Το μεγάλο όπλο της Κύπρου για έξοδο από το lockdown

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης του κυπριακού πληθυσμού με τη μέθοδο των τεστ ταχείας ανίχνευσης, τα οποία προσφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο και συμβάλουν στον γρήγορο εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε όλη την Κύπρο 51 συνεργεία δειγματοληψίας, για δωρεάν εξέταση των πολιτών. Eνόψει της έναρξης του πρώτου σταδίου της αποκλιμάκωσης τη Δευτέρα πρώτη Φεβρουαρίου, τα εν λόγω συνεργεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 6:30 το απόγευμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το πρόγραμμα μαζικής εξέτασης με rapid test στην Κύπρο είναι από τα μεγαλύτερα που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην κορυφή των χωρών με τα πιο πολλά τεστ, σε αναλογία πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερα από μισό εκατομμύριο rapid test, ενώ άλλα τόσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Τα μαζικά αυτά τεστ, ιδιαίτερα εκείνα της ερχόμενης εβδομάδας, ενόψει του δεύτερου σταδίου αποκλιμάκωσης  στις 8 Φεβρουαρίου, αναμένεται να αποτυπώσουν μια σαφέστερη επιδημιολογική εικόνα. Η εξέταση πέραν των 100 χιλιάδων εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα που θα δώσει αξιόπιστα στοιχεία για τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Σημαντικό εργαλείο για το Υπουργείο Υγείας είναι επίσης ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test αντιγόνου του προσωπικού, που εργάζεται σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία ή και θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων και του περιορισμού πιθανών εξάρσεων στους εργασιακούς χώρους. Η προσπάθεια γίνεται στη βάση της στρατηγικής που βασίζεται στο τρίπτυχο τεστ, εμβολιασμοί και αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ελέγχεται κάθε εβδομάδα το προσωπικό τους ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους
  • Από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους
  • Σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Mε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν, εξάλλου να εξασφαλίζουν τα αναλώσιμα για να διενεργούν από μόνες τους rapid test αντιγόνου στο προσωπικό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, το ενδιαφέρον που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα μεγάλο, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό.

Δειτε Επισης

Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες