Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση για τα περί λήψης ειδικών μέτρων στην Λεμεσό
14:31 - 24 Φεβρουαρίου 2021
Ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβληθούν ειδικά μέτρα στη Λεμεσό, λόγω της αύξησης κρουσμάτων η Κυβέρνηση. Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία των αρχηγών των κομμάτων, οι οποίοι έτυχαν ενημέρωσης από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για διαφορετικό χειρισμό της επαρχίας Λεμεσού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαλαρώσεις με επαναλειτουργία σχολών και γυμναστηρίων-Αγκάθι η Λεμεσός
«Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι αύριο το Υπουργικό θα συζητήσει περαιτέρω χαλαρώσεις μέτρων. Ενόψει κάποιων δημοσιευμάτων που υπήρξαν, θέλω να πω ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση για λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την επαρχία Λεμεσού», ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος.
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας αύριο, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η διάσκεψη Τύπου του Υπουργού Υγείας θα πραγματοποιηθεί στις μία στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σ’ ότι αφορά στη σύσκεψη ο Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε «πλήρως και ενδελεχώς τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα που αφορούν την πανδημία».
Κατά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας, αλλά και ο συντονιστής της επιδημιολογικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης, ενημέρωσαν όπως είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος «για θέματα που αφορούν στην επιδημιολογική εικόνα, την διαχείριση του προγράμματος για τεστ, του προγράμματος εμβολιασμών, τους ρυθμούς των εμβολιασμών, όπως επίσης και για τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, καθώς και τις χαλαρώσεις που αναμένεται να αποφασιστούν αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο».
«Υποβλήθηκαν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πάρα πολλές ερωτήσεις», σημείωσε προσθέτοντας πως αυτές απαντήθηκαν ενδελεχώς από τον Πρόεδρο, τον υπουργό Υγείας και τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.
Ο κ. Κούσιος απηύθυνε έκκληση εκ μέρους της Κυβέρνησης για τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να επικαλεστώ την υπομονή και καρτερικότητα των συμπολιτών μας και να τους καλέσω να τηρούμε όλοι ανεξαίρετα τα μέτρα υγιεινής, για να ελέγξουμε την πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα».
«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι με την καρτερικότητα και τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε και την υπομονή όλων των συμπολιτών μας», σημείωσε, «έχουμε φθάσει στο σημείο να κατατασσόμαστε στις καλύτερες χώρες, στη διαχείριση της πανδημίας. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουμε τον μικρότερο χρόνο σε περιοριστικά μέτρα και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα τόσον όσον αφορά τη θνησιμότητα, τη θεραπεία ασθενών, τη διενέργεια τεστ, αλλά έχουμε επίσης την προοπτική που μας δίνεται από την επιδημιολογική εικόνα, σύντομα τα μέτρα να χαλαρώνουν σταδιακά».
Όπως σημείωσε ο κ. Κούσιος, ο Μάρτιος είναι ένας κρίσιμος μήνας. «Θα πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, για να χαλαρώσουμε πλήρως τα μέτρα, χωρίς κανέναν κίνδυνο, για το πρώτιστο αγαθό που έχουμε τη ζωή. Πρέπει όλοι να πιστέψουμε στην προοπτική να συνεργαστούμε και καλύτερες μέρες σίγουρα θα υπάρξουν, πολύ σύντομα».
«Τα μέτρα να έχουν λογική»
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης προέβη και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύγκληση της σημερινής σύσκεψης και τον υπουργό Υγείας, τους επιδημιολόγους και τους συνεργάτες τους για την πάρα πολλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να γίνεται.
Ο κ. Κυπριανού Ανέφερε πως «ανταλλάξαμε απόψεις σε γενικό επίπεδο και διατυπώσαμε την έντονη άποψή μας ότι σίγουρα το πρωτεύον θέμα για όλους είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να συνυπολογίζονται σειρά από άλλες παραμέτρους οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για τον άνθρωπο».
Όπως είπε «τα μέτρα θα πρέπει να έχουν λογική και ταυτόχρονα να συνυπολογίζουν όλες αυτές τις παραμέτρους», σημειώνοντας πως «έχουμε υπόσχεση ότι θα συνυπολογιστούν όλα αυτά τα οποία έχουμε πει».
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «εμείς έχουμε εκφράσει την έντονη άποψη ότι μέτρα τα οποία λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν είχαν ούτε λογική και ήταν και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά και όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει αν αποφευχθούν στα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στις επόμενες φάσεις με αφετηρία το αύριο».
«Ο κόσμος κουράστηκε. Έχει ανάγκη να προσδοκεί σε κάτι καλύτερο. Ελπίζω και εύχομαι τα αυριανά μέτρα να στείλουν αυτό το ενθαρρυντικό μήνυμα προς την κοινωνία», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
«Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως «η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς στη βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων Από την πλευρά της ΕΔΕΚ υποδείξαμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν μέτρα τα οποία ήταν αψυχολόγητα και ανεπαρκή με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν κλίμα αμφισβήτησης ανάμεσα στους πολίτες.
Κατανοούμε, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος «τις δυσκολίες σε ότι αφορά τη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως πέραν από τον ιατρικό παράγοντα θα πρέπει κατά τρόπο αποτελεσματικό να αντιμετωπιστεί και η οικονομική διάσταση του προβλήματος με προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς όπως για παράδειγμα των χώρων εστίασης, γυμναστηρίων, φροντιστηρίων, ωδείων, σχολών χορού, γκαλερί κ.ά. στη βάση αυστηρής εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Το άνοιγμα θα υποβοηθήσει σημαντικά τόσο στην οικονομική ενίσχυση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών όσο και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας που έχουν επιδεινωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων και συνεπειών τους εις βάρους σημαντικού αριθμού συμπατριωτών μας».
«Να εμβολιαστεί ο ενεργός πληθυσμός»
Είναι αδήριτη ανάγκη να αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγή, των ατόμων που πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν οικονομικά. Αυτήν την άποψη κατέθεσε στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Δρ Ελένη Θεοχάρους.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης, η Δρ. Θεοχάρους τόνισε ότι «το οικονομικό βάρος είναι δυσβάστακτο και πρέπει να αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που επαναδραστηριοποιούνται οικονομικά.
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί επί το πλείστο άτομα κάποιας ηλικίας και επιπλέον πολύ γρήγορα θα έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός των ατόμων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κορωνοϊό».
Όπως ανέφερε η κ. Θεοχάρους, «ταυτόχρονα και δεδομένου ότι φθάνουν μαζικά ποσότητες εμβολίων θα πρέπει να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε και αυτούς που θα ξαναβάλουν μπρος την οικονομία και αυτούς που κρατάνε την τάξη, και τους καθηγητές στα σχολεία.
Νομίζω, είναι δύο πορείες που μπορούν να συνεχιστούν παράλληλα. Υπάρχει το παράδειγμα γειτονικής χώρας, η οποία πέτυχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε διαφορετικά να ενισχυθεί και να πάρει ξανά μπρος η οικονομία σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάμε».
Ζητήσαμε επίσης, είπε, «διευκρινίσεις όσον αφορά στην αγορά και επιλογή των εμβολίων, με ποιους μηχανισμούς γίνεται η επιλογή του κάθε εμβολίου, ζητήσαμε διευκρινήσεις για την αγορά των rapid tests και με ποιους μηχανισμούς ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες και πάρα πολλά άλλα ζητήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Οι νέες χαλαρώσεις από την 1η Μαρτίου-Τι μένει για την επόμενη φάση
- Αυτά είναι τα 54 σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη
- Διατέθηκαν 7,000 ραντεβού για εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω