Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων-Λεπτές ισορροπίες της επιδημιολογικής εικόνας

Ανησυχία έχει προκαλέσει η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων, που συνοδεύτηκε με αύξηση του ποσοστού θετικότητας. Επειδή δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα με μία μόνο ημέρα, Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες θα αναμένουν και τα αποτελέσματα των επόμενων εικοσιτετραώρων, προκειμένου να διαφανεί εάν καταγράφηκε επιδείνωση στην επιδημιολογική εικόνα. 

Σημειώνεται ότι χθες, ανακοινώθηκαν συνολικά 705 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένας θάνατος γυναίκας 88 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Από 0,70% που κυμαινόταν τις προηγούμενες ημέρες το ποσοστό θετικότητας, αυξήθηκε μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα σε 1,19%.

Ερωτηθείσα η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για το αν υπάρχει όριο το οποίο αν ξεπεραστεί υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψουμε σε πιο αυστηρά μέτρα, τόνισε ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί. Γι' αυτό τον λόγο, παρακολουθούνται συνεχώς οι εξελίξεις και εβδομαδιαία επαναξιολογείται η κατάσταση.

«Είναι λίγο πιο περίπλοκο, γι’ αυτό βλέπουμε και την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι χώρες, να προχωρήσουν με άρση των περιοριστικών μέτρων. Όσο προχωράμε κιόλας σε περεταίρω χαλαρώσεις, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της διασποράς. Την ίδια στιγμή, προχωράμε με τον εμβολιασμό για να δούμε τη δυναμική και ισορροπία, που μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτό το διάστημα».

Όπως εξήγησε, απαντώντας για το αν υπάρχει ανησυχία για τις πρόσφατες χαλαρώσεις, η κατάσταση είναι ρευστή, σημειώνοντας ότι σε αυτή την φάση, έπρεπε να δοθεί έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε σε μια φάση, που ακόμα η επιδημιολογική εικόνα είναι ευμετάβλητη και ρευστή. Η οποιαδήποτε περίοδος άρσης των περιοριστικών μέτρων, πρέπει να γίνει βαθμιαία και με συνεχόμενη αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, όσο προχωράει ο εμβολιασμός. Οποιαδήποτε επιτάχυνση τώρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας γυρίσει πίσω. Ας είμαστε λίγο φειδωλοί τους πρώτους μήνες, Μάρτιο και Απρίλιο, μέχρι να δούμε τον Μάιο, που θα είναι επίσης ένας κομβικός μήνας, προχωρώντας με τον εμβολιασμό, τι έχουμε καταφέρει. Πάμε βήμα-βήμα».

«Τα sms δίνουν ισορροπία»

Για την αύξηση των μηνυμάτων τα Σαββατοκύριακα, από δύο σε τρία, η Δρ. Πανά, δήλωσε ότι οι αποφάσεις γίνονται με γνώμονα και την ψυχολογική κούραση του κόσμου, ενώ το Υπουργικό, λαμβάνει υπόψιν και τις οικονομικές παραμέτρους. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των μηνυμάτων, είναι ένας τρόπος, όπως υποδεικνύει, για να υπάρξει μια ισορροπία στην κινητικότητα των πολιτών.

«Γνωρίζουμε ότι περιορίζουν κάπως την κανονικότητα και δίνουν την αίσθηση, ακόμα πιο έντονα, του εγκλεισμού. Το ότι έγινε μια μικρή αύξηση και όχι πλήρης αναίρεση, είναι διότι γνωρίζουμε ότι αποδίδει. Αυτό που προσπαθούμε με την άρση των περιοριστικών μέτρων, είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία στην κινητικότητα του πληθυσμού, δηλαδή το πόσες φορές θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί. Όσο μπορούμε να αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη κινητοποίηση και σε ένα βαθμό και τον συγχρωτισμό, είναι καλό. Βοηθάει σε αυτή την ισορροπία που θέλουμε να πετύχουμε».

«Τον Μάιο θα έχουμε χτίσει έναν τοίχο ανοσίας»

Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία από τους εμβολιασμούς στην Κύπρο και όσο προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα δηλώνει η Δρ. Πανά.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια δυναμική και εικόνα, στην οποία θα υπάρξει μια σταθερότητα στην επιδημιολογική εικόνα, στην κοινότητα και στα νοσοκομεία. Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, ωστόσο, μπορούμε να χτίσουμε έναν τοίχο ανοσίας, που θα βοηθήσει ενδεχομένως σε μια, όχι τόσο, συντηρητική χαλάρωση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Δεδομένου πάντα, ότι δεν θα έχουμε οπισθοδρόμηση της επιδημιολογικής μας εικόνας».

Η νέα μεγάλη δόση εμβολίων, αναμένεται αν φτάσει στην Κύπρο περί μέσα Απριλίου και σύντομα θα ξεκινήσει και η διαθεσιμότητα των εμβολίων Johnson&Johnson, τα οποία χορηγούνται σε μια μόνο δόση. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει και η  πρόθεση του κόσμου να εμβολιαστεί.

«Το κυριότερο μας όπλο, είναι ο εμβολιασμός. Εκεί πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι να αφήσουμε ο εμβολιασμός να δείξει την αξία του, πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά να ακολουθούμε τους πυλώνες που ξέρουμε ότι αποδίδουν», ανέφερε η κ. Πάνα.

Από τον κόσμο εξαρτώνται οι χαλαρώσεις του Πάσχα

Όπως εκτιμάται, τα δεδομένα πιθανόν να είναι πιο ευνοϊκά μέχρι τον Μάιο, όπου αναμένεται να δοθούν πιο ευρείας κλίμακας χαλαρώσεις. Εντούτοις, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πολύ νωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν το Πάσχα, που βρίσκεται μόλις μερικές εβδομάδες μακριά, θα μπορούμε να γιορτάσουμε με ένα μοντέλο, που θα μοιάζει με εκείνο των Χριστουγέννων, όπου κατά τις ημέρες των εορτασμών, οι συναθροίσεις ήταν με περισσότερα άτομα και η απαγόρευση κυκλοφορίας, είχε πάρει μια μικρή παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα φαίνεται ότι θα είναι καλύτερα από πέρσι, όπου βρισκόμασταν σε καθεστώς lockdown αφού κάθε φάση της πανδημίας είναι εντελώς διαφορετική.

«Πέρσι βρισκόμασταν υπό καθεστώς οριζόντιου καθολικού lockdown. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ακριβώς ένα χρόνο μετά, θα ήμασταν σε μια φάση της πανδημίας, όπου θα είχαμε και το βασικό όπλο αντιμετώπισής, το εμβόλιο. Αυτό δίνει άλλη πνοή για την διαχείριση της πανδημίας».

Όπως εξήγησε η Δρ. Πανά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καθοριστεί ένα πλαίσιο για τις γιορτές του Πάσχα και είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για χαλαρώσεις και μέτρα, που πιθανόν θα είναι σε ισχύ το διάστημα εκείνο.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από το επόμενο διάστημα και την διάθεση του κόσμου, να συμμορφωθεί στα μέτρα ατομικής προστασίας, στα τεστ και τα πρωτόκολλα. Εμάς ο ρόλος μας, είναι να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, να αξιολογούμε και να κρατάμε μια ισορροπία. Μακάρι λόγω και του ότι θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, να είμαστε σε τέτοια φάση τον Μάιο και τέλος Απρίλίου, που είναι το Πάσχα, που να μπορούμε να μιλάμε για περεταίρω χαλαρώσεις».

Κοινός μας αγώνας το καλοκαίρι

Προσοχή για άλλη μια φορά συστήνουν οι επιστήμονες, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι.

«Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε θέλει προσοχή από τον κόσμο. Είδαμε στην Λεμεσό ότι επικρατεί κατά 90% το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, προφανώς δεν είναι μόνο στην Λεμεσό, άρα, καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί. Το μήνυμα είναι ότι είμαστε όλοι μαζί στο να προχωρήσουμε στον κοινό μας αγώνα το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, θέλει πολύ αυστηρότητα ακόμα. Πρέπει να βασιστούμε και στην ατομική υπευθυνότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πηγή πληροφόρησης για όλες τις υπηρεσίες ΓεΣΥ ο «Οδηγός του Ασθενή»
Δίωρη στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λάρνακας στις 26 Νοεμβρίου
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία
Προειδοποιούν με αντιδράσεις οι κάτοικοι εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη διάνοιξη οδοφράγματος Κοκκίνων
Πέραν των 780.000 υποθέσεων κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο το 2023
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία
Ενώπιον του Υπουργού Υγείας οι εισηγήσεις για τον Συνήγορο του Ασθενή-Σε στάση αναμονής οι συντεχνίες
Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς