«Πώς να περάσουμε καλά τις γιορτές όταν οι διπλανοί μας δεν έχουν ούτε γάλα;»
07:01 - 28 Δεκεμβρίου 2020
Το τελευταίο διάστημα, άπαντες μιλούν για τις αλλιώτικες γιορτές. Για γιορτές με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων. Για γιορτές, με λιγότερα αγαθά στο τραπέζι τους.
Κάποιοι στεναχωριούνται και επηρεάζονται ψυχολογικά που φέτος δεν θα έχουν μαζί τους, όσους δικούς τους ανθρώπους θέλουν, αφού ο περιορισμός των δέκα ατόμων, περιορίζει τα άτομα που μπορούν να καλέσουν στα σπίτια τους.
Για κάποιους άλλους όμως, αυτές οι γιορτές δεν θα είναι καθόλου αλλιώτικες… Θα είναι οι γιορτές που περνούν τα τελευταία χρόνια. Μόνοι, μπροστά σε μια τηλεόραση, γύρω από ένα τραπέζι που έχει μόνο ένα πιάτο κι ένα σερβίτσιο. Κι αυτό το πιάτο, εάν το έχουν, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Δύο γυναίκες που στέκονται δίπλα σε όσους χρειάζονται βοήθεια, είναι η κ. Κάτια Λουκά, 85 χρόνων και η φίλη της Σταυρούλα Φιλίππου, 72 χρόνων, οι οποίες διαμένουν στο Καϊμακλί και λειτουργούν το Σπίτι της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.).
Είναι δύο γυναίκες, που έκαναν τον πόνο των άλλων, βίωμά τους και όταν τις ρωτάς πώς θα περάσουν τις γιορτές, δεν σκέφτονται το δικό τους τραπέζι, αλλά το τραπέζι των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Δεν μπορούν να σκέφτονται πως ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους και παιδιά δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα...
«Σε γιορτινά τραπέζια, άλλες χρονιές, σκεφτόμασταν ότι εμείς μπορεί να είχαμε ένα πιάτο φαγητό, ενώ άλλοι δεν είχαν και μας επηρέαζε αυτό. Τα προηγούμενα χρόνια καλούσαμε μοναχικούς ανθρώπους εδώ στο σπίτι της Ε.ΚΥ.ΣΥ, για να νιώσουμε χαρά και θαλπωρή.
Για να καταλάβετε, είχε φορά που πήγαμε σ’ ένα σπίτι για να πάρουμε ένα πακέτο και μας είπε μια γιαγιά ευτυχώς που ήρθατε, γιατί έχει 24 ώρες να μιλήσω με κάποιο. Πας σε άλλο σπίτι και παίρνεις γλυκίσματα και σου λένε ευχαριστώ που ήρθατε, γιατί ούτε τα παιδιά μου δεν ήρθαν να με δουν», λέει η κ. Κάτια.
Υπόσχονται, πως αν τους επιτραπεί, θα καλέσουν ακόμα και δέκα μοναχικά άτομα στο Σπίτι και θα κάνουν ένα τραπέζι, για να νιώσουν πως έχουν οικογένεια.
Τα πακέτα αγάπης που αλλάζουν τα Χριστούγεννα οικογενειών
Πέραν από την προσπάθεια να κάνουν τις γιορτές άλλων ανθρώπων καλύτερες, τόσο η κ. Κάτια, όσο και η κ. Σταυρούλα, προσπαθούν να βοηθούν, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που υπάρχει το Σπίτι, ανθρώπους και οικογένειες, μέσα από πακέτα αγάπης που ετοιμάζουν με μεγάλη προσπάθεια, τις ημέρες των γιορτών, αλλά και ολόκληρο το χρόνο.
«Πηγαίνουμε και βλέπουμε τα σπίτια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, γνωρίζουμε την κατάσταση και εκεί και όπου κρίνουμε ότι χρήζει κάποιος βοήθειας του την παρέχουμε. Τις γιορτές φτιάχνουμε τα καλάθια αγάπης, για να στηρίζουμε άπορες οικογένειες. Μαζεύουμε ότι μας φέρει ο κόσμος και βάζουμε σε όλους τα ίδια. Λάδι, ζυμαρικά, κοτόπουλα, κιμά και λοιπά. Όσα δεν συμπληρώνονται από τα προϊόντα που φέρνει ο κόσμος τα αγοράζουμε από τις εισφορές που γίνονται επίσης από τους πολίτες», ανέφερε η κ. Σταυρούλα.
Από την άλλη η κ. Κάτια συμπλήρωσε πως, «τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάρα πολύ καλή η κατάσταση, ερχόταν ο κόσμος και έφερνε ότι μπορούσε είτε λεφτά, είτε υλικά και κάναμε τα πακέτα αγάπης για τις άπορες οικογένειες, για τα παιδιά. Φέτος λόγω της κατάστασης, είναι πολύ λίγα τα πράγματά μας, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Κάθε πέρσι και καλύτερα…»
Το μήνυμα γροθιά στο στομάχι
Αυτή η μείωση στη ροή προϊόντων που λαμβάνουν, επηρεάζει την προσπάθεια τους, να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη, με την κ. Κάτια, εμφανώς συγκινημένη, να απευθύνει έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν, να το πράξουν, για να έχουν κάποιοι συνάνθρωποι μας τα ελάχιστα για να περάσουν με αξιοπρέπεια τις γιορτές.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο, στις νοικοκυρές. Να ανοίξουν τα ντουλάπια τους. Στη γωνιά, κάποια τρόφιμα θα βρουν που δεν τα χρειάζονται. Να τα βρουν και να μας τα στείλουν για να τα δώσουμε στον κόσμο. Ο κόσμος καθημερινά υποφέρει.
Τώρα με την κρίση έχουμε μεγάλο πρόβλημα και εμείς, γιατί το σπίτι που διαχειριζόμαστε πληρώνουμε ενοίκιο, αλλά έχουμε κι άλλα έξοδα. Για να κρατήσουμε ζωντανό το σπίτι μας, κάνουμε περισυλλογή τηγανέλαιου, ρούχα ανακυκλώσιμα, τενεκεδάκια. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουμε, για να βοηθήσουμε τον κόσμο.
Μια φορά πήγα σε μια οικογένεια και είπα στη νοικοκυρά, αγάπη μου αν έχεις τηγανέλαια χρησιμοποιημένα, να τα φέρεις, να τα δώσουμε και μου είπε, τηγανίζω επτά φορές το λάδι. Τόση ήταν η οικονομική δυσκολία που είχε η κοπέλα. Σαν αυτή βρίσκουμε καθημερινά. Άλλοι θέλουν ένα σκέπασμα για το κρεβάτι, άλλοι δύο σεντόνια, άλλοι ένα γάλα για τα παιδιά τους…»
«Πώς να περάσουμε καλά τα Χριστούγεννα όταν οι διπλανοί μας δεν έχουν γάλα;»
Αυτή η προσπάθεια στήριξης ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής τους και νιώθουν περήφανες που μπορούν να προσφέρουν, επισήμανε η κ. Σταυρούλα. «Δίπλα μας πάντα θα υπάρχει κάποιος που υποφέρει. Πώς μπορούμε εμείς να περάσουμε καλά τα Χριστούγεννα, όταν οι διπλανοί μας δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν γάλα; Πώς να περάσουμε εμείς καλά; Εύχομαι να περάσει όλος ο κόσμος και να ξέρουν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες».
Πάντως, συγκρίνοντας την περίοδο των Χριστουγέννων με αυτή του Πάσχα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για πολλούς ανθρώπους, λόγω του κορωνοϊού.
Τότε, παρά τα μέτρα που λαμβάνονταν για την πανδημία, κατάφεραν να ετοιμάσουν τριάντα με σαράντα πακέτα αγάπης, ενώ εννέα μήνες αργότερα, αυτά διπλασιάστηκαν, στα 60-65.
«Ότι μπορούμε δίνουμε. Συγκινούμαστε με κάθε άνθρωπο που έρχεται εδώ και ζητά βοήθεια, στεκόμαστε στο πλάι του. Είναι μεγάλη υπόθεση να δίνεις κάτι και να βάζεις από τον κόπο σου για να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους. Είμαστε κι εμείς μητέρες, γιαγιάδες και έχουμε παιδιά που δεν δουλεύουν. Ξέρουμε τον πόνο και τη φτώχεια, τα ζήσαμε», ανέφερε η κ. Σταυρούλα.
Το μήνυμά τους και η αισιοδοξία
Θέλησαν παράλληλα να στείλουν το μήνυμα ότι παρά την απογοήτευση και τα βάσανα που περνά ο κόσμος, πρέπει να περιοριστούν για τα Χριστούγεννα, ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κρίση, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να περάσει όσο πιο λιτά μπορεί.
«Αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιο συνάνθρωπό μας, θα νιώσουμε την αγάπη μέσα μας. Ελπίζουμε να περάσει ο κόσμος αυτή τη χρονιά και τη χαρά και τα πανηγύρια να τα κάνουμε όταν φύγει ο κορωνοϊός», σημείωσε η κ. Σταυρούλα, για να συμπληρώσει η κ. Κάτια, πως «αισθανόμαστε πολύ πίκρα. Είμαστε μακριά από τις εκκλησίες, αλλά ευχόμαστε να περάσουν αυτές οι γιορτές και να έρθουν πιο ωραίες ημέρες και να μπούμε στη ρουτίνα μας, όπως πριν. Να κάνει υπομονή ο κόσμος και ο Θεός είναι μεγάλος για όλους. Να αντέξει ο κόσμος, γιατί θα έρθουν καλύτερες μέρες και να μην τα βάλουν κάτω. Δύναμη, αγάπη και υπομονή.».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Συγκινεί Κύπριος νοσηλευτής… Χορεύει με την Ρεγγίνα για να διώξουν τον καρκίνο
- «Για έξι μήνες ήμουν ετοιμοθάνατη… Η πρώτη μου σκέψη ήταν τα μωρά μου»
- Η γενναία μάχη του Κυριάκου με τον καρκίνο του μαστού-«Έκανα 16 χειρουργεία»
- «Έθαψα τον καλύτερο μου φίλο και ποδηλάτουν για τη Νικολέτα...»
- «Είπα του, γιατρέ μου αν μου απαγορεύσεις να ξανά τρέξω, άφησμε να φύγω...»
- «Πέθανα σχεδόν τρεις φορές αλλά τα κατάφερα… Είμαι πλέον αθάνατη…»
- Το αίμα στα ούρα που προμήνυε καρκίνο… «Έπρεπε να υποβληθώ σε ριζική κυστεκτομή»
- Τα δίδυμα που γεννήθηκαν πρόωρα, το κλάμα που έγινε δύναμη και η πρώτη αγκαλιά