Βαρύς χειμώνας επιδημιολογικά-Οι ελπίδες από τα μέτρα και οι φόβοι για εκτροπή

Έπειτα από ένα δραματικό μήνα για την πανδημία στη χώρα μας, όπου το δεύτερο κύμα έδειξε τα δόντια του, οι ελπίδες για σταθεροποίηση, μείωση κρουσμάτων και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, πέφτουν στον πρώτο του χειμώνα.

Ο Δεκέμβριος, είναι και ο πρώτος όπου θα κληθεί να συνυπάρξει ο κορωνοϊός με άλλες ιογενείς λοιμώξεις και αποτελεί την πιο μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων, ανά το παγκόσμιο. Οι ειδικοί στην Κύπρο, ευελπιστούν πως τα νέα αυστηρά παγκύπρια μέτρα που είναι από χθες σε ισχύ και θα λήξουν, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στις 13 Δεκεμβρίου, όπου θα υπάρξουν χαλαρώσεις, θα μπορέσουν να ομαλοποιήσουν την κατάσταση.

«Σε μία ήδη επιβαρυμένη, αλλά σταθεροποιημένη κατάσταση, στόχος είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε κατά το δυνατό της επαφές και το συνωστισμό, για να μπορέσουμε να μπούμε στη φάση των Χριστουγέννων. Περιμένουμε σταθεροποίηση και κατά το δυνατό βελτίωση. Χρειάζονται δύο εβδομάδες τα μέτρα, για να δούμε την τάση της επιδημιολογικής μας εικόνας», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημομικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά. Η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ανέφερε πως για την Πάφο και τη Λεμεσό και τα προηγούμενα μέτρα είχαν αποτελέσματα.

Η χώρα μας, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε, δεν εισέρχονται στο χειμώνα με ιδανικούς επιδημιολογικούς δείκτες. Όσα κρούσματα εντοπίστηκαν από την αρχή της πανδημίας, άλλα τόσα και περισσότερα εντοπίστηκαν το Νοέμβριο, που κατέγραφε σχεδόν και ένα θάνατο συνανθρώπου μας την ημέρα. Συνολικά απεβίωσαν 26 ασθενείς με ή από covid-19 ενώ εντοπίστηκαν και 6,173 κρούσματα που αποτελούν το 58% των περιστατικών που εντοπίστηκαν στη χώρα μας από το Μάρτιο. Οι νοσηλείες, εν το μεταξύ συνεχίζουν την συνεχώς αυξανόμενη πορεία τους και διατηρούνται εδώ και οκτώ ημέρες σε τριψήφιο αριθμό. Χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, αφού νοσηλεύονταν μέχρι αργά το βράδυ 127 ασθενείς, σε 4 νοσοκομεία. 

«Ήδη από κάποια πανευρωπαϊκά μοντέλα, φαινόταν πως θα υπάρχει έξαρση στην Ευρώπη και οι λόγοι είναι πολλοί», υπέδειξε η κ. Πανά, αναφέροντας μερικούς από αυτούς. «Είναι λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, είναι η κούραση και η χαμηλή συμμόρφωση στα μέτρα, που θεωρείται και η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης. Όλα αυτά συντελούν στο να μην μπορούμε να ελέγξουμε, κατά το δυνατόν την κατάσταση. Ο ιός έχει διασπαρεί εντός της κοινότητας εδώ και αρκετό διάστημα και δεν είναι εύκολο να πάμε στους διψήφιους ή και μονοψήφιους αριθμούς, που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα ο στόχος μας είναι να μην έχουμε επιδείνωση και κατά το δυνατό να βλέπουμε μείωση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος, 182 κρούσματα και άλλα 125 από rapid test-Νέο ρεκόρ στις νοσηλείες

Τι θα γίνει εάν υπάρξει νέα επιδείνωση
Ο πιο μεγάλος φόβος των επιστημόνων, είναι μήπως υπάρξει εκτροπή και επιδείνωση της κατάστασης, αφού παρά την ομαλοποίηση στην Πάφο και την σταθεροποίηση στη Λεμεσό, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

Κληθείσα να απαντήσει τι θα προταθεί από τους επιστήμονες εάν έχουμε επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών, η κ. Πανά ανέφερε πως «το επόμενο βήμα, θα εξαρτηθεί από την επόμενη περίοδο. Μακάρι και πιστεύουμε ότι ο κόσμος κατανοεί για πιο λόγο γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια, να μην μπούμε στο επόμενο στάδιο, που είναι περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Και πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στον κόσμο, αφού παρά την κούραση, κρατάει την ισορροπία».

Πέραν από τις νοσηλείες, που αποτελούν τον πιο σημαντικό δείκτη της πανδημίας, ανησυχία υπάρχει και για την έξαρση στη Λευκωσία, το εύρος της οποίας θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες. «Προφανώς θα ήταν μια κακή εξέλιξη, εάν έχουμε μεγάλη διασπορά στη Λευκωσία», εξήγησε η Δρ. Πανά, σημειώνοντας πως, «είχαμε αυξητική τάση όπως και στην Αμμόχωστο, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής, δεν ήταν ραγδαία όπως στη Λεμεσό. Ευελπιστούμε πως με τα οριζόντια μέτρα, θα αναχαιτίσουμε την περαιτέρω αυξητική τάση της Λευκωσίας, γιατί δεν θέλουμε να μπούμε πάλι σε διαδικασίες γεωγραφικού διαχωρισμού».

Οι ειδικοί θεωρούν, πως λόγω του χειμώνα, έχουμε εισέλθει πλέον, στην πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. «Γι’ αυτό ζητάμε την υπομονή του κόσμου και την τήρηση των μέτρων. Όταν βγει ο χειμώνας θα έχουμε και ύφεση των ιογενών λοιμώξεων και το εμβόλιο, που θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στη διαχείριση. Θα μπούμε δηλαδή, σε μια πολύ διαφορετική φάση της πανδημίας», υπογράμμισε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει απαντήσεις για τα μέτρα το Υπ. Υγείας-Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις

Η απάντηση στην κριτική για αντιφατικά μέτρα
Η δρ. Πανά απάντησε και στην κριτική πολιτών, που κάνουν λόγο για αντιφατικά μέτρα για τους χώρους εστίασης, τα γυμναστήρια και τις εκκλησίες. Όπως εξήγησε, «στους χώρους εστίασης το χειμώνα συγχρωτιζόμαστε σε ένα κλειστό χώρο. Επίσης, επειδή πρέπει να φάμε ή να πιούμε, χάνουμε και το εργαλείο της προστασίας της μάσκας. Άρα λοιπόν, στους χώρους εστίασης έπρεπε να πάρουμε μέτρα, επειδή είναι χώροι υψηλού κινδύνου.

Επίσης, είναι διαφορετικό να κάνεις ένα γάμο ή μία κηδεία, όπου η ψυχολογική επιβάρυνση του κόσμου, μπορεί να επιτρέπει συμπεριφορά που διευκολύνει τη μετάδοση και είναι διαφορετικό να είσαι καθήμενος, σε ένα χώρο με τη μάσκα και να τηρείς τα μέτρα».

Όπως διαβεβαίωσε οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την επικινδυνότητα διασποράς σε ένα χώρο και δεν υπάρχει στόχευση επιχειρήσεων. «Θέλουμε η οικονομία να αναπνεύσει, αλλά προσπαθούμε να στοχεύσουμε, εκεί που ξέρουμε ότι θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Εν τω μεταξύ, τα  μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Ζωή Δωροθέα Πανά, Κωνσταντίνος Τσιούτης και  Γιώργος Νικολόπουλος θα παραθέσουν στα 10:30 συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν στοιχεία της εθνικής αναφοράς για την πανδημία, ενώ θα γίνει παρουσίαση για το θέμα των εμβολίων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Η καλύτερη διαχρονικά επίδοση με αύξηση 5,6% όγκου επιβατών το 2024»-Ικανοποιημένο το Υπ. Μεταφορών
Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί από γρίπη Α-Απεβίωσαν άλλοι δύο ασθενείς
«Δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο»-Φώναξαν έξω από το Προεδρικό κατά του Χέρτσογκ
Επανήλθε η πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες-«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση»
Εξέδωσε προειδοποίηση για το Τμήμα Μετεωρολογίας η Ελεγκτική-Εντόπισε αδυναμίες σε θέματα εισπράξεων
«Κύπρος γέφυρα ειρήνης, όχι ορμητήριο πολέμου»-Διαμαρτυρία και στη Λάρνακα για την επίσκεψη Χέρτσογκ
Άρχισε η αφαίρεση του φράκτη από τη Νεκρή Ζώνη (pics)
Παρατείνεται μέχρι την άλλη εβδομάδα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Έχασε τη ζωή του 43χρονος που νοσηλευόταν με γρίπη Α-Άλλοι πέντε διασωληνωμένοι
Για εισαγωγή συστήματος ΕΤΑ για ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει το ΥΠΕΞ