Ανησυχητική η κατάσταση με το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού στην Κύπρο

Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση από το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίζεται στην Κύπρο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε πως «σήμερα μέχρι τις 4.00 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 69 ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων οι έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, 11 κλινήρης, κανένας από ίδρυμα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας διακομίστηκε ένα διασωληνωμένο άτομο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας».

Χθες συνέχισε «δόθηκαν πέντε εξιτήρια σε ασθενείς των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις για κορωνοϊό ήταν αρνητικές, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και αρκετές εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Σημειώνουμε ότι ενώ ο μικρότερος αριθμός νοσηλευόμενων που είχαμε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Κύπρο ήταν 24 άτομα, ξαφνικά την επόμενη ημέρα οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν και σε 3–4 μέρες είχαμε φτάσει το 96% της πληρότητας του Νοσοκομείου».

Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί τους γιατρούς και νοσηλευτές η πληρότητα του Νοσοκομείου Αναφοράς, η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «σίγουρα είναι ανησυχητική η κατάσταση, αφού βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου όλα τα Νοσοκομεία νοσηλεύουν πλέον ασθενείς με κορωνοϊό. Γι’αυτό άλλωστε το λόγο σταμάτησαν και τα λεγόμενα «ψυχρά» χειρουργεία ενώ αναβλήθηκαν τα ραντεβού συνανθρώπων μας που θα επισκέπτονταν τον γιατρό τους στο Νοσοκομείο για διάφορες άλλες ασθένειες».

Σημείωσε ακόμα ότι «την ίδια ώρα που οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται στα δημόσια Νοσηλευτήρια, πρέπει οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να ανησυχούν και να λαμβάνουν τα μέτρα τους ώστε να βοηθηθεί το ΓεΣΥ να αντεπεξέλθει αυτές τις κρίσιμες ώρες. Πρέπει όλοι να ακολουθούμε και να τηρούμε πιστά τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για να βοηθήσει ο κάθε ένας από εμάς ώστε να διατηρηθεί μια ισορροπία στα δημόσια Νοσηλευτήρια».

Ερωτηθείσα για το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού που βρίσκεται εδώ και καιρό και στην Κύπρο, η Αμαλία Χατζηγιάννη είπε πως «δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά. Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσα μας και πρέπει όλοι να δείξουμε υπομονή για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά όλος ο κόσμος».

Όσον αφορά το μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευόμενων, είπε πως «κυμαίνεται στα 63 έτη ενώ τους τελευταίους δύο περίπου μήνες δεν νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς ασθενείς από Ιδρύματα. Ένα με δύο ηλικιωμένα άτομα που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο είτε δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν είτε δεν πρόλαβε το εμβόλιο να τους προκαλέσει την αναμενόμενη ανοσία στον Covid-19».

Για τους εμβολιασμούς είπε πως «ευτυχώς προχωρούν κανονικά και φαίνεται ότι έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στην κοινότητα. Ωστόσο οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο είναι όλων των ηλικιών, ενώ ο νεαρότερος ηλικίας κάτω των 30 ετών έλαβε σήμερα εξιτήριο. Την ίδια ώρα το νεαρότερο άτομο είναι σήμερα ηλικίας 34 ετών ενώ νοσηλεύονται και άτομα όλων των δεκαετιών, δηλαδή 53, 55, 59 και 62 χρόνων».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν ασθενείς στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου που έχουν υποκείμενα νοσήματα, απάντησε θετικά και σημείωσε πως «τα νεαρότερα άτομα δεν επιβάλλεται να έχουν υποκείμενα νοσήματα αλλά μπορούν να νοσήσουν και με ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό. Τις τελευταίες 15 μέρες τα πλείστα περιστατικά νοσηλεύονται περίπου 7 – 8 μέρες εάν δεν υπάρχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα ή άλλα υποκείμενα νοσήματα και έτσι τα εξιτήρια δίνονται πιο γρήγορα».

Αποτέλεσμα αυτού είναι «να απελευθερώνονται κλίνες τις οποίες στη συνέχεια καταλαμβάνουν άλλοι συνάνθρωποι μας που τις χρειάζονται. Ωστόσο σημειώνουμε για να μην υπάρχει και έγνοια από τους συγγενείς των νοσηλευομένων, ότι υπάρχει πρόνοια από τα Νοσηλευτήρια να υπάρχει επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους».

Αναφερόμενη ειδικά στο Νοσοκομείο Αναφοράς η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «υπάρχει πρόνοια για επικοινωνία των ασθενών με τους συγγενείς τους τόσο δια μέσου του προσωπικού όσο και απευθείας μαζί τους. Όταν οι ασθενείς χρειάζεται να μιλήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους πρέπει να το κάνουν και για την δική τους ψυχολογική στήριξη».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου με το κατάλληλο προσωπικό, απάντησε πως «το νοσηλευτήριο είναι επανδρωμένο ικανοποιητικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετό προσωπικό και εργάζεται κανονικά ωράρια, κάτι που τους δίνει ευκαιρίες ξεκούρασης και συνεύρεσης με τους συγγενείς και τους δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φυτεύονται τρεις χιλιάδες φυτοφράκτες στην Κύπρο-Βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας
Δ. Μιχαηλίδου: Η φτώχεια παράγοντας παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων παιδιού
Στόχος Υπ. Υγείας η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ρευματοπαθείς
Έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού σε παιδιά-Στο 90% η πληρότητα στο Μακάρειο
Πρόβλημα και πάλι στο λογισμικό του ΓεΣΥ-Μεγάλες καθυστερήσεις σε γιατρούς και φαρμακοποιούς
Σε τρία χρόνια έτοιμη η τρίτη φάση του αποχετευτικού Λάρνακας
Κεραυνοί προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες της Πάφου-Επιχειρεί για επιδιόρθωση της βλάβης η ΑΗΚ
Τόνισε την ανάγκη επαρκούς στήριξης στου γεωργούς λόγω ξηρασίας η Παναγιώτου
Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες-Ανεβαίνει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες
Καταγγελίες για αποκοπές επιδομάτων σε τυφλούς-«Ζούμε σε μία καθολικά μη προσβάσιμη κοινωνία»