Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο-Ζητά επαναφορά των κτηρίων ο Νουρής
11:52 - 02 Φεβρουαρίου 2021
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την αυθαίρετη απόφαση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να κατεδαφίσει διατηρητέα κτήρια, που βρίσκονταν μπροστά από τον υπό ανέγερση Καθεδρικό ναό στην παλιά Λευκωσία.
Μετά την κατακραυγή από πολίτες και κόμματα και την έντονη αντίδραση του Δήμου Λευκωσίας, παρενέβη και το Υπουργείο Εσωτερικών. Με μια ανακοίνωση καταπέλτη, που ακολούθησε της συνάντησης του Νίκου Νουρή με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητείται η επαναφορά των κτηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Επικίνδυνο» ένα, κατεδάφισαν τέσσερα-Οργή από τη δικαιολογία της Αρχιεπισκοπής
Το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για αυθαίρετη και παράνομη κατεδάφιση και αναφέρεται στη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή.
«Μετά από την αυτοψία που προηγήθηκε σήμερα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους για την αυθαίρετη και παράνομη κατεδάφιση των Διατηρητέων Οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επί του μετώπου της οδού Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας».
Όπως υποδεικνύεται, «η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και του ιστορικού, αστικού ιστού, αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία, η οποία εκφράζεται μέσω της σχετικής νομοθεσίας και της κρατικής πολιτικής για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Με τη διαχρονική έκδοση Διαταγμάτων Διατήρησης, προσθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών, «έχουν μέχρι σήμερα κηρυχθεί περίπου 7000 οικοδομές παγκύπρια ως Διατηρητέες, με στόχο την προστασία και διασφάλιση της ύπαρξής τους προς όφελος της πολιτιστικής ταυτότητας και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενεές. Είναι γι' αυτό τον λόγο που το κράτος μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τους ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών παρέχοντας ουσιαστικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση τους».
Επισημαίνει εξάλλου, ότι η επικινδυνότητα μιας τόσο σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας οικοδομής, αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση άμεσων εργασιών σωστικής φύσης από τον ιδιοκτήτη μετά από έγκριση από την αρμόδια αρχή «ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια της οικοδομής, η αποφυγή κατάρρευσής της και βεβαίως η ασφάλεια είτε των διερχομένων είτε μόνιμα διαμενόντων».
Στην προκειμένη περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η αρμόδια αρχή, δηλαδή ο Δήμος Λευκωσίας, θα «πρέπει στη βάση των προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας [άρθρο 46 (3) β του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου], να ζητήσει επαναφορά των Διατηρητέων Οικοδομών που έχουν κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τα εγκριμένα σχέδια αποτύπωσης. Η επαναφορά είναι εφικτή με βάση την αποτύπωση των Διατηρητέων οικοδομών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αδειών που έχουν παραχωρηθεί».
Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Κλάδος Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι έτοιμοι να συνδράμουν άμεσα και ενεργά, όπως σημειώνεται, «στην προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας, για επαναφορά του ιστορικού συμπλέγματος οικοδομών, η οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση του ιστορικού ιστού, της ταυτότητας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της χώρας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστράτευσε μπουλντόζες και κατεδάφισε διατηρητέα ο Αρχιεπίσκοπος
Ενέγραψε το θέμα στη Βουλή ο ΔΗΣΥ, διαμαρτυρία από ΑΚΕΛ
Προηγουμένως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έσπευσε επί τόπου και ακολούθως είχε συναντήσεις πέραν από τον Υπουργό Εσωτερικών, με τον Διευθυντή της Πολεοδομίας και τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ. Ταυτόχρονα ο ΔΗΣΥ, ενέγραψε το θέμα στη Βουλή, ενώ μέσω της Δημοτικής του Ομάδας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του πραγματοποίησε το πρωί στο χώρο της κατεδάφισης, εκδήλωση διαμαρτυρίας. Εκδήλωση διαμαρτυρίας, διοργανώνεται από πολίτες στην περιοχή και στις 5:30 το απόγευμα.
Σειρά δράσεων αναλαμβάνει, εν τω μεταξύ η Συμμαχία Πολιτών μετά την αδιανόητη, όπως αναφέρει εντολή για κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, με επιστολή προς την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, αξιώνοντας όπως το ζήτημα συμπεριληφθεί στη λίστα των αυτεπάγγελτων θεμάτων της επιτροπής. Ζητείται ακόμη η έκδοση άμεσου διατάγματος αναστολής των εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο και εξέταση για τυχόν ευθύνες εργολάβων καθώς και του ΕΤΕΚ.