Επαναξιολόγηση με όλα τα σενάρια στο τραπέζι-Τεστ αντοχής για το σύστημα υγείας

Το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του τρίτου πανδημικού κύματος, αποτελούν οι επόμενες ημέρες, αφού από τη μία θα διαφανεί η αντοχή του συστήματος υγείας, που συνεχίζει να δέχονται πιέσεις και από την άλλη θα υπάρξει αποτύπωση της επίδρασης των χαλαρώσεων, στην επιδημιολογική εικόνα.

Η κατάσταση παραμένει σε πολύ οριακά σημεία, με τον υπουργό Υγείας και τους επιστήμονες, να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, βλέποντας και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπου επελαύνει το τρίτο κύμα. Η επιδημιολογική εικόνα θα επαναξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου και θα ετοιμαστούν από τους ειδικούς εισηγήσεις, που θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε αυτό το στάδιο όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι. Εάν υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, τότε θα ληφθούν άμεσα μέτρα και εάν υπάρξουν σημάδια βελτίωσης τότε ενδέχεται να δοθούν μικρές χαλαρώσεις στις διακινήσεις.  

Αυτό που θα κτυπήσει καμπανάκι για νέα περιοριστικά μέτρα, είναι ο λεγόμενος σκληρός δείκτης της πανδημίας, που αφορά στις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Κοιτάμε με πολύ προσοχή την αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε καθημερινά, διότι είναι εκείνο που θα κρίνει εάν θα χρειαστεί να πάρουμε πίσω κάποιες από τις χαλαρώσεις ή εάν θα χρειαστεί να μην γίνουμε άλλες χαλαρώσεις», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Ειρήνη Χριστάκη σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.  

Χθες σε έξι δημόσια νοσηλευτήρια νοσηλεύονταν 211 ασθενείς, οι 47 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 27 ασθενείς, οι 21 από τους οποίους είναι διασωληνωμένοι. 

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες είκοσι μέρες, είναι μία αύξηση στους νοσηλευόμενους ασθενείς και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση και στους νοσηλευόμενους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Βλέπουμε επίσης μία μείωση ασθενών στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 80 ετών και πως έχει μειωθεί κατά πολύ, ο μέσος όρος ηλικίας», ανέφερε η Λέκτορας Παθολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Όπως εξήγησε η παθολόγος/λοιμωξιολόγος η αύξηση στις νοσηλείες, αποδίδεται στην αυξημένη διασπορά του ιού, στην οποία συνέβαλε και το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φαίνεται να έχει επικρατήσει στην κοινότητα.

«Φαίνεται όμως ότι δουλεύει ο εμβολιασμός, σ’ ότι αφορά την προστασία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας από σοβαρή νόσηση. Τις επόμενες εβδομάδες και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός βάσει ηλικίας, πιστεύουμε ότι θα μειωθούν οι νοσηλείες των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων», υπογράμμισε η κ. Χριστάκη.

Εκτίμησε δε ότι λόγω και των χαλαρώσεων, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες σε υψηλά επίπεδα. «Είναι δύσκολο να πει κανείς, εάν έχουμε φτάσει στην κορυφή ή εάν θα δούμε περαιτέρω αύξηση στα νοσηλευτήρια, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε και εμείς, όπως και άλλες χώρες, μειώσεις λόγω του εμβολιασμού», σημείωσε.

Οι δραματικές εικόνες που φτάνουν από νοσοκομεία της Αθήνας, όπου υπάρχει λίστα αναμονής για είσοδο στις ΜΕΘ, είναι πάντως κάτι που παρακολουθείται στην Κύπρο, με όλες τις προσπάθειες να επικεντρώνονται σε ενέργειες, που δεν θα οδηγήσουν το σύστημα υγείας της χώρας μας, σε οριακά σημεία.

«Το φαινόμενο που βλέπουμε στην Ελλάδα με τη δραματική αύξηση στις ΜΕΘ, το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Στην Κύπρο η κατάσταση έχει φανεί ότι είναι διαχειρίσιμη και λόγω χειρισμών και λόγω των αριθμών, αλλά και λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμβολιάζεται το 60% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο-Έλαβε τουλάχιστον μια δόση το 13%

Εμβολιάστηκε το 13% του πληθυσμού

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε χθες η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ. Όλγα Καλακούτα εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο, πέραν του 60% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19.

O εμβολιασμός αναμένεται να αναπτύξει ταχύτητα εντός Απριλίου, αφού σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει επιπλέον 270.000 δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια.

H ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε εμβολιασμό ακόμα 195.000 ατόμων τουλάχιστον με την 1η δόση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων (τουλάχιστον με μια δόση) σε 310.000 μέχρι τις αρχές Μαΐου, καλύπτοντας τις ευπαθείς ομάδες και τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 45 ετών και άνω.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον το 13% του πληθυσμού της Κύπρου, έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, αφού διενεργήθηκαν πέραν των 135.000 εμβολιασμοί. Αυτό κατατάσσει την Κύπρο στην 5η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στα €642 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025
Απαράδεκτη κατάσταση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Παραλίμνι-Ούτε πόρτες και παράθυρα δεν είχαν
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες-Ξεκινούν τον Ιανουάριο οι εργασίες
Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστική μαρτυρία ανακρίτριας-«Εννιάχρονη δεν άντεχε άλλο στα χέρια του παππού της»
Ξεπέρασαν τις 1.860 οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα σε επτά χρόνια
Πηγή πληροφόρησης για όλες τις υπηρεσίες ΓεΣΥ ο «Οδηγός του Ασθενή»
Δίωρη στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λάρνακας στις 26 Νοεμβρίου
Έντεκα υποθέσεις επιθέσεων σε ντελιβεράδες σε δύο μήνες-Συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσα τους και ανήλικοι
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία