Προβληματισμός για την εκτόξευση των κρουσμάτων-«Δεν βγήκαμε ακόμα από τη δύσκολη θέση»

Αναπάντεχο γεγονός χαρακτήρισε τον εντοπισμό 705 νέων περιστατικών κορωνοϊού στην Κύπρο την Παρασκευή το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη και δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς που μπορεί να οφείλεται αυτό το γεγονός και παρά τον αυξημένο αριθμό των τεστ, η αύξηση αυτή δεν εξηγείται ούτε αναλογικά. Την Παρασκευή εντοπίστηκαν 705 νέα περιστατικά ύστερα από 59.144 τεστ ανίχνευσης της νόσου.

Ο Δρ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι στην εκπαίδευση υπήρξαν 34 μόνο περιστατικά, ωστόσο υπήρξε πολύ υψηλός αριθμός θετικών αποτελεσμάτων μέσα από την ιχνηλάτηση των επαφών των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Όπως είπε, το 1/5 σχεδόν των δειγμάτων από τις ιχνηλατήσεις ήταν θετικά. Εξέφρασε την ελπίδα αυτή η μεγάλη αύξηση να μην είναι κάτι μόνιμο, παρόλο που όπως είπε αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση με τις περαιτέρω χαλαρώσεις.  Ανέφερε παράλληλα ότι δεν μπορεί να πει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση της επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς για το υψηλό ποσοστό που εντοπίστηκε στις ιχνηλατήσεις και κατά πόσο υπήρξαν κάποια άτομα που λειτούργησαν ως υπερμεταδότες, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι γνωρίζουν πως κάποιοι που είναι θετικοί δεν αυτοπεριορίζονται και κυκλοφορούν και υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετική ανακοίνωσε πρόσφατα.

«Δυστυχώς υπάρχουν αυτά τα άτομα που δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν ολόκληρη τη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις την κατάσταση όταν ξεφύγει.

Αναφορικά με τα μέτρα που μπορεί να ακολουθήσουν, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι οι παρούσες χαλαρώσεις θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του μήνα, παρόλο που ο Υπουργός άφησε ένα παραθυράκι ότι θα γινόταν κάποια επαναξιολόγηση ίσως προς το τέλος του μήνα.

«Θα γίνει αλλά ίσως να μην ανοίξει το παράθυρο για περαιτέρω χαλαρώσεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αν επιδεινωθεί σημαντικά η κατάσταση, φυσικά και θα υπάρξει επαναξιολόγηση και περαιτέρω περιορισμοί. 

Σημείωσε ότι δεν έχουμε βγει ακόμα από τη δύσκολη θέση, υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος και χρειάζεται προσοχή.

Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για το εμβόλιο της AstraZeneca

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Κύπρο σημείωσε ότι τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη στις μεγάλες ηλικίες, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα στα γηροκομεία και στους ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν. Οι θάνατοι ηλικιωμένων που καταγράφονται, είπε, αφορούν άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

«Επομένως πρέπει να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη. Θεωρούμε ότι ένα 30 - 35% θα ενεργήσει αρκετά ως ανασταλτικός παράγοντας, αλλά εκείνο που θέλουν οι χώρες να κάνουν είναι να φτάσουν το 70% περίπου για να υπάρχει μια πολύ αισθητή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι στην Κύπρο προχωρούμε αργά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι προχωρούμε ανάλογα με τις δόσεις που έχουμε.

Αναφορικά με τον σκεπτικισμό που υπάρχει γύρω το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η σύγχυση και μάλιστα από μεγάλες χώρες.

«Πρώτα είπαν δεν θα εμβολίαζαν τα άτομα πάνω από 65, τώρα το άλλαξαν η Γερμανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς και είπαν ότι δεν θα εμβολιάζουν αυτούς που είναι κάτω από 65. Αυτές είναι αποφάσεις που και συγχύζουν τον κόσμο, δίνουν το λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή που θέλουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, γνωρίζουμε από την Αγγλία που εμβολιάστηκαν 17, 5 εκατ. ότι υπήρξαν μόλις 30 άτομα με σοβαρές παρενέργειες και κανένας δεν πέθανε. Πρόσθεσε ότι αν έπαιρνε κανείς 17,5 εκατ. από πληθυσμό μη εμβολιασμένων ίσως να υπήρχε ο ίδιος αριθμός από περιστατικά τα οποία οφείλονται στη φύση και όχι στο εμβόλιο. Πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν παρουσιαστεί τέτοιο περιστατικό μετά από εμβολιασμό μπορεί να αντιμετωπιστεί

Σημείωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να είναι διστακτικός για το εμβόλιο της AstraZeneca, αντιθέτως.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση των διαβητικών που δεν πήγαν να εμβολιαστούν γιατί άκουγαν όλα αυτά τα πράγματα και στο τέλος από τα 17,500 εμβόλια μόνο τα 7,500 διατέθηκαν στη συγκεκριμένη ευάλωτη ομάδα. Τώρα αυτοί που δεν πήραν το εμβόλιο θα πρέπει να περιμένουν όταν θα έρθει η ηλικιακή τους ομάδα, πρόσθεσε, οπότε θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο μέχρι να αποφασίσουν και αν αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο αργότερα.

Διευκρίνισε ότι τα εμβόλια που δεν λήφθηκαν από τη συγκεκριμένα ευάλωτη ομάδα, διατέθηκαν αμέσως για τους 64χρονους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές-Είχε προηγηθεί θέμα με δημοσίευση βίντεο
BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο