Τα βλέμματα στα δημόσια νοσηλευτήρια-Σχέδιο για αύξηση κλινών, ρεκόρ στις ΜΕΘ

Με την Κύπρο κλειδωμένη και τις διακινήσεις να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, τα βλέμματα πλέον είναι καρφωμένα στα δημόσια νοσηλευτήρια, στα οποία συνεχίζεται η ροή ασθενών με κορωνοϊό. Η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται και η αγωνία είναι μεγάλη για την αύξηση στις ΜΕΘ, αφού εκεί υπάρχει όριο στους εξειδικευμένους γιατρούς.

Στους 208 ήταν οι νοσηλευόμενοι χθες βράδυ, με την κατάσταση της υγείας 55 από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως αυξήθηκαν στους 32 οι διασωληνωμένοι ασθενείς, την ώρα που συνεχίζουν να καταγράφονται θετικά περιστατικά σε οίκους ευγηρίας, αλλά και σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
 
Στον ΟΚΥπΥ είναι αλλεπάλληλες οι συσκέψεις, προκειμένου να αναπτυχθούν κλίνες με δεδομένο πως απομένουν εκτός ΜΕΘ, περίπου 30, αφού ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 200. Αυτήν την βδομάδα αναμένεται να είναι έτοιμες οι 30 επιπρόσθετες κλίνες στο Νοσοκομείο της Λάρνακας, με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 28. Εάν παραστεί ανάγκη θα δημιουργηθούν άλλες 30 κλίνες στην Πάφο.Θα ετοιμαστεί ωστόσο και τρίτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στο Νοσοκομείο Λευκωσίας σε περίπτωση που αυξηθούν οι ασθενείς. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί, την ίδια ώρα η επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα, με δεδομένο πως έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό θετικότητας που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4%. Ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση σε όλες της επαρχίες, με το ποσοστό της εγχώριας μετάδοσης να είναι πολύ υψηλό.

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι πλείστες μεταδόσεις είναι σε ενδοοικογενειακά περιβάλλοντα και σε χώρους εργασίας και είναι γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, που λήφθηκαν τόσο αυστηρά μέτρα σε εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις, ενώ απαγορεύτηκε η μετάβαση σε σπίτια.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ θα επαναξιολογηθούν σε δύο εβδομάδες, με στόχο εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να καταρτιστεί πλάνο για σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων και επιστροφή μαθητών στα σχολεία. Η αποκλιμάκωση θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη εκτόξευση κρουσμάτων ενώ για όσους θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, θα ανακοινωθούν προγράμματα ελέγχου μέσω τεστ ταχείας ανίχνευσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεβίωσε άλλος ένας ασθενής-339 τα νέα κρούσματα, στα ύψη οι νοσηλείες

Ξεκινούν τα τεστ σε εργαζόμενους
Παράλληλα με τα νέα μέτρα το Υπουργείο Υγείας, ρίχνει στη μάχη κατά της πανδημίας άλλα 400 χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για τους εργαζόμενους, που θα απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις δουλειές τους. Το πρόγραμμα ξεκινά από σήμερα μέσω κινητών μονάδων που θα διενεργούν, σε πρώτη φάση, δειγματοληψίες σε βιομηχανικές περιοχές.

Στόχος του προγράμματος ελέγχου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, που θα συνεχίσουν να εργάζονται .

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, τα συνεργία δειγματοληψίας θα γίνει προσπάθεια να στήνονται έξω από υπεραγορές και άλλες υπηρεσίες, ώστε με το ίδιο SMS να μπορεί κάποιος να διενεργήσει εξέταση και να προμηθευτεί και είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να μην είναι αποτρεπτικό για κάποιον να κάνει χρήση του ενός γραπτού μηνύματος του, προς το 8998 μόνο για εξέταση με rapid test.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα 3,960 ραντεβού για εμβολιασμό στη διάθεση των πολιτών ηλικίας άνω των 80 ετών

Εμβολιάστηκαν πάνω από έξι χιλιάδες άτομα
Από σήμερα, εξάλλου, θα είναι διαθέσιμα άλλα 3,960 ραντεβού για εμβολιασμό. Όσοι πολίτες είναι άνω των 80 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν διαδικτυακά τα ραντεβού τους, οι ίδιοι ή με τη βοήθεια ατόμων από το οικείο τους περιβάλλον, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Τα ραντεβού θα αφορούν εμβολιασμούς που θα γίνονται την εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου 2021.
 
Οι εμβολιασμοί διενεργούνται από 11 συνεργεία επαγγελματιών υγείας σε οκτώ συνολικά Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια. Συγκεκριμένα, διενεργούνται στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν για τη Λευκωσία στα Κέντρα Υγείας Λατσιών και Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για τη Λεμεσό στα Κέντρα Υγείας του Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού και του Νοσοκομείου Τροόδους, για τη Λάρνακα στο Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, για την Αμμόχωστο στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, ενώ για την Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και στο Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στις 27 Δεκεμβρίου 2020, μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6,035 εμβολιασμοί, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται τα ραντεβού για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της pfizer.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία