Στον αέρα τα Ειδικά Σχέδια-«Χωρίς προϋπολογισμό δεν ξεκινούν πληρωμές»
12:01 - 05 Ιανουαρίου 2021
Οι πρώτες συνέπειες, οι οποίες μάλιστα είναι ιδιαίτερα σοβαρές, εμφανίζονται ήδη στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους, που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας, μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς εισοδήματα από την 1η Δεκεμβρίου, γεγονός που προκαλεί οργή και θύελλα αντιδράσεων.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναστάλθηκε η λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους να βρίσκονται «στο περίμενε», για να λάβουν τα επιδόματα που εξαγγέλθηκαν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Κι αυτό διότι, αν και η τελική ημερομηνία για κατάθεση των αιτήσεων από επιχειρήσεις και εργαζομένους είναι η 8η Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, αδυνατούν να προχωρήσουν σε πληρωμές, αμέσως μετά, αφού δεν έχουν στη διάθεση τους τα κονδύλια του προϋπολογισμού του 2021, για τα μέτρα στήριξης, μετά την καταψήφιση του από την Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος, να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, λόγω της μη παράδοσης των φακέλων για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ισορροπίες στη Βουλή μεταβλήθηκαν, με αποτέλεσμα εν μέσω πανδημίας και της οικονομικής ανασφάλειας που αυτή προκαλεί, το κράτος να μείνει χωρίς προϋπολογισμό.
Μιλώντας στον REPORTER η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, εξήγησε πως πέραν των επιδομάτων στους εργαζομένους, με βάση τα Σχέδια των Μέτρων Στήριξης που εξαγγέλθηκαν πριν από την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, το κράτος θα πρέπει να καταβάλει και το εφάπαξ ποσό προς τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή, όπως τα εστιατόρια, τα κέντρα αναψυχής και τα γυμναστήρια. Συνεπώς, εξήγησε, η δαπάνη που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερος και η καταβολή της είναι θέμα προϋπολογισμού.
«Αντιλαμβάνεστε ότι οποιεσδήποτε δαπάνες δεν ήταν προϋπολογισμένες, επειδή τα σχέδια ξεκίνησαν από την περασμένη άνοιξη. Υπάρχει και το εφάπαξ, υπάρχει και το θέμα με τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές το Δεκέμβριο, άρα περιμένουμε να δούμε την έγκριση του προϋπολογισμού, για να καταβάλουμε και τις δαπάνες. Χωρίς προϋπολογισμό δεν ξεκινούν οι πληρωμές», εξήγησε η υπουργός Εργασίας.
Αγώνας δρόμου για νέο προϋπολογισμό
Η Κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε να καταθέσει το συντομότερο δυνατό νέο προϋπολογισμό ενώπιον της Βουλής, διασφαλίζοντας παράλληλα πως αυτή τη φορά θα εγκριθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε την Πέμπτη έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να υπάρξει η ανάλογη συνεννόηση για υπερψήφιση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και αφού γίνει η απαιτούμενη προεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση στις 14 Ιανουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεταφέρεται στο Προεδρικό η συζήτηση του προϋπολογισμού-Κατατίθεται από βδομάδας
Αιτήσεις μέχρι 8 Ιανουαρίου
Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή έχουν διορία να υποβάλουν την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι, όσον αφορά στα ειδικά σχέδια που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, σε μία μορφή στήριξης των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και υπαλλήλων από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, αν υπάρχει το κονδύλι, θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.
Όσον αφορά στις πληρωμές Νοεμβρίου, η κα. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές ημέρες και κανείς δεν είναι απλήρωτος. «Για το Δεκέμβριο πρέπει να τελειώσουν οι αιτήσεις, να λήξει ο μήνας για να μπορούν οι λογιστές να κάνουν τη δήλωση, ότι ολόκληρος ο μήνας είχε μείωση του κύκλου εργασιών. Γι’ αυτό αργούμε να βγάλουμε τις αιτήσεις, επειδή αν δεν λήξει ο μήνας δεν μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση οι λογιστές ότι έχει μείωση 40% ή 80%».
Αναφερόμενη στα σχέδια, επεσήμανε πως υπάρχουν διάφορα σχέδια που καλύπτουν επιχειρήσεις και εργαζόμενου. «Υπάρχουν σχέδια που είναι για τους άνεργους, για όλους τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, για τις επιχειρήσεις που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 40%. Έχει σχέδιο για εκείνους που λόγω ιδιαίτερης ευπάθειας, με βάση το διάταγμα του Υπουργείου, δεν μπορούν να δουλέψουν επειδή έχουν επαφή με το κοινό και για αυτές τις περιπτώσεις δίνουμε επίδομα απουσίας από την εργασία. Άρα υπάρχουν χιλιάδες επωφελούμενοι. Το Νοέμβριο, για παράδειγμα, έχουν καταβληθεί 29 σχεδόν εκατομμύρια, όταν ήταν κλειστή η Λεμεσός και η Πάφος».
Κληθείσα να σχολιάσει αν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανακοίνωση των σχεδίων, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως τα σχέδια είχαν ανακοινωθεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου από το Νοέμβριο. «Δεν υπήρχε καθυστέρηση για το Δεκέμβριο. Απλώς για να υποβληθούν οι αιτήσεις έπρεπε να δούμε ποιες επιχειρήσεις ήταν κλειστές, επειδή είναι διαφορετικά τα σχέδια στήριξης για κάθε επιχείρηση. Άλλο σχέδιο είναι για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω διατάγματος, άλλο σχέδιο για τις επιχειρήσεις που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80%. Είναι διάφορες κατηγορίες. Τα σχέδια ακολουθούν τα διατάγματα»