Το πρώτο τεστ των μέτρων, οι πρώτες ενδείξεις και οι φόβοι για τη Λευκωσία
07:15 - 20 Νοεμβρίου 2020
Το κρίσιμο ορόσημο της πρώτης αξιολόγησης των μέτρων και ειδικά του τοπικού lockdown που βρίσκονται σε ισχύ στη Λεμεσό και την Πάφο, έχει φτάσει. Οι επιστήμονες έχουν προβεί στην ανάλυση των δεδομένων που έδωσε η πρώτη εβδομάδα της αυστηροποίησης των μέτρων, που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στη Λεμεσό και ομαλοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης στην Πάφο. Ωστόσο, τα στοιχεία που έρχονται από την επαρχία Λευκωσίας, έχουν κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου και προκαλούν ανησυχία. Θα χρειαστούν, όμως κάποια εικοσιτετράωρα για να αναλυθούν τα στοιχεία για να διαφανεί εάν η αύξηση κρουσμάτων, οφείλεται στην αύξηση των τεστ ή εάν πρόκειται για έξαρση.
Η πρώτη πηγή ανησυχίας για την επαρχία Λευκωσίας, προέρχεται από το Δήμο Λατσιών όπου δημιουργήθηκαν δύο μεγάλες εστίες μετάδοσης η μια στο Λύκειο και η άλλη στο γηροκομείο Τιμόθειο. Ανησυχητικά στοιχεία, αν και δεν μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικά, έδωσαν και τα rapid tests, αφού στις δύο ημέρες δειγματοληψίας, προέκυψαν 54 θετικά δείγματα που θα επιβεβαιωθούν με τη μέθοδο PCR. Η τρίτη πηγή ανησυχίας που είναι και η μεγαλύτερη, προέρχεται από την αύξηση των περιστατικών που εντοπίζονται σε επιχειρήσεις αλλά και σχολεία της πρωτεύουσας, που αν και μεμονωμένα δείχνουν ότι υπάρχουν αδιάγνωστες εστίες στην κοινότητα.
«Όντως ισχύει πως εντοπίζονται κρούσματα στη Λευκωσία», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης υποδεικνύοντας ότι, «όσο αυτά εντοπίζονται και περιορίζονται και σημαίνει ότι μπορούν γρήγορα να ελεγχθούν οι επαφές και έτσι αυτές οι επιδημίες να σβήσουν».
«Οι επιδημίες, αναλόγως του χώρου που συμβαίνουν», σημείωσε, «δείχνουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν ή να είχαν γίνει. Το να βλέπεις μεμονωμένα κρούσματα σε εργασιακούς χώρους είναι λογικό, δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει τώρα. Το να βλέπεις όμως επιδημίες μέσα σε χώρους εργασίας, σημαίνει πως αυτά που θα έπρεπε δεν τηρούνται. Για τα σχολεία βλέπουμε καθημερινά κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τις τελευταίες ημέρες. Με εξαίρεση τα Λατσιά, δεν έχει βρεθεί άλλη επιδημία (αλυσίδα) μέχρι τώρα. Δείχνει, όμως πως κάποια μέτρα και πρωτόκολλα στα σχολεία πρέπει να επανεκτιμηθούν».
Στο μικροσκόπιο πάντως βρίσκεται και η ελεύθερη Αμμόχωστος, που συνεχίζει να δίνει αυξημένα κρούσματα.
Ρεκόρ στα τεστ
Ο κύριος λόγος της αύξησης των κρουσμάτων πάντως, είναι ο πολλαπλασιασμός των τεστ. Μόνο χθες και με τις δύο μεθόδους διενεργήθηκαν περισσότερες από 12 χιλιάδες τεστ, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιούτης τα χιλιάδες τεστ θα βοηθήσουν πολύ στη μάχη κατά της πανδημίας επειδή, «από τη μία γίνονται για καλύτερη απεικόνιση της έκτασης της μετάδοσης που υπάρχει ανά επαρχία αλλά και σε συγκεκριμένες ομάδες και από την άλλη για να εντοπιστούν θετικά άτομα, τα οποία κυκλοφορούν στην κοινότητα. Θα μειώσουν τη μετάδοση στην κοινότητα που ευθύνεται κυρίως για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει, επιδημιολογικά η Κύπρος για τα κρούσματα του Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου».
Την ίδια ώρα, όμως τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στα νοσοκομεία, στα οποία αυξήθηκαν οι νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό. Το γεγονός δε, ότι εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα σε γηροκομείο και συγκεκριμένα στην Κυπερούντα, αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη και μεγάλωσε τις ανησυχίες για αύξηση στις νοσηλείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος συναγερμός σε γηροκομείο στην Κυπερούντα-Εντοπίστηκαν 33 κρούσματα
Στη δημοσιότητα τα ευρήματα
Τα ευρήματα της πρώτης αξιολόγησης μέτρων, θα δώσουν στη δημοσιότητα στις 11:30, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιούτης και Ζωή-Δωροθέα Πανά.
«Θα γίνει ενημέρωση για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας και θα γίνει παρουσίαση των νεότερων δεδομένων σε σχέση με το διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο και σε σχέση με τα ταχέα αντιγονικά τεστ (rapid tests)», σημείωσε ο κ. Τσιούτης σημειώνοντας πως θα παρουσιαστούν πολλά διαφορετικά δεδομένα λόγω και της ραγδαίας αύξησης των διαγνωστικών τεστ.
«Αυτά θα μας δείξουν μια πολύ καλύτερη εικόνα, της εξέλιξης των τελευταίων ημερών», υπέδειξε ο ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιούτης, φαίνεται από τα δεδομένα «πως το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες ημέρες είναι σταθερό, όμως παραμένει αρκετά υψηλό. Άρα τις επόμενες ημέρες με όλους αυτούς τους ελέγχους και την ευαισθητοποίηση που υπάρχει, ελπίζουμε να μειωθεί το ποσοστό θετικότητας. Αυτό είναι το επιθυμητό. Αυτό θα δείξει ότι όντως υπάρχει μία βελτίωση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: