«Χωρίς παρεμβάσεις, θα είχαμε 600 νεκρούς στην πρώτη πανδημία στην Κύπρο»

Διάφοροι προβληματισμοί και ανταλλαγές επιστημονικών απόψεων για τα θέματα του κορωνοϊού με αιχμή του δόρατος τις τελευταίες εξελίξεις στα εμβόλια, τη θνησιμότητα σε σχέση με την κοινή γρίπη, την ψυχική υγεία και τη διγλωσσία και διχογνωμία της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και την κόπωση των πολιτών τέθηκαν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της οποίας Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής απάντησαν σε ερωτήσεις. Η εκδήλωση μεταδιδόταν διαδικτυακά.
 
Σε εισαγωγική παρέμβαση ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας ανέφερε πως είναι πρωτόγνωρο το γεγονός πως πολλοί ακαδημαϊκοί και ερευνητές κινητοποιήθηκαν για την πανδημία , διενεργήθηκαν αρκετές μελέτες, αλλά δεν είδαμε ακόμη μελέτες εργαστηριακής φύσης ή κλινικές.

Είπε ότι στο ΠΚ υπήρξε από πολύ νωρίς ενδιαφέρον για την πανδημία, και υποβλήθηκε πρόταση στην επιτροπή βιοηθικής σε σχέση με τα αντισώματα που αναπτύσσουν άτομα που είναι θετικά με PCR εξέταση.

Ο Καθηγητής Δέλτας είπε ότι άτομα θετικά με PCR, ήταν αρνητικά σε αντισώματα και αυτό εγείρει ερωτήματα τα οποία δεν έχουμε απάντησει ακόμη.

«Όταν κάποιος ασθενήσει με ασθένεια έχει αντισώματα , όταν μολυνθεί κάνεις αντισώματα, κάποιοι ασθενείς κάνουν αλλά αυτά τα αντισώματα  οι στρατιώτες, είναι χαμηλοί ή δεν ανιχνεύονται. Μήπως έκαναν και χάθηκαν; Αυτό νωρίς να το αξιολογήσουμε και καλό να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν αυτή την ανάλυση για αντισώματα, για να δούμε πόσοι έχουν αντισώματα. Όταν έχουμε πιο πολλά δεδομένα, θα αξιολογηθούν από τους επιστήμονες», ανέφερε.

Στην εκδήλωση λέχθηκε από ιατρό-ρευματολόγο ότι ενδεχομένως να υπήρξε ένα ψευδώς θετικό τεστ και ίσως γι’ αυτό να μην έχει αναπτύξει αντισώματα κάποιος. Τονίστηκε ακόμη ότι υπάρχουν ασθενείς που πέρασαν την ασθένεια τον Αύγουστο και μετά ταλαιπωρούνται με πόνους στις αρθρώσεις, με μακροχρόνιους πόνους στις αρθρώσεις και έντονη κόπωση, η λεγόμενη post covid.
 
Η Δρ Ειρήνη Χριστάκη είπε   ότι όντως είδαμε άτομα να νοσούν για δεύτερη φορά και στην Κύπρο, και δεν είναι αναζωπύρωση του ίδιου ιού, αλλά από άλλη λοίμωξη. Ανέφερε πως τα αντισώματα αυτά παραμένουν ως 5-6 μήνες, αλλά για πόσο παραπάνω είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Είπε ότι αναμένεται με εμβόλιο να έχεις ανοσία για ένα εξάμηνο ή χρόνο, η ανοσία όμως δεν διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια.

«Η δική μου έρευνα επικεντρώνεται στη σύνδεση κλινικής εικόνας ασθενών με τη μελέτη αντισωμάτων, να βρεθούν συσχετίσεις για την έκβασή τους, ξέρουμε ότι ηλικία και συνοσηρότητες έχουν ρόλο, αλλά βλέπουμε και νεαρά άτομα να νοσούν και ίσως είναι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο για γενετικό υπόβαθρο» , ανέφερε.

Είπε επίσης πως άτομα κάτω των 60 νοσούν σοβαρά και αυτό είναι μια πραγματικότητα ενώ έχουμε και μακροχρόνιες επιπλοκές.
Η Δρ Χριστάκη είπε ότι τώρα ξέρουμε πολύ παραπάνω από το πρώτο κύμα,  όχι την πλήρη αλήθεια αλλά σαφώς καλύτερα πράγματα και έχουμε παράλληλα στα χέρια μας και όπλα και αυτό θετικό.

Ο Δρ Γιώργος Νικολόπουλος στην παρέμβασή του είπε ότι νοσούν άτομα και κάτω των 60 και ενδεικτικά στις ΗΠΑ τα άτομα αυτά ανέρχονται στις 40,000 καθόλου αμελητέο νούμερο. Τόνισε πως η ζωή δεν ζυγίζεται διαφορετικά με βάση την ηλικία και ότι μια κοινωνία δικαίου και αλληλεγγύης πρέπει να προστατέψει και τις μεγαλύτερες ηλικίες.
 
Ο Δρ Νικολόπουλος είπε ότι η θνητότητα είναι πολλαπλάσια της γρίπης και αυτό φαίνεται σε κορυφαίες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Η  διάμεση τιμή , είπε, είναι κοντά στο 0,3% ενώ κάθε χρόνο η θνητότητα της εποχικής γρίπης είναι στο 0,1%. Αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Νature, με θνητότητα στη Γαλλία 0,8% Γαλλία, στη Νέα Υόρκη μεγαλύτερη του 1,5% .

Είπε ότι αν αφήναμε τα πράγματα χωρίς παρεμβάσεις στην Κύπρο  θα είχαμε 600 νεκρούς στην πρώτη πανδημία. Απάντησε και στους χειρισμούς στη Σουηδία λέγοντας ότι ως τώρα έχουμε 6,800 άτομα νεκρά και η ενδιάμεση στρατηγική της εξακολουθεί να καταγράφει θανάτους.

Παραδέκτηκε ότι επήλθε κόπωση και αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο γιατί η πανδημία τραβάει σε μάκρος αλλά ότι λέγεται είναι από έγκυρες επιστημονικές πηγές. Ανέφερε ότι θα άξιζε να υπήρχε συστηματική επικοινωνία με τους πολίτες αλλά απέρριψε τα περί τρομολαγνείας.

Ο Δρ Γιάλλουρος απάντησε στο γιατί δεν νοσούν τα παιδιά σοβαρά και αυτό είναι ευτυχές , τονίζοντας όμως ότι σε ό,τι αφορά τη γρίπη τα μικρά παιδιά νοσούν σοβαρά. «Δεν ξέρουμε γιατί δεν νοσούν σοβαρά στον κορωνοϊό, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα παιδιά το μεταδίδουν και διασπείρεται, και το κλείσιμο των σχολείων έγινε γιατί είχαμε αυξημένα κρούσματα και συμπεριφορές», ανέφερε.
 
Η Δρ Μαρία Κολιού είπε ότι τα παιδιά νοσούν ηπιότερα ή όχι τόσο συχνά είναι γιατί νοσούν με συνήθεις κορωνοϊούς και τα αντισώματα παιδιών σε αυτούς βοηθούν. Εξήγησε ότι οι έφηβοι δεν είναι ίδιο με τα παιδιά του δημοτικού και εξου και στα γυμνάσια και λύκεια είχαμε πολλαπλάσια κρούσματα και διαφορετική αναλογία.
«Παράγοντας κινδύνου για να νοσήσουν ήταν αθλητικές εξωσχολικές δραστηριότητες, νοσούσαν έξω και το μετέφεραν», εξήγησε.

Ο Δρ Νικόλας Διέτης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις με τα εμβόλια και τα συγκεκριμένα δεδομένα ενώπιόν μας αναφέροντας ότι αρχές του 2021 θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί , με βάση τη στρατηγική της κάθε χώρας. Ανέφερε ότι στη Ρωσία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν αλλά η διαφορά είναι ότι δεν έχουν μελέτες φάσης 3 και είναι με δικά τους κριτήρια που εμβολιάζουν.
 
Σε σχόλιο γιατί σε λίγους μόνο μήνες αναπτύχθηκαν εμβόλια είπε ότι αυτή τη φορά είχαμε περισσότερο χρήμα και εθελοντές και πολλά κρούσματα.
 
Σε σχέση με τις αντίθετες φωνές για τα εμβόλια και καχυποψίες που αναπτύσσονται λέχθηκε από νευρολόγο ότι οι νευρολογικές επιπλοκές μετά τους εμβολιασμούς για ασθένειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Για τις ψυχιατρικές επιπτώσεις και την ψυχική υγεία τοποθετήθηκε ο Δρ Χατζηττοφής που είπε ότι τα επίπεδα άγχους και στρες και κατάθλιψης στους επαγγελματίες υγείας ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα όπως της Ιταλίας.
 
Μίλησε για την τεράστια επίπτωση με θύματα στο ψυχιατρείο τα οποία δεν αντιλαμβάνονται τη νόσο και τόνισε ότι πολλά άτομα δεν πάνε στο γιατρό γιατί φοβούνται τον κορωνοϊό.  Αναφέρθηκε και στην διγλωσσία και διχογνωμία των επιστημόνων που πανικοβάλλει τον κόσμο και τόνισε την ανάγκη οι επιστήμονες ``να επικοινωνούμε σωστά την επιστήμη μας``.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το αεροπλάνο που έπεσε στο Καζακστάν
Έκαναν παρατήρηση σε ντελιβερά για καθυστέρηση, αυτός επέστρεψε με άλλα τέσσερα άτομα και τους επιτέθηκαν
Η Καρπάσια μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά τις ημέρες των Χριστουγέννων
Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας σε πάτο καταπακτής ανελκυστήρα-Έρευνες στη σκηνή
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Κάνει λόγο για πολλές στρεβλώσεις του νέου συστήματος διορισμών η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ
Ανήμερα των γενεθλίων της φερόμενης συζυγοκτόνου το φονικό, είχαν καυγαδίσει για τα δώρα από τον γιο τους
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»