Απέλασε 10χρονη με καρκίνο στον εγκέφαλο ο Τραμπ-«Οι αρχές κρατούν στα χέρια τους τη ζωή των παιδιών μου»
Χτίζουν «κοινωνικές κατοικίες» σε γη ελληνοκυπρίων οι Τούρκοι-Στις 28 Μαρτίου αρχίζουν οι εργασίες
Κυκλοφορούσε με εξάρτηση και αεροβόλο 32χρονος στην Ομόνοια-Είχε συμμετοχή σε ριάλιτι γνωριμιών