Έρχεται αυστηροποίηση μέτρων με κλείσιμο επιχειρήσεων-Στο Προεδρικό οι ειδικοί

Την πιο κρίσιμη απόφαση από την αρχή της πανδημίας καλείται να λάβει η Κυβέρνηση, εν μέσω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, της οριακής κατάστασης στα νοσοκομεία που εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αλλά και του εντοπισμού του νέου στελέχους του ιού στην κοινότητα, με τη συμβολή του στο εύρος της διασποράς να παραμένει, αυτή τη στιγμή, άγνωστη. Η κατάρτιση των νέων μέτρων, αποτελούν μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με το μόνο βέβαιο να είναι, πως θα είναι πιο αυστηρά από τα υφιστάμενα και θα περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχειρήσεων. Τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Πέμπτη όπου είναι καθορισμένη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, μετέβηκαν στις έντεκα στο Προεδρικό, για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στον υπουργό Υγείας. Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία των εμπλεκόμενων υπουργών, οι επιστήμονες θα μεταφέρουν στοιχεία για τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και θα καταθέσουν δύο σενάρια με μέτρα, αφού υπάρχουν δύο σχολές σκέψης.

Το πρώτο σενάριο, αφορά σε αυστηροποίηση των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, με τον περιορισμό της διακίνησης στα σπίτια να παραμένει, όπως και την τηλεργασία στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κλειστά παραμένουν, γυμναστήρια, σχολές χορού, φροντιστήρια κ.λπ ενώ θα προταθεί επιπρόσθετα να κλείσουν κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλες συναφείς επιχειρήσεις. Σε αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό το λιανικό εμπόριο, ενώ δεν θα υπάρχουν sms στις διακινήσεις. Ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει για τα σχολεία, με μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή να είναι, ότι τουλάχιστον στα Λύκεια, θα συνεχίσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κάποιοι από τους επιστήμονες, προτείνουν πάντως οι περιορισμοί να περιλαμβάνουν τόσο τα γυμνάσια όσο και τα δημοτικά. Η πρόταση γι' αυτό το σενάριο, που αποτελεί στην ουσία ένα χαλαρό lockdown, είναι να έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα μήνα, με δυνατότητα επανεξέτασης των μέτρων.

Το δεύτερο σενάριο, είναι αυτό του σκληρού ολικού lockdown, με μοναδική διαφορά από τον Μάρτιο να αποτελεί η διατήρηση των ανοικτών αιθέρων, με περιορισμούς ωστόσο σε όσους φτάνουν στην Κύπρο. Κλείνουν δηλαδή τα πάντα, από το λιανικό εμπόριο μέχρι τα σχολεία, επανέρχονται στη ζωή μας τα sms και παραμένουν ανοικτές μόνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες. Η πρόταση γι' αυτά τα μέτρα, είναι να διαρκέσουν δύο εβδομάδες και να ακολουθήσει σταδιακή αποκλιμάκωση.

Δεν αποκλείεται πάντως, να αποφασιστεί τελικά ένας συνδυασμός μέτρων και από τα δύο σενάρια με την προσθήκη στο πρώτο της διακίνησης μέσω sms, με δεδομένο πως η Κυβέρνηση δεν προκρίνει το σενάριο του αυστηρού, ολικού lockdown αφού κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλες συνέπειες στην οικονομία. Τα νέα μέτρα πάντως, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αναμένεται να έχουν ισχύ από τις 9 Ιανουαρίου.

«Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε με αυστηρά μέτρα και γίνεται μία συζήτηση για το πλαίσιο τους με στόχο να μην δούμε τις εικόνες, που είδαμε σε άλλες χώρες, με τη μείωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας στους νοσηλευόμενους», ανέφερε στον REPORTER  το μέλος τα Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά, προσθέτοντας πως η πιο δύσκολη περίοδος της πανδημίας, είναι οι επόμενοι δύο μήνες.

Όπως εξήγησε η κ. Πανά, αυτό που θα αλλάξει είναι ο βαθμός αυστηροποίησης των μέτρων, με μερικά από τα ερωτήματα να είναι εάν θα κλείσει το λιανικό εμπόριο και εάν θα υπάρχουν διακινήσεις με sms. «Εάν πάμε στο πιο αυστηρό σενάριο, πρέπει να δούμε και τη χρονική διάρκεια, επειδή υπάρχουν και πολλές παράμετροι. Εάν τελικά πάμε με το άλλο σενάριο, θα πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά. Όπως και να έχει, θα παραμείνουμε σε αυστηρά μέτρα και ενδεχομένως να χρειαστούν περαιτέρω αυστηροποίηση. Δεν ξέρω εάν έχει λογική η λέξη lockdown, επειδή είναι μια διαβάθμιση των ήδη αυστηρών μέτρων. Έχουμε συνδέσει το lockdown, με το κλείσιμο συνόρων και με ότι έγινε το Μάρτιο».

Αυτό που προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία και είναι γι' αυτό το λόγο που κρίνεται αναγκαία η αυστηροποίηση μέτρων, είναι η ασφυκτική πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, 180 ασθενείς νοσηλεύονταν σε 4 νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, με την κατάσταση της υγείας 51 από αυτούς, να κρίνεται ως σοβαρή. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς εξάλλου, οι οποίοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, είναι πλέον 22.

«Το πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε την πίεση στα νοσοκομεία, αυτό είναι το πιο βασικό τώρα», υπέδειξε η Καθηγήτρια Πανά σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μικρή αύξηση στο μέσο όρο ηλικίας αυτών που εντοπίζονται ως θετικοί.
 
«Από τη μία πλευρά βλέπουμε μία σταθερότητα μεν αλλά σε υψηλά επίπεδα στο επιδημιολογικό μας φορτίο και από την άλλη, το πιο σοβαρό είναι η πίεση στα νοσοκομεία, αλλά και ο ρυθμός πληρότητας των ΜΕΘ. Βλέπουμε όμως, ότι ανιχνεύτηκε και το νέο στέλεχος στην Κύπρο, που αναφέρεται πως είναι πιο μεταδοτικό. Μπορεί δηλαδή να έχουμε ασυμπτωματικούς, που ενδέχεται να μεταδίδουν πλέον, ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος. Άρα μπορεί και αυτό να συμβάλλει και στην Κύπρο, στην ασυμβατότητα των αυστηρών μέτρων, σε συνάρτηση με τη βελτίωση της επιδημιολογικής μας εικόνας», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας