Αυτό είναι το σενάριο για το πρώτο unlock-Τι ανοίγει και οι σκέψεις για σχολεία

Το πράσινο φως για τη σταδιακή αποκλιμάκωση από το lockdown, η οποία θα είναι συντηρητική στην αρχή προκειμένου να μην υπάρξει πισωγύρισμα, έχει ανάψει. Αν και απομένει ο στρατηγικός σχεδιασμός για όλες τις φάσεις αποκλιμάκωσης, οι κόκκινες γραμμές για το τι παραμένει κλειστό την πρώτη φάση έχουν μπει. Στην ουσία, το ξεκλείδωμα θα γίνει πολύ προσεκτικά, με λίγες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου να ανοίγουν στην αρχή. 

Άνοιγμα μέρους του λιανικού εμπορίου

Το πλάνο αποκλιμάκωσης θα έχει ορίζοντα το Μάρτιο και θα είναι δύο ταχυτήτων. Συντηρητικό το Φεβρουάριο και επιταχυνόμενο, με άνοιγμα πιο πολλών επιχειρήσεων τον Μάρτιο. Το Υπουργείο Υγείας, θέλει με αυτή τη στρατηγική να αποτρέψει πισωγύρισμα, που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων μέτρων.  

Στην πρώτη φάση που θα είναι περίπου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι σκέψεις είναι να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια και τα κουρεία. Σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων και πολυκαταστημάτων, ενώ θα γίνουν συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να ληφθούν μέτρα για αποτροπή του αθέμητου ανταγωνισμού.

Δεν αναμένεται ακόμη να ανοίξουν χώροι εστίασης, γυμναστήρια καθώς και άλλες επιχειρήσεις που θεωρούνται υψηλού  επιδημιολογικού κινδύνου.

Παραμένουν τα sms, γρίφος τα σχολεία

Όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν τουλάχιστον στην πρώτη φάση, τα sms καθώς και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις, όπως οι μετακινήσεις στα σπίτια και το κέρφιου. Επίσης, το μέτρο της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα διατηρηθεί.

Η μεγάλη συζήτηση ωστόσο, γίνεται για τα σχολεία με τους πλείστους επιστήμονες να προκρίνουν την επιστροφή στα θρανία, στην πρώτη φάση, μόνο των μαθητών των δημοτικών σχολείων. Η τελική απόφαση πάντως, θα ληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας, που δέχεται πιέσεις από τους γονείς των τελειόφοιτων μαθητών, να επιστρέψουν και αυτοί στα Λύκεια.

Κίνητρα για rapid tests

Σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται τα θετικά περιστατικά, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να παραθέσει σειρά κινήτρων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός όσων εξετάζονται μέσω των rapid tests.

Η μεγαλύτερη στόχευση θα δοθεί σε εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, οι οποίοι εξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Έδωσε στίγμα των προθέσεων ο Ιωάννου

Το στίγμα των Κυβερνητικών προθέσεων, έδωσε το πρωί ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος είχε συνάντηση με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που τον ενημέρωσαν για την επιδημιολογική εικόνα και τις προκαταρκτικές εισηγήσεις τους.

«Οι επιδημιολογικοί δείκτες απομακρύνονται από τα μη ασφαλή όρια αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της Κύπρου», ανέφερε με γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως υπάρχουν ενδείξεις για ανακοπή της ανεξέλεγκτης διασποράς, ωστόσο παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως σημείωσε, εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση των επιδημιολογικών δεικτών, τότε θα αρχίσει σταδιακή αποκλιμάκωση, μετά την εκπνοή των μέτρων στις 31 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης επικρατεί κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο τρίτου, ίσως και χειρότερου, κύματος της πανδημίας. «Η Κύπρος», σημείωσε «παραμένει στην κόκκινη ζώνη όμως η μερική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αντικατοπτρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και επιβραβεύει τις θυσίες του κάθε πολίτη χωριστά και της κοινωνίας μας συνολικά».

Όπως εξήγησε κριτήριο για τις αποφάσεις είναι η διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και «δεν ακυρώνουν όλα όσα καταφέραμε μέχρι τώρα. Η υγειονομική αυτή κρίση θα διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου, κατά τους μήνες που ακολουθούν, μέχρι να υπάρξει εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού, απαιτείται η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα και εγρήγορση για αποφυγή πισωγυρίσματος».

Αύριο οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών

Οι τελικές εισηγήσεις των επιστημόνων θα κατατεθούν αύριο σε τεχνοκράτες των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου που ετοιμάσουν πλάνο για τη στρατηγική της αποκλιμάκωσης. Μέχρι τη Δευτέρα το πλάνο θα εξεταστεί και από τους αρμόδιους Υπουργούς και την Τετάρτη θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση.

Οι ειδικοί, θα καταθέσουν επίσης εισηγήσεις για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων αποκλιμάκωσης και την αποτελεσματική επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύουν στους επαγγελματικούς τομείς, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 9,5 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Στο 4,4% μειώθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο
Τη θέση ΝΥ αναμένει η Επιτροπή Προσφύγων για εκκρεμότητες στην κατ’ άρθρον συζήτηση για τ/κ περιουσίες
Οι δύο σημαντικοί στόχοι στα εργασιακά για το 2025-Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ΑΤΑ ψηλά στην ατζέντα
Στον αναπνευστήρα παραμένουν τα νοσηλευτήρια λόγω λοιμώξεων-Ελλείψεις αντιϊκών στα ιδιωτικά φαρμακεία
Προσπάθειες για μείωση του κόστους στον Ηλεκτρισμό-«Στόχος τον Ιούλιο να είμαστε σε ανταγωνιστική αγορά»
Δημιουργία νέου Δημοτικού στην Αραδίππου μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
Ορόσημο ο Δεκέμβριος για το Υφυπουργείο Πρόνοιας-«Μειώθηκε στις 60 ημέρες η εξέταση των αιτήσεων για ΕΕΕ»
Αποσύρονται καλλυντικά προϊόντα από την αγορά
Στην εντατική τέσσερα πρόσωπα λόγω γρίπης-Αυξήθηκαν οι επισκέψεις στα Νοσοκομεία