Το σπουδαίο μήνυμα από τη ΜΕΘ 2-«Έχουμε δυνάμεις ακόμα, θα το ξεπεράσουμε…»
06:51 - 25 Δεκεμβρίου 2020
Η πιο μεγάλη χαρά για τους επαγγελματίες υγείας στη ΜΕΘ2, τη μονάδα εντατικής θεραπείας που ετοιμάστηκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ειδικά για ασθενείς με κορωνοϊό, είναι όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση και βγαίνουν από τον αναπνευστήρα.
«Οι πιο συγκινητικές στιγμές για μας, είναι όταν βλέπουμε τους ασθενείς να βγαίνουν ζωντανοί και αυτό το βιώνουμε έντονα, επειδή είναι οι κόποι μας, που φαίνεται ότι έχουν αποδώσει καρπούς. Νιώθουμε ευχαρίστηση. Δυστυχώς, όταν χάνεται ένας ασθενής, υπάρχει ένα περίεργο κλίμα. Διερωτόμαστε εάν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα και μια γενική καταβολή των επαγγελματικών υγείας, που εργάζονται εκεί.
Μιλούμε με τους ασθενείς όταν ξεκινούν να απογαλακτίζονται από τον αναπνευστήρα και τους προωθούμε σιγά, σιγά για αποκατάσταση. Τότε υπάρχει επικοινωνία και υποστήριξη των ασθενών. Οι περισσότεροι στις αρχές είναι συγχυσμένοι και θέλουν αρκετή δουλειά για να επανέλθουν. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι βρέθηκαν σε κατάσταση που κινδύνευσε η ζωή τους, νιώθουν ευχαριστημένοι και εκφράζουν ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που καταβάλαμε και για την ευκαιρία που τους δώσαμε να συνεχίσουν τη ζωή τους».
Η πιο σκληρή πτυχή της νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία και ειδικά αυτών που παλεύουν για τη ζωή τους, είναι το γεγονός πως δεν μπορούν να έχουν δίπλα τους, δικούς τους ανθρώπους. Οι συγγενείς ενημερώνονται καθημερινά για την πορεία της υγείας τους, ωστόσο δεν είναι το ίδιο…
«Είναι δύσκολο και όταν μιλάμε με συγγενείς, που δεν μπορούν να δουν τους δικούς τους. Υπάρχουν ασθενείς που πεθαίνουν και δεν είναι εκεί μαζί τους οι ασθενείς να τους δουν, να τους αγκαλιάσουν, να τους πουν ένα τελευταίο αντίο. Τα πράγματα είναι εκτός φυσιολογικής ροής… Να μην μπορείς να αποχαιρετίσεις τον δικό σου που πεθαίνει… Είναι απάνθρωπο αυτό το πράγμα, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Οι συγγενείς ρωτούν, εάν βελτιώθηκε η κατάστασή των δικών τους. Εμείς τους δίνουμε τις πληροφορίες. Υπάρχουν περιπτώσεις, που το προσωπικό παίρνει κλήση από κινητό για να δείξει φωτογραφία μέσω κάποιας εφαρμογής, για να δουν οι συγγενείς φωτογραφία των δικών τους που νοσηλεύονται. Αν είναι σε κατάσταση που μπορεί να μιλήσει, μπορεί να του μιλήσουν. Μπορούμε να κάνουμε και τέτοιες ενέργειες, έτσι ώστε να απαλύνουμε λίγο τον πόνο τους και να τους καθησυχάσουμε. Είναι συγκινητικό.
Οι διασωληνωμένοι τώρα, είναι μεγάλοι σε ηλικία. Συνήθως είναι πάνω από 65 χρονών, οι περισσότεροι είναι παχύσαρκοι με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κλπ. Είναι αυτά τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στην πανδημία και χρειάζονται υποστήριξη, σε ΜΕΘ. Ένας νεαρός, μπορεί πιο εύκολα να το ξεπεράσει».
Οι συνθήκες εργασίας είναι πρωτοφανείς για τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εργάζονται σε θαλάμους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19. Ένα μέρος της μεγάλης καταπόνησης που νιώθουν, οφείλεται στην ειδική στολή που πρέπει να φοράνε για ώρες, προκειμένου να μην εκτεθούν στον ιό.
«Εμείς βιώνουμε καθημερινά αυτό το πράγμα, δεν το βιώνουμε εκ του μακρόθεν. Καθημερινά, έξι ώρες την ημέρα και δώδεκα ώρες στη νυκτερινή βάρδια. Πρέπει να είσαι πλήρως ντυμένος με την ειδική στολή στο θάλαμο. Με τους συναδέλφους μιλούμε με ασυρμάτους ή μέσω τηλεφώνου, επειδή είναι κλειστός ο σταθμός των νοσηλευτών. Στην πρωινή βάρδια που είναι έξι ώρες, οι νοσηλευτές τρεις με τέσσερις ώρες είναι με τη στολή. Είναι αρκετά κουραστικό και ψυχοφθόρο, επειδή είσαι συνέχεια σε αυτή την κατάσταση. Βγαίνουν έξω για να καταλάβετε και είναι ιδρωμένοι και πάνε να κάνουν μπάνιο. Οι μάσκες αφήνουν και σημάδια στο πρόσωπο. Είναι αρκετά δύσκολο.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να προσέχουμε ο ένας τον άλλο να μην εκτεθούμε, για να μην μεταδοθεί ο κορωνοϊός στην ομάδα. Όταν θα ντυθεί ή θα ξεντυθεί κάποιος, έχει πάντα κάποιον δίπλα του και βλέπει τον».
«Όσοι δεν πιστεύουν να περάσουν από τη ΜΕΘ»
Όταν καλείται να απαντήσει πως νιώθει για αυτούς που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό ή διαδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι θάνατοι των ανθρώπων που ανακοινώνονται, είναι από άλλα αίτια και όχι από covid, ο κ. Κυριάκου δεν κρύβει τον θυμό και την απογοήτευσή του.
«Καλό θα ήταν όσοι δεν πιστεύουν να περάσουν από τη ΜΕΘ για να δουν τους ασθενείς, αφού δεν πείθονται αλλιώς. Δυστυχώς, κάποια άτομα είναι σαν να ζουν εκτός πραγματικότητας. Δεν ξέρω γιατί σκέφτονται έτσι. Ίσως κάποιοι δεν θέλουν να δεχθούν την κατάσταση και γι’ αυτό λένε ότι δεν πιστεύουν. Δεν γίνεται όλη η ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και κάποιοι να μην πιστεύουν. Εγώ νιώθω παραπάνω θυμό επειδή οι συγκεκριμένοι, έχω την εντύπωση ότι επειδή έχουν όλη αυτή την άρνηση να πιστέψουν ή να το αποδεχτούν, ίσως να μην τηρούν και τα μέτρα και να υπάρχει μεγαλύτερη διάδοση. Ίσως αυτά τα άτομα πρέπει να περάσουν μία με δύο ώρες από τη μονάδα, να δουν τους διασωληνωμένους συνανθρώπους τους και ίσως πεισθούν.
«Θα ήθελα να ευχηθώ στον κόσμο καλά Χριστούγεννα, δύναμη και κουράγιο, να ξεπεράσουμε την πανδημία. Έρχεται και το εμβόλιο τώρα, που θα βάλει το δικό του στίγμα στην όλη υπόθεση και ελπίζω να ξεπεράσουμε την πανδημία. Ξεκίνησε η αρχή του τέλους της πανδημίας. Πρέπει να έχουμε ελπίδα και με την καινούρια χρονιά, ελπίζω να είμαστε καλύτερα.
Τα Χριστούγεννα εμείς θα δουλέψουμε περισσότερο, επειδή δεν μπορούν να δοθούν άδειες. Ο αριθμός των 67 νοσηλευτών, με τόσους διασωληνωμένους είναι οριακός, άρα πολύ λίγα άτομα θα φύγουν με άδεια, εκείνες τις ημέρες. Οι περισσότεροι θα είναι σε βάρδια. Με τη δύναμη του Θεού και την ομαδική δουλειά που γίνεται θα το ξεπεράσουμε. Έχουμε δυνάμεις ακόμα να το ξεπεράσουμε…».
Εμείς να ευχηθούμε σε όλους του επαγγελματίες υγείας στη χώρα μας, σε όλους τους ασθενείς με κορωνοϊό και μη, καθώς και στους συγγενείς τους, δύναμη και κουράγιο… Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας… Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο.