Λ. Κωστρίκης: Θα υπάρχουν για αρκετούς μήνες μέτρα, μετά τον εμβολιασμό
06:57 - 07 Δεκεμβρίου 2020
Η ώρα των εμβολιασμών κατά της covid-19 πλησιάζει και στη χώρα μας, εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021. Κι ενώ όλα τα κράτη ανά το παγκόσμιο, προετοιμάζονται για την επιχείρηση του αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε, οι κάτοικοι τους αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα, που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση της τεχνολογίας, αλλά και της απόδοσης των εμβολίων των φαρμακευτικών εταιρειών.
Αυτά τα ερωτήματα, θέσαμε στον Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιο Κωστρίκη, ο οποίος εξηγεί μιλώντας στον REPORTER, για ποιο λόγο πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και ποιες είναι διαφορές των εμβολίων που ανακοινώθηκαν.
Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, σημείωσε ακόμη πως για να επιτευχθεί ανοσία, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 65-70% των κατοίκων της Κύπρου, σημειώνοντας ότι μέτρα κατά της πανδημίας, θα υπάρχουν για μήνες μετά τους πρώτους εμβολιασμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πού και πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο-25 χιλιάδες άτομα οι πρώτοι
Ποιες είναι οι κύριες διαφορές στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα εμβόλια της Pzizer και της Moderna, με τα υπόλοιπα εμβόλια;
Τα εμβόλια μπορεί να κατασκευαστούν με διαφορετικούς τρόπους. Ιστορικά, η ιδέα του εμβολιασμού ξεκίνησε από τον 18o αιώνα, από την ασθένεια της ευλογιάς.
Ο σκοπός των περισσότερων εμβολίων κατά των ιών, είναι να επάγει μακροχρόνια ανοσία εναντίον του ιού, εγκαθιστώντας ανοσολογική μνήμη που θα ενεργοποιείται εάν ο ιός εισβάλει κάποτε στο σώμα. Για να εγκατασταθεί ισχυρή ανοσολογική μνήμη, υπάρχει η ανάγκη για εμβόλια που επάγουν έντονες ανοσολογικές αποκρίσεις: με άλλα λόγια, χρειάζονται πολύ ανοσοδιεγερτικά ιικά υλικά.
Αποτελεσματικά εμβόλια, είναι σε χρήση για να προστατέψουν από ασθένειες που προκαλούνται από πολλούς ιούς όπως ο πολιοϊός (polio virus), η ερυθρά (rubella), η λύσσα (rabies) και ο αφθώδης πυρετός (FMD virus) κτλ.
Αποτελεσματικά εμβόλια, πρέπει ακόμη να αναπτυχθούν κατά πολλών άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένου του HIV-1, της ηπατίτιδας C, των ιών του απλού έρπητα και άλλων.
Σχετικά με τα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 διάφορων εταιρειών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη υπάρχουν οι εξής τεχνολογίες:
- Aδρανοποιημένος ιός (π.χ. Sinovac, sinopharm και 15 άλλες εταιρίες
- ζωντανός εξασθενημένος (Codagenic και άλλες 6 εταιρίες)
- Απομονωμένες πρωτείνες ιού (Novavax, Vaxime & άλλες 74 εταιρίες
- Ιικοί φορείς (Oxford-AstraZeneca, Cansino & άλλες 47 εταιρίες)
- DNA (Inovio, Zydus και άλλες 18 εταιρίες)
- mRNA (Moderna, Pfizer-BioNTech & 30 άλλες εταιρίες)
Συμπερασματικά τα εμβόλια από τις εταιρίες Pfizer και Moderna βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA.
Με απλά λόγια, τι σημαίνει mRNA; Παρεμβαίνει στο DNA;
Το Mrna, είναι το γενετικό υλικό του ιού που δημιουργείται από το DNA και χρησιμοποιείται από κυτταρικούς μηχανισμούς για την παραγωγή των πρωτεϊνών του ιού. Το σημαντικό με το mRNA, είναι ότι είναι ασταθές υλικό το οποίο καταστρέφεται αμέσως μετά την παραγωγή των πρωτεϊνών. Επίσης το ιικό mRNA απορροφάται στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου και όχι στον πυρήνα που βρίσκεται το DNA του οργανισμού.
Όσοι νόσησαν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;
Πιθανότατα ναι, αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα διαφανεί πλήρως μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών. Σημειώνεται επίσης, ότι όλοι μπορεί να εμβολιαστούν εκτός από αυτούς που έχουν ενεργή λοίμωξη με COVID-19, είναι δηλαδή θετικοί στο PCR.
Πόση ανοσία προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και κάθε πόσο πρέπει να γίνονται;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα διαφανεί πλήρως μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών.
Τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις του ιού;
Δεν είναι ξεκάθαρο στην παρούσα φάση. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα διαφανεί πλήρως μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών.
Μετά τον εμβολιασμό, θα υπάρχουν μέτρα κατά της πανδημίας;
Αν πάρουμε για παράδειγμα το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες, μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, μετά από επτά ημέρες, φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, για να είμαστε σίγουροι. Άρα, λαμβάνουμε μέτρα για αρκετές μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ανάμεσα στις δόσεις είναι πιθανό να υπάρχει κάποια προστασία, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία είναι μερικές μέρες/βδομάδες μετά την δεύτερη δόση.
Σίγουρα και σε μια καμία περίπτωση με την αδειοδότηση του εμβολίου και την έναρξη του εμβολιασμού, η κανονικότητα δεν θα έρθει. Η πανδημία θα τρέχει με τους δικούς της ρυθμούς και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Τα μέτρα, θα υπάρχουν για αρκετούς μήνες ακόμα μέχρι να ανοσοποιηθεί το απαραίτητο μέρος του πληθυσμού που υπολογίζεται μεταξύ 65-70% στην χώρα μας.
Κατά την άποψή σας, θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;
Πιστεύω ότι ο εμβολιασμός, δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός.
Κάποιοι είναι πολύ επιφυλακτικοί και δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Πώς μπορούν να πεισθούν και τι ενέργειες θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση;
Κανένας δεν μπορεί να επιβάλει την άποψη του, σε άλλους ανθρώπους. Ίσως, όμως με τη σωστή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ή ακούγοντας για τα θετικά αποτελέσματα των εμβολίων ανά το παγκόσμιο, τα άτομα που είναι επιφυλακτικά στον εμβολιασμό να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Επίσης, ενδεχομένως να υπάρξει και μια έμμεση πίεση για εμβολιασμό από περιοριστικά μέτρα που πιθανόν να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα αν ο εμβολιασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ταξίδι στο εξωτερικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: