Μεγάλη αγωνία, τα βλέμματα στα νοσοκομεία-Οι αριθμοί που θα φέρουν νέα μέτρα

Με την ανησυχία για τη ροή ασθενών στα νοσηλευτήρια να είναι τεράστια, Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, που θα δείξουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο του ολικού lockdown.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δύο νεκροί, 167 τα νέα κρούσματα- Στους 168 οι νοσηλευόμενοι

Την πρώτη του χρόνου, οι νοσηλείες έσπασαν νέο ρεκόρ, ευτυχώς ωστόσο δεν αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που είναι πλέον είκοσι. Συνολικά σε τέσσερα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 167 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 48 από αυτούς να είναι σοβαρή.

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα κρατικά νοσηλευτήρια, αφού από τις νοσηλείες ασθενών με covid-19 σε αυτά, θα εξαρτηθούν και τα μέτρα που θα συνεχίσουν στην καθημερινότητα μας και μετά τις δέκα Ιανουαρίου. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, έθεσαν όρια στις νοσηλείες, τα οποία εάν προσεγγιστούν θα κτυπήσουν νέο καμπανάκι κινδύνου και θα φέρουν νέους περιορισμούς.

«Το σημαντικότερο κριτήριο είναι το τι θα συμβαίνει στις ΜΕΘ, δηλαδή εάν θα ξεπεράσουμε κάποια όρια, που δεν θα μπορεί από κει και πέρα το σύστημα υγείας να λειτουργήσει έτσι όπως θα ήθελε, για να προσφέρει τη βέλτιστη περίθαλψη. Παραδείγματος χάριν εάν έχουμε 30 άτομα στη ΜΕΘ, αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να δυσκολεύει την κατάσταση και θα είναι ένα καμπανάκι. Υπάρχουν περιθώρια και πάνω από αυτό, αλλά δεν θέλεις να πάρεις μέτρα όταν θα έχεις φτάσει στα τελικά όρια του συστήματος. Πρέπει να λειτουργήσεις πιο πριν, όταν έχεις μια κάλυψη του 70-80% των ενεργών κλινών στις ΜΕΘ», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος.

Ο ΟΚΥπΥ έχει αναπτύξει λίγες περισσότερες από σαράντα κλίνες εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ έχει πλάνο για αύξηση κλινών σε περίπτωση που ξεπεράσουν τους διακόσιους, οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Η εκτίμηση που υπάρχει για τις επόμενες ημέρες είναι πως ενδεχομένως να αυξηθούν οι νοσηλείες, με δεδομένο πως τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες (μέχρι χθες) εντοπίστηκαν 5,342 κρούσματα, αρκετά εκ των οποίων σε μεγάλης ηλικίας άτομα σε οίκους ευγηρίας και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλές διαγνώσεις», υπέδειξε ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως τα ποσοστά θετικότητας στα αντιγονικά τεστ, είναι μεν σταθερά και μεταξύ 3,5 και 5%, «ωστόσο οι απόλυτοι αριθμοί, οι οποίοι προκύπτουν πλέον, μας δημιουργούν πρόβλημα. Από τη μία υπάρχει ένα φορτίο νοσηρότητας στην κοινότητα, αλλά από την άλλη το σημαντικό είναι πως αυτά μεταφράζονται σε νοσηλείες. Είδαμε να αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των εισαγωγών, με τον κινητό μέσο όρο να ήταν 16 εισαγωγές την ημέρα. Επίσης είδαμε στις ΜΕΘ πως εκτοξεύτηκαν οι ασθενείς, έφτασαν μέχρι τους 28 και άρχισαν να πιέζουν πολύ το σύστημα υγείας».

Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον άρχισαν να επεξεργάζονται νέα μέτρα, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας ανέφερε πως το ένα μέτρο είναι αυτό που ανακοινώθηκε με στόχο «να περιοριστούν οι επαφές μεταξύ διαφορετικών οικογενειών και φίλων. Είναι ένα μέτρο που μπήκε, για να περιοριστεί η μετάδοση. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα μέτρα πλησιάζουν ένα καθολικό απαγορευτικό, δηλαδή έχουν μείνει λίγα πράγματα ακόμη που μπορούμε να κάνουμε και ευχόμαστε να υπάρξει επίδραση».
 
Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές, αφού θα καταδείξουν εάν τελικά το lockdown θα αποτελέσει τη μόνη επιλογή. «Ήδη υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί και με το τελευταίο που δεν επιτρέπεται η επαφή πολλών οικογενειών, πλησιάζουμε πολύ κοντά στο καθολικό lockdown. Απομένει πλέον το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου και άλλων επιχειρήσεων. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να διατηρηθεί και αυτή ήταν η στρατηγική, η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, για να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες στη συνέχεια, από μία πρώιμη παρέμβαση. Εάν θα προχωρήσουμε και σε αυτό, δηλαδή να κλείσουν τα πάντα, θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.

Όπως εξήγησε τα έκτακτα μέτρα λήφθηκαν επειδή το πανδημικό κύμα άρχισε να δείχνει τα δόντια του, φτάνοντας τα όριά του το σύστημα με τα πολλά τεστ και τη ιχνηλάτηση. «Είτε πρέπει αυτά τα μέτρα να κρατήσουνε πολύ καιρό, είτε πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πιο έντονα. Δεν ξέρουμε εάν και στην Κύπρο με κάποιο τρόπο, ίσως έχει επιδράσει το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα στην Αγγλία ότι έχει παίξει κάποιο ρόλο, επειδή τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως είναι πιο μεταδοτικό. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Γενετικής. Από τη στιγμή όμως, που δεν υπάρχει όπως και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, ένας καλός μηχανισμός μοριακής επιδημιολογίας ή επιτήρησης, είναι δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει σε αυτό το επίπεδο. Στη Βρετανία υπάρχει αυτό το σύστημα. Κάθε μέρα παίρνουνε κάποια δείγματα και κάνουν αλληλούχιση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ειδικός δείχνει τοίχο του αεροδρομίου για την τραγωδία-«Θα είχαν επιζήσει και οι 179 αν δεν υπήρχε»
ΒΙΝΤΕΟ: Τρομακτικές στιγμές για επιβάτες αεροσκάφους-Βγήκε εκτός διαδρόμου κατά την προσγείωση στη Νορβηγία
ΒΙΝΤΕΟ: Έστρωσε το χιόνι στο Τρόοδος-Από το νέο χρόνο επιστρέφει ο ήλιος
Επιβεβαιώθηκε ο τραγικός απολογισμός με 179 νεκρούς στη Νότιο Κορέα-Κηρύχθηκε επταήμερο πένθους
Θολή η εικόνα του ΤΑΕ Λεμεσού για τον μαχαιρωμένο Ουκρανό-Δεν κλειδώνει ο φόνος, στο κάδρο η εκδοχή της 63χρονης
Από την εξορία στην αγωνία για την υγεία της η Άσμα αλ Άσαντ-Η γυναίκα μυστήριο της Συρίας
Αρχίζει η προεδρία της Πολωνίας στην Ε.Ε.-Σε ένα χρόνο η σειρά της Κύπρου
Νομικά μέτρα Δήμου στον ΕΟΑ Πάφου λόγω υπερχείλισης λυμάτων-«Το πρόβλημα υφίσταται για δέκα χρόνια»
Θρήνος για τον 35χρονο Αντώνη που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Ελλάδα-Ήταν πατέρας δύο παιδιών
Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου κατήγγειλε την κλοπή του και συνελήφθη γιατί βρέθηκε να το... οδηγάει στην Ελλάδα