Η ανησυχία για εστίες μετάδοσης στα σχολεία και το μέτωπο εξετάσεις τετραμήνων

Κρούσματα και εξετάσεις τετραμήνων. Δύο θέματα που φαινομενικά δεν συνδέονται, ωστόσο με μία δεύτερη ανάγνωση το ένα συμπληρώνει το άλλο για τον τομέα της παιδείας. Είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν, την δεδομένη στιγμή, τα σχολεία.
 
Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται σε διάφορα σχολεία, προκάλεσε προβληματισμό. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες συστάδες μετάδοσης του ιού στα σχολεία, και έθεσε σε καραντίνα αρκετούς μαθητές. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των εκπαιδευτικών.
 
«Φαίνεται ότι στη Λεμεσό και Πάφο, που είχαν παρθεί τα επιπρόσθετα μέτρα, παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης. Τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται στη Λευκωσία και στην ελεύθερη Αμμόχωστο», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου.
 
Η κατάσταση μπορεί να προκαλεί ανησυχία, ωστόσο δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Τα κρούσματα στα σχολεία αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας.
 
Έξι κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο Λύκειο Κύκκου Α’, με αποτέλεσμα να τεθούν σε αυτοπεριορισμό πάνω από 90 μαθητές, ενώ στο σχολείο θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα δειγματοληψίες για μοριακές εξετάσεις PCR. Κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Γυμνάσιο Νεάπολης, καθώς και στο Γυμνάσιο Ζακακίου. Από την πανδημία πλήγηκε και η δημοτική εκπαίδευση, αφού εντοπίστηκε κρούσμα και σε Δημοτικό Σχολείο στη Λεμεσό και αφορά εκπαιδευτικό.
 
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που κατέχουν οι καθηγητές, πάνω από 1000 μαθητές έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό, από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα. Το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να δώσει ακριβείς αριθμούς για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα σχολεία, τα οποία ανέρχονται στα 555.
 
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι να μην μετατραπούν τα σχολεία σε εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Μπορώ να πω πως μέχρι σήμερα, στη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στα σχολεία, ο ιός μεταφέρθηκε από έξω μέσα. Εμείς ανησυχούμε να μην γίνει το αντίθετο», υπογράμμισε ο κ. Πολυβίου.
 
Πονοκέφαλος οι εξετάσεις τετραμήνων
Και σαν να μην έφτανε η ανησυχία για τον εντοπισμό κρουσμάτων, μαθητές και καθηγητές ενώνουν τις φωνές τους και ζητούν αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων. Οι μαθητές, μάλιστα προέβησαν και στην δίωρη αποχή από τα μαθήματα, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα.
 
Καθηγητές και μαθητές ζητούν αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων, τουλάχιστον για φέτος, αφού η πανδημία έχει φέρει νέα δεδομένα για όλους. Οι δύο εβδομάδες που πέρασαν οι μαθητές σε Λεμεσό και Πάφο στο σπίτι, κάνοντας μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης, αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο ότι μαθητές δεν θα απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού κατά την περίοδο των εξετάσεων, συμπεριλαμβάνονται στα επιχειρήματά τους. Από την αντίθετη πλευρά, το Υπουργείο Παιδείας είναι κάθετο και ξεκαθαρίζει πως οι εξετάσεις θα εφαρμοστούν κανονικά.
 
Την ερχόμενη Δευτέρα, Πρόδρομος Προδρόμου και καθηγητές αναμένεται να συζητήσουν όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στα σχολεία και θα ανταλλάξουν απόψεις.
 
«Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμοστούν οι εξετάσεις τετραμήνων. Είναι δική του η απόφαση, δικές του και οι ευθύνες. Εμείς θα συζητήσουμε και θα ακούσουμε επίσημα τι έχει να μας πει».

Δειτε Επισης

Βγαίνει μπροστά το ΥΠΕΣ-Ασφαλιστικές δικλίδες στο σχέδιο διάθεσης οικοπέδων σε χαμηλόμισθους
Μέχρι το τέλος Μαΐου η υποβολή φορολογικής δήλωσης εταιρειών και αυτοεργοδοτούμενων
Διάλογος με αγρότες για επενδυτικό στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ από Υπουργείο Γεωργίας
«Ζητούμε εξετάσεις χθες»-Ανέβασαν χειρόφρενο έξω από το ΤΟΜ οι εκπαιδευτικών οδηγών (pics)
Έπεται ταλαιπωρία για τους οδηγούς-Εργασίες στο οδικό δίκτυο στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας
«Παγιδευμένοι» εργαζόμενοι της USAID στην Κύπρο-Μεγάλο το κόστος επαναπατρισμού
Ανακοίνωση της Mazda για τους ΤΑΚΑΤΑ-Αναμένεται άφιξη νέων αποθεμάτων, συνεχίζεται η αντικατάσταση
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού και έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Πώς αλλάζει η πειθαρχική διαδικασία ελέγχου των γιατρών-Εκσυγχρονισμός μετά από 58 χρόνια
Σε 192 επιθεωρήσεις θα προβεί το 2025 το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας