Απορρίπτει την πρόταση ΔΗΚΟ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Νουρής

Ο Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε τις επαφές του με κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει για τοπικά δημοψηφίσματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΔΗΚΟ

Ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι η προσπάθεια είναι να εξευρεθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και ότι αυτό που έχει αποκομίσει από το σύνολο των επαφών του είναι ότι δημιουργείται μια δυναμική υπέρ της έγκρισης διενέργειας ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.

Σημείωσε ότι μετά την εξαντλητική συζήτηση που έχει κρατήσει για χρόνια στη Βουλή, "θα έχουμε και την άποψη του κυρίαρχου λαού για το θέμα της μεταρρύθμισης".

Ανέφερε επίσης ότι έχει ενημερώσει τα κόμματα και για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιεραρχώντας τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ ψηλά, την έχει διασυνδέσει με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια όλων μας, και πιστώνω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα γιατί κανένας δεν δείχνει να διαφωνεί με την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, είναι μία και μοναδική: να δώσουμε στους πολίτες επιτέλους τη δυνατότητα να έχουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στο καλύτερο δυνατό κόστος», είπε.

Στην τοποθέτηση για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης προέκυψε μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εισαγάγει στα συγκεκριμένα νομοσχέδια τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, θεωρείται αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου αυτό δεν μπορεί νομικά να προωθηθεί.

Αναφερόμενος στη θέση του ΔΗΚΟ για το ενδεχόμενο μετάθεσης του δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο ταυτόχρονα με τις Δημοτικές Εκλογές, είπε ότι είναι σεβαστή, παρόλα αυτά, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξήγησε πως πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι προχωρά η μεταρρύθμιση προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των 968 εκ. ευρώ.

«Η δική μας προσπάθεια είναι μέσα από αυτές τις συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα  να εξεύρουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό το οποίο έχω αποκομίσει από τις επαφές μου είναι ότι δημιουργείται  μια δυναμική υπέρ της έγκρισης διενέργειας ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος», είπε.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι η Βουλή θα έχει το τελευταίο λόγο για να αποφασίσει και ότι, βάσει του περί δημοψηφισμάτων νόμου ο οποίος ξεκαθαρίζει τη διάκριση εξουσιών, δίδεται το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να καταθέσει την πρόταση στη Βουλή με συγκεκριμένο ερώτημα. Η Βουλή, πρόσθεσε, έχει το δικαίωμα είτε να εγκρίνει είτε να απορρίψει το συγκεκριμένο ερώτημα, όχι όμως να το διαφοροποιήσει.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, μετά ιδιαίτερα την τόση λεπτομερή συζήτηση όλο αυτό το διάστημα για τη μεταρρύθμιση» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο απόφασης εκ μέρους της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα μια ενημερωτική εκστρατεία «ώστε όλοι μαζί να επικοινωνήσουμε στον κόσμο τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης», είπε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός και ο ΔΗΣΥ για δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Χαιρετίζει ο ΥΠΕΣ

Δειτε Επισης

Καταγγελία ACCEPT για ομοφοβική κίνηση σε λαμπρατζιά-Έκαψαν ταμπέλα που έγραφε LGBT αντί για Ιούδα
ΒΙΝΤΕΟ: Στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο μεταφέρθηκε το Άγιο Φως
Με αίθριο καιρό γιορτάζει το Πάσχα η Κύπρος-Στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Έρχονται και άλλες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων-Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις της ανομβρίας
«Ο δίδυμος αδελφός μου έμεινε 18 και εγώ είμαι 69… Παρακαλώ να βρω ένα νύχι για να κάνω εκείνο που αξίζει»
Καυτοί οι επόμενοι μήνες για εργατικό σώμα-ΑΤΑ, Εθνικός Κατώτατος Μισθός και συνταξιοδοτικό στο τραπέζι
ΒΙΝΤΕΟ: Με τις δέουσες τιμές έφτασε στην Κύπρο το Άγιο Φως
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 3 εκατ. ευρώ
Φτάνει το απόγευμα στην Κύπρο το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες με την Πρώτη Ανάσταση