Κρίσιμες οι επόμενες βδομάδες, όλα κρίνονται στην… παράταση-Αγωνία για νοσηλείες

Κρίσιμες και καθοριστικές είναι οι επόμενες βδομάδες, μετά και τις νέες αποφάσεις της Κυβέρνηση για αναχαίτιση της πανδημίας, με την επιδημιολογική εικόνα να παρουσιάζει επιδείνωση και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός εκπέμπει σήμα κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας. 

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να ανάγκασαν την Κυβέρνηση να αλλάξει το πλάνο της και να προχωρήσει με μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, από την άλλη όμως αποφάσισε κλιμάκωση μέτρων σε χώρους όπου καταγράφονται συρροές κρουσμάτων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έξαρση. Εξού, και αποφάσισε την παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων, ενώ ανέστειλε την λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού, όπου υπάρχουν πολλαπλές αλυσίδες κρουσμάτων. 

Με βάση την Εθνική Αναφορά, διαφαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Λεμεσό, με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται πάνω από 1%. Επίσης, από τα 3,528 κρούσματα που εντοπίστηκαν την περίοδο 24 Φεβρουαρίου με 9 Μαρτίου, τα 2,292 ήταν στην Λεμεσό (ποσοστό 65%), ενώ αποτελεί την κύρια πηγή νοσηλειών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο η Λεμεσός, κύρια πηγή νοσηλειών-Βεβαρημένη η επιδημιολογική εικόνα

Με το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων, το Υπουργείο Υγείας ευελπιστεί πως θα ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων στη Λεμεσό, ωστόσο για να πετύχει αυτό, θα πρέπει να τηρούνται πιστά και τα υπόλοιπα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω... χαλαρώσεις, από αυτές που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.  

Το άνοιγμα της εστίασης και το κέρφιου που παρατείνεται για τις 11 το βράδυ, ενδεχομένως να φέρει αύξηση κρουσμάτων, ωστόσο αυτό που τονίζουν οι ειδικοί, είναι πως με την τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων, το στοίχημα θα κερδηθεί, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος θα είναι μονόδρομος και η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω, προχωρώντας με κλιμάκωση μέτρων. 

«Από τι στιγμή που προχωρούμε σε χαλαρώσεις, το θέμα είναι πώς μπορούμε όλοι με υπευθυνότητα να τις διατηρήσουμε», τονίζει o Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Δρ. Kωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε πως όλοι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, ώστε να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο. 

«Ελπίζουμε ότι η έξαρση θα ελεγχθεί και οι νέοι χώροι που θα ανοίξουν θα συμβάλουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά αυτών των χώρων και ποια είναι η δυναμική τους ως προς τη μετάδοση και επειδή ακριβώς γνωρίζουμε τι μπορεί να μην πάει καλά, μπορούμε να προστατευθούμε άμεσα. Σε αυτούς τους χώρους έχουμε δυο μεγάλες ομάδες που έχουν πολύ σοβαρή ευθύνη. Η μια είναι οι θαμώνες οι ίδιοι, που θα πρέπει να πάνε και να κρατήσουν αποστάσεις και να προστατεύσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους και τους γύρω τους και από την άλλη, οι υπεύθυνοι που έχουν τους ίδιους τους χώρους και  έχουν την ιδιαίτερη ευθύνη αυτοί, απέναντι στη δημόσια υγεία. Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν δικαιολογείται να μην γνωρίζει πώς να προστατευθεί και τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες είναι ένας χάρτης, στην εφαρμογή αυτών των απλών μέτρων».

Σε σχέση με το πότε θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακή μείωση κρουσμάτων, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης αναφέρει πως «θα πάρει ίσως να περιμένουμε περισσότερο από δεκαπέντε ημέρες για να δούμε αποτελέσματα», υποδεικνύοντας πως «πριν από τα Χριστούγεννα, μας πήρε τρεις βδομάδες για να φανεί ο θετικός αντίκτυπος. Ελπίζω τώρα επειδή θερμαίνεται ο καιρός και με την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη να έχουμε πιο νωρίς αποτελέσματα».

Αναφορικά με το ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που κρίνεται ικανοποιητικός, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως ο ίδιος θεωρεί πως αυτός θα πρέπει να είναι κάτω από εκατό, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος και τήρηση των μέτρων, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα. 

«Δεν βλέπω μείωση για τις επόμενες δυο-τρεις βδομάδες τουλάχιστον. Αν θα υπάρξει νέα έξαρση, ασφαλώς και θα καθυστερήσει και η μείωση των κρουσμάτων. Επομένως πρέπει να ανταποκριθούν όλοι συλλογικά και όχι ο καθένας ότι θέλει να πράττει. Θεωρώ ότι αν ξεπεράσουμε την παρούσα έξαρση, μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση».

Το όριο που θέτει η Κυβέρνηση για την σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια, καθώς σε περίπτωση νέας έξαρσης, θα τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα υγείας. Όπως σημείωσε ο Δρ. Καραγιάννης, «το όριο είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια και δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων. Η προσοχή είναι στα νοσηλευτήρια στραμμένη και είτε το θέλουμε είτε όχι, όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, τόσες περισσότερες νοσηλείες θα έχουμε. Η χωρητικότητα του συστήματος υγείας είναι 300 κλίνες. Καλύπτουμε τις 195 μέχρι στιγμής και μέσα σε δεκαπέντε ημέρες μάλιστα, υπερδιπλασιάσαμε τους ασθενείς που ήταν νοσηλευόμενοι».

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και κάνει ασκήσεις επί χάρτου, ώστε τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια να είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που οι εισαγωγές χτυπήσουν κόκκινο.

Ως εκ τούτου, με ισχύ από τη 13η Μαρτίου 2021 και ώρα 01.00 π.μ. σε όλα τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία για μη επείγοντα περιστατικά και οι εισαγωγές για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει και δεν τίθεται κίνδυνος ή απειλή για την ανθρώπινη ζωή και ακυρώνονται οι επισκέψεις για αντιμετώπιση ψυχρών (μη επειγόντων) περιστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη χιονόπτωση για δεύτερο βράδυ στο Τρόοδος-Χριστουγεννιάτικο σκηνικό
Πέφτει η θερμοκρασία, συνεχίζονται οι καταιγίδες-Παραμένει μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς η κακοκαιρία
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Μόλις καταδίκες για την κατάρρευση ξενοδοχείου που σκοτώθηκαν 35 Τ/κ στην Τουρκία-Απογοήτευση στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Το ξεχωριστό τραγούδι του ειδικού σχολείου Ευαγγελισμός για τα Χριστούγεννα-Συγκινητικό μήνυμα ελπίδας
Ένας ακόμη συνεχιστής της παράδοσης… Ο κ. Γιάννης παράγει πιδκιαύλια και θυμίζει μία Κύπρο άλλης εποχής
Τα κεφάλαια που έκλεισαν για την παιδεία το 2024 και οι εκκρεμότητες για Μιχαηλίδου το 2025