Μονόδρομος το «όχι» για τα σχολεία-Τα ερωτηματικά και η αλλαγή στάσης
13:23 - 23 Μαρτίου 2021
Η επιβάρυνση στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την αύξηση των σοβαρά νοσούντων και των κρουσμάτων, δεν άφησε άλλα περιθώρια στην Κυβέρνηση για συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων και απόρριψη του αιτήματος των οργανωμένων γονέων για πρόωρη επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων στα θρανία. Στην ουσία επρόκειτο για επιλογή μονόδρομο, αφού η εμβομάδα που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας αφού θα διαφανούν οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των χώρων εστίασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε «όχι» στην πρόωρη επιστροφή μαθητών Γυμνασίων στα θρανία το Υπουργικό
Βλέποντας τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία που οδηγούνται σε νέα έκτακτα μέτρα και λαμβάνοντας υπόψη την συμβολή των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως απορρίψει την εισήγηση της πλειοψηφίας των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων στις 29 Μαρτίου.
Μία πρόταση που προκαλεί ερωτηματικά, εφόσον μέλη της επιτροπής στις εισηγήσεις τους προς την Κυβέρνηση, παραδέχονται πως τα σχολεία παραμένουν αναγνωρισμένοι χώροι μετάδοσης του ιού, τόσο στους σχολικούς χώρους όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Παραδέχονται επίσης πως τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας παραμένουν επιβαρυμένα, με την κατάσταση στη Λεμεσό να μην δείχνει σαφή τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων της, την ώρα που αναμένονται τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της εστίασης και οι δράσεις κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού.
Με την πρόταση πάντως, διαφώνησαν κάποιοι επιστήμονες, υποστηρίζοντας πως δεν επιτρέπει πρόωρες χαλαρώσεις η κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνας, η οποία κρέμεται από μια κλωστή.
Σημειώνεται ότι τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, πριν από μία βδομάδα είχαν προτείνει παράταση της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια. Ενώ τα στοιχεία δεν άλλαξαν σε μία εβδομάδα, με κάποιους δείκτες να επιδεινώνονται μάλιστα, η εισήγηση διαφοροποιήθηκε, όπως αναφέρεται για ψυχολογικούς λόγους.
Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα Δημοτικά, μειώθηκαν στη Λεμεσό
Κι όλα αυτά την ώρα που αυξήθηκαν τα κρούσματα στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το Υπουργείο Υγείας από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε μαθητές εντοπίστηκε στα Δημοτικά (714 κρούσματα), σε σύγκριση με 431 μαθητές Λυκείων.
Από τα στοιχεία, διαφάνηκε πως η μη χρήση μάσκας από τους μαθητές στα Δημοτικά, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά 12 ετών και κάτω δεν υποβάλλονται σε rapid test, δυσχεραίνουν την έγκαιρη ανίχνευση και την απομόνωση των θετικών περιστατικών.
Με βάση τα δεδομένα από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, ένας μαθητής Δημοτικού, πέραν από το ότι, στις πλείστες περιπτώσεις, μεταδίδει τον ιό σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του (ενδοοικογενειακή μετάδοση) και σε άλλα άτομα από το κοινωνικό του περιβάλλον, επιμολύνει τουλάχιστον 2 συμμαθητές του εντός του σχολικού χώρου.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως από την εφαρμογή του μέτρου για κλείσιμο των Δημοτικών στην Επαρχία Λεμεσού, φαίνεται να υπάρχει μείωση των κρουσμάτων σε μαθητές, αφού από τα 120 κρούσματα την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου, την εβδομάδα 14-20 Μαρτίου μειώθηκαν σε 80 (επιμολύνσεις που είχαν γίνει την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου και ανιχνεύθηκαν στις 14-20 Μαρτίου), που αντανακλάται στη μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σε σχολεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός στον κορωνοϊό ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος-Σε αυτοπεριορισμό μέλη του Υπουργικού
Την ερχόμενη εβδομάδα εν τω μεταξύ θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει, εάν θα ανάψει το πράσινο φως για νέες χαλαρώσεις και επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία. Σημειώνεται ότι η ισχύς του διατάγματος του υπουργού Υγείας λήγει στις 31 Μαρτίου.