«Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν το νέο στέλεχος κορωνοϊού κυκλοφορεί και στην Κύπρο»

Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε κατά πόσον το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID19 κυκλοφορεί και στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κολιού, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα, καθώς φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη τον Σεπτέμβριο.
 
Παράλληλα σε σχέση με το ενδεχόμενο λήψης πιο δραστικών μέτρων εκτίμησε ότι εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και κυρίως σε εντατικές, εκείνο είναι που θα καθορίσει και τα πιο δραστικά μέτρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη αγωνία, τα βλέμματα στα νοσοκομεία-Οι αριθμοί που θα φέρουν νέα μέτρα
 
Η κ. Κολιού είπε ότι δεν ανησυχεί από το νέο στέλεχος, λέγοντας ότι η διαφορά του είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη.
 
Οι πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, είπε, είναι ότι τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Κύπρος καλύπτουν και το νέο στέλεχος.
 
Ερωτηθείσα κατά πόσον γίνονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν το νέο στέλεχος κυκλοφορεί και στην Κύπρο, είπε «βεβαίως, έγινε συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και μάλιστα πρόκειται σε λίγες ημέρες να μας απαντήσουν εάν υπάρχει και στην Κύπρο το νέο στέλεχος».
 
Μελετώνται, είπε, τα δείγματα που υπάρχουν ήδη και καινούργια που λαμβάνονται για να διαπιστωθεί εάν κυκλοφορεί στην κοινότητα.
 
Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί από το νέο στέλεχος, είπε «όχι» και πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείεται να το έχουμε ήδη στην Κύπρο για τον λόγο ότι ήδη στην Βρετανία υπήρχε από τον Σεπτέμβριο και δεν το γνώριζαν οι Άγγλοι. Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη επικοινωνία που έχουμε σε ανθρώπους από την Μεγάλη Βρετανία προς την Κύπρο και αντίστροφα, νομίζω ότι είναι σοβαρή η πιθανότητα να υπάρχει ήδη και στην Κύπρο το νέο στέλεχος. Άρα δεν θα είναι κάτι καινούργιο εάν ήδη υπάρχει και στην Κύπρο».
 
Η βασική του διαφορά, συνέχισε, είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα «την οποία ζούμε ήδη, φαίνεται ότι είναι αρκετά μεταδοτικός ο ιός ήδη από την εμπειρία μας μέχρι τώρα».
 
Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ότι δεν προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη, σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.
 
Ερωτηθείσα εάν τα εμβόλια που φθάνουν στην Κύπρο καλύπτουν την μετάλλαξη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες είναι ότι είναι αποτελεσματικά και για το νέο στέλεχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δύο νεκροί, 167 τα νέα κρούσματα- Στους 168 οι νοσηλευόμενοι 

Η αύξηση των νοσηλευομένων θα καθορίσει τα πιο δραστικά μέτρα
Σχετικά με τα σενάρια μετά τις 10 Ιανουαρίου, τελευταία ημέρα των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν, είπε ότι όλα εξαρτώνται από την πληρότητα στις εντατικές και γενικά πόσο αντέχει το σύστημα υγείας «γιατί είναι εκείνο που παρουσιάζει τα προβλήματα σε όλες τις χώρες».
 
«Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα συστήματα, και τα πιο καλά εξοπλισμένα και στελεχωμένα, εάν υπάρχει υπερπληρότητα κάποια στιγμή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια. Αλλά εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και κυρίως σε εντατικές, εκείνο είναι που θα καθορίσει πιστεύω και τα πιο δραστικά μέτρα».
 
Σε σχέση με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, είπε ότι το σίγουρο είναι ότι καλύπτει για έξι μήνες αλλά από εκεί και πέρα θα φανεί στην πορεία καθώς δεν υπάρχουν πολύ μακροχρόνιες μελέτες που να δίνουν για περισσότερο χρόνο αποτελέσματα διότι η κλινική φάση 3 ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Ιούλιο.
 
«Επομένως, ενώ είναι μεν αρκετός καιρός που είναι μαζί μας το εμβόλιο και υπάρχει εμπειρία και έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 4 εκατ. άτομα, εντούτοις δεν έχουμε μακροχρόνια εμπειρία ακόμα για να ξέρουμε μακροχρόνια την διάρκεια της αποτελεσματικότητας», είπε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Κολιού ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες, η πλήρης προστασία του εμβολίου εξασφαλίζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση (η οποία χορηγείται 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση) και φθάνει στο 95%.
 
Όμως, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχει ήδη κάποιου βαθμού προστασία και μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
 
Προστασία, κατέληξε, σημαίνει ότι εάν νοσήσει κάποιος, η νόσος θα είναι ήπια ή ασυμπτωματική.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανανεώθηκε το Διάταγμα για υποχρεωτική καραντίνα όσων φτάνουν από το Ην. Βασίλειο

Δειτε Επισης

«Κουβαλάτε την ιστορία στους ώμους σας»-Ντύθηκε γιορτινά η κατεχόμενη Καρπάσια
Κάνει λόγο για πολλές στρεβλώσεις του νέου συστήματος διορισμών η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ
Ανοικτοί όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος-Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού
Δύσκολη η διακίνηση των ατόμων με αναπηρία στην Κύπρο-«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ο ελλιπής σεβασμός»
Ζητά Λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας η ΕΚΥΣΥ
Ίδρυση συνδέσμου εποίκων από το Γκαζίαντεπ στα κατεχόμενα
Έκκληση για αιμοδοσία πριν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς-«Καθημερινά χρειάζονται 300 με 350 φιάλες»
Περίπου εφτά στους δέκα Κύπριους έχουν το δικό τους σπίτι-Στο νοίκι το 31,2%
Έκκληση για διεθνή παρέμβαση για τερματισμό πολέμου από Πρεσβεία Παλαιστίνης στην Κύπρο
Προσοχή από επιτήδειους που ζητούν φιλοδωρήματα συστήνει ο Δήμος Λευκωσίας