Αγωνία στα ύψη, δίνουν εικόνα τα rapid τεστ-Απάντηση στους αρνητές των θανάτων

Σε μάχη με το χρόνο εξελίσσεται ο πόλεμος με την πανδημία στη χώρα μας, με την αγωνία να βρίσκεται στο κατακόρυφο, εν αναμονή της απόδοσης των νέων μέτρων. Βλέποντας τα παραδείγματα άλλων χωρών και δη της Ελλάδας, η οποία ζει δραματικές στιγμές με το σύστημα υγείας της να έχει φτάσει σε οριακά σημεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν, ζητώντας τη συμβολή του κόσμου, να αποτρέψουν το εφιαλτικό σενάριο.

Στο όλο εγχείρημα που θα καθορίσει και τη συνέχεια, καταλυτική αναμένεται να είναι η συμβολή των τεστ ταχείας ανίχνευσης, που επιστρατεύτηκαν από χθες με στόχο να δίνουν αποτέλεσμα για περίπου πέντε χιλιάδες άτομα καθημερινά. Τα rapid antigen tests, διενεργούνται σε έντεκα σημεία ταυτόχρονα, με επίκεντρο τις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, στις οποίες καλπάζει ο κορωνοϊός.

Η αποκρυστάλλωση εικόνας σε πραγματικό χρόνο και η άμεση απομόνωση ατόμων που θα διαγνωστούν ως θετικά, εκτιμάται πως βοηθήσει πολύ, αφού θα μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς. Χθες στους πρώτους 4,151 ελέγχους καταγράφηκαν 50 θετικά αποτελέσματα, με τα άτομα που διαγνώστηκαν να παραμένουν υπό περιορισμό μέχρι την επαλήθευση του αποτελέσματος που θα γίνει μέσω της μεθόδου PCR.
 
Τα αποτελέσματα των πρώτων rapid antigen tests
Όπως αναμενόταν τα πλείστα θετικά τεστ και συγκεκριμένα 27, ήταν από τη Λεμεσό όπου διενεργήθηκαν περισσότεροι από τους μισούς ελέγχους. Αυτό που ανησύχησε, ωστόσο ήταν τα αποτελέσματα της Λάρνακας αφού από 550 δείγματα, διαγνώστηκαν 14 περιστατικά. Η Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, περιμένει τόσο τα σημερινά όσο και τα αυριανά αποτελέσματα, για να εξάγει πιο ασφαλή συμπεράσματα για το ποια είναι η κατάσταση στην συγκεκριμένη επαρχία. Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για την Πάφο, που συνεχίζει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο και πάλι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
 
Η πρώτη αξιολόγηση μέτρων
Μέχρι την Παρασκευή εξάλλου, θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. «Τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς, ξέρουμε όμως ότι θέλουμε τουλάχιστον δέκα μέρες για να δούμε τον αντίκτυπο που έχουν. Σαφώς εκτιμούμε καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα, αλλά εάν δεν περάσουν κάποιες μέρες δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αποτύπωση για την επίδραση που είχαν», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Ειρήνη Χριστάκη.
 
Η έγνοια όλων, είναι να «πιάσουν» τα μέτρα προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση ειδικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, που είναι υπό το καθεστώς του lockdown από την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, «θα υπάρχουν κάποια μέτρα τα Χριστούγεννα. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, όπως περάσαμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, έτσι θα περάσουμε και λίγο διαφορετικά τα Χριστούγεννα», υπέδειξε η Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός από τον εντοπισμό οκτώ κρουσμάτων σε γηροκομείο στη Λευκωσία-Άλλα τρία στο Εκάλη

Φόβοι για αύξηση στις νοσηλείες
Οι επιστήμονες, πέραν από τα ημερήσια κρούσματα παρακολουθούν συνεχώς και τον πιο σημαντικό δείκτη της πανδημίας, που είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Εκεί όπου δεκάδες συνάνθρωποί μας δίνουν καθημερινά, τη δική τους μάχη με τη νόσο, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι άνιση.

«Ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μας κρατάει σε επιφυλακή και είναι κάτι που βλέπουμε με μεγάλη προσοχή», σημείωσε η κ. Χριστάκη, επισημαίνοντας πως «έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας οπότε τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες νοσηλείες στη ΜΕΘ, εφόσον και κάποιοι νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Αναφοράς»

Ήδη δεκαέξι ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό απεβίωσαν τις τελευταίες δεκαέξι ημέρες, με τους πλείστους να έχουν ως τελική αιτία θανάτου τη νόσο covid-19. «Δυστυχώς, επειδή φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση του επιδημικού κύματος, έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κάτι που δεν βλέπαμε το καλοκαίρι, όπως επίσης και αύξηση των περιστατικών που έχουνε συμπτώματα, βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ασθενών που είναι επιβαρυμένοι και δυστυχώς κάποιοι από αυτοί θα καταλήξουν».

Η απάντηση στους αρνητές των θανάτων από covid
Η παθολόγος/ λοιμωξιολόγος, που ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, διέψευσε τις φήμες που διαδίδονται κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πως οι θάνατοι που ανακοινώνονται δεν οφείλονται στην covid-19. Εξήγησε μάλιστα και το πώς οι γιατροί καταλήγουν στην τελική αιτία θανάτου ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Η νόσος προκαλεί λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Αυτό μπορεί όταν νοσήσει κάποιος σοβαρά, να φέρει αναπνευστική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό και οι ασθενείς χρειάζονται αυξημένη αναπνευστική υποστήριξη και διασωλήνωση. Αν ο ασθενής για παράδειγμα, χάσει τη ζωή του από αναπνευστική ανεπάρκεια, αυτή είναι μία κατάληξη που οφείλεται στην covid. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να έχουν πολυοργανική ανεπάρκεια, που επίσης προκαλείται από την νόσο. Στην περίπτωση όμως, όπου οι ασθενείς έχουνε πολλές νοσηρότητες από πριν και η νόσος δεν έχει έντονες κλινικές εκδηλώσεις, η τελική αιτία θανάτου μπορεί να προήλθε από τον συνδυασμό και όχι μόνο από την covid-19. Μπορεί δηλαδή να έχουμε τη συμβολή της νόσου στην τελική κατάληξη είτε με έμμεσο, είτε με άμεσο τρόπο. Υπάρχει η κύρια αιτία θανάτου και υπάρχουν και δευτερεύουσες αιτίες θανάτου. Αυτό υπήρχε από πριν, δεν άλλαξε λόγω του κορωνοϊού».

Κληθείσα να απαντήσει στην κριτική που δέχονται οι επιστήμονες, δεν έκρυψε τη λύπη της υποδεικνύοντας πως πρέπει να αρχίσει διάλογος με τα άτομα που διαμαρτύρονται για τα μέτρα.

«Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα. Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που δεν πιστεύουνε, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων παγκόσμια, όμως υπάρχουν και αυτοί που ενδεχομένως πιστεύουν, αλλά θεωρούν πως τα μέτρα είναι υπερβολικά.

Από την πλευρά του γιατρού το εισπράττουμε με λύπη όλο αυτό, επειδή πραγματικά κάθε μέρα αγωνιζόμαστε να υποστηρίξουμε αυτούς τους ασθενείς που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, που έχουν οργανική ανεπάρκεια από τη νόσο. Νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς πως αποτελεί προσβολή για τους ασθενείς αυτούς, να αμφισβητεί κανείς την ασθένειά τους.

Ως μέλος της επιδημιολογικής Ομάδας, πιστεύω πως πρέπει να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ξανά και ξανά, με περισσότερη ενημέρωση τις ομάδες αυτές του πληθυσμού και ειδικά αυτούς που δεν είναι φανατικοί αρνητές, για να δούμε τι είναι αυτό που τους κατεβάζει στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων. Πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να έρθουμε κοντά και να τους πείσουμε πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, ανθρώπους που έχουμε κοντά μας. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε την ύπαρξη της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και να μην περιμένουμε πως θα υπάρξει κάποια μαγική λύση, η οποία θα μας επαναφέρει πολύ σύντομα στην προηγούμενη κανονικότητα».  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη χιονόπτωση για δεύτερο βράδυ στο Τρόοδος-Χριστουγεννιάτικο σκηνικό
Πέφτει η θερμοκρασία, συνεχίζονται οι καταιγίδες-Παραμένει μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς η κακοκαιρία
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Μόλις καταδίκες για την κατάρρευση ξενοδοχείου που σκοτώθηκαν 35 Τ/κ στην Τουρκία-Απογοήτευση στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Το ξεχωριστό τραγούδι του ειδικού σχολείου Ευαγγελισμός για τα Χριστούγεννα-Συγκινητικό μήνυμα ελπίδας
Ένας ακόμη συνεχιστής της παράδοσης… Ο κ. Γιάννης παράγει πιδκιαύλια και θυμίζει μία Κύπρο άλλης εποχής
Τα κεφάλαια που έκλεισαν για την παιδεία το 2024 και οι εκκρεμότητες για Μιχαηλίδου το 2025