Τα κρούσματα κορωνοϊού ανά επαρχία-Έξαρση σε Αμμόχωστο, αύξηση σε Λευκωσία
10:50 - 01 Δεκεμβρίου 2020
Στοιχεία που καταδεικνύουν πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε τρεις επαρχίες, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αναγράφονται στην νέα εθνική αναφορά για την πανδημία. Φαίνεται, εξάλλου, ότι Λεμεσός και Πάφος παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαρύς χειμώνας επιδημιολογικά-Οι ελπίδες από τα μέτρα και οι φόβοι για εκτροπή
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα πιο πολλά κρούσματα που εντοπίστηκαν από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 27, είναι στη Λευκωσία, η οποία μετρά συνολικά 1145 κρούσματα. Ακολουθεί η Λεμεσός με 1050 κρούσματα και στη συνέχεια η Λάρνακα με 376 κρούσματα. Μετά έρχεται η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου με 218 κρούσματα και στην τελευταία θέση η επαρχία της Πάφου με 123 κρούσματα.
Όπως φαίνεται στον πίνακα, περισσότερη αύξηση παρουσιάζει η Αμμόχωστος, της οποίας οι επιδημιολογικοί της δείκτες ξεπέρασαν αυτούς της Λεμεσού, με 452,3 περιστατικά, ανά 100,000 πληθυσμού. Ακολουθεί η Λεμεσός, που παρουσιάζει μείωση με 428,7 περιστατικά ανά 100,000. Αύξηση παρουσιάζεται στη Λευκωσία, που έχει τους τρίτους χειρότερους δείκτες, με 335,1-100,000, η Λάρνακα με 255,8-100,000, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε και η Πάφος με 130,7-100,000.
Ο Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, αναλύοντας τα στοιχεία στη δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως ο αριθμός αναπαραγωγής σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο είναι πάνω από το ένα. «Θέλουμε να πέσουν τα κρούσματα, αλλά βλέπουμε και τον δείκτη στα νοσοκομεία», τόνισε.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα σταματήσει η αύξηση στις τρεις επαρχίες. Είναι σημαντικό να μην αλλάξει το ποσοστό θετικότητας. Αν δούμε απότομη αύξηση είναι ανησυχητικό. Εάν ξαφνικά αυξηθούν οι ασθενείς στις ΜΕΘ, τότε δεν θα είναι καλή εξέλιξη. Αν παραμείνουν σταθεροί, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να έχουμε κάποιες χαλαρώσεις. Πρέπει όμως να περιμένουμε λίγες ημέρες να δούμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος, 182 κρούσματα και άλλα 125 από rapid test-Νέο ρεκόρ στις νοσηλείες
Από τις 9 Μαρτίου που έχουν καταγραφεί τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, που αφορούν τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 10,074 κρούσματα, εκ των οποίων τα 8,117 αποτελούν λοιμώξεις εγχώριας μετάδοσης, με το ποσοστό τους να μεταφράζεται σε 80,6%.
Τόνισε εξάλλου, πως καλό θα ήταν να μην βλέπαμε τις συγκεκριμένες εικόνες στην συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε, προσθέτοντας ότι κάποιος θα ανέμενε, εννέα μήνες μετά την πανδημία, να είχαμε κατανοήσει την ατομική και συλλογική μας ευθύνη, την ανάγκη να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είναι ενδεικτικό, είπε, ότι πρέπει να τονίσουμε ξανά τον ρόλο και την ευθύνη μας.
Ο κ. Τσιούτης είπε ότι όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι άνθρωποι νοσούν και θέλουν στήριξη, ότι αυτή τη στιγμή περίπου 120 πολίτες μας νοσηλεύονται και άρα 120 οικογένειες είναι σε αγωνία και οι όποιες πράξεις μας, όπως αυτές του Σαββατοκύριακου, πιο πολύ επιδεινώνουν την κατάσταση και καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Είπε ακόμη ότι δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να φτάνουμε τον μέγιστο αριθμό σε ένα χώρο και κάλεσε όλους να βάλουν την υγεία τους και των οικείων τους, στις πρώτιστές τους επιλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Δίνει απαντήσεις για τα μέτρα το Υπ. Υγείας-Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις
- Οι αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών που αναστέλλονται και οι διευκρινίσεις του Υπ. Υγείας
- Τι ισχύει για γήπεδα φούτσαλ, μπάσκετ και βόλεϊ με βάση το νέο διάταγμα
- Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας για τους χώρους εστίασης που κλείνουν στις 7:00 και την κατ' οίκον διανομή
- Φόβοι για διασπορά στην Πέγεια-20 κρούσματα μετά από κηδεία, ζητούν rapid test