«Κάποιοι φοβούνται, οι παραπάνω ανησυχούν αν το μετέδωσαν στην οικογένειά τους»
06:59 - 16 Νοεμβρίου 2020
Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, οι ασθενείς αρνητικοποιούνται και επιστρέφουν στις οικογένειές τους. Οι έξι νοσηλευτές και ο γιατρός παραμένουν, συνεχίζουν εδώ και μήνες να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα και να κρατούν αποστάσεις από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, φοβούμενοι μήπως προσβλήθηκαν. Θέλουν, όμως, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την μάχη, που είναι ακόμη πιο σκληρή στο δεύτερο κύμα.
«Έχουμε δυνατότητα φιλοξενίας 100 θετικών ατόμων. Φιλοξενούμε τους ελαφρά συμπτωματικούς ή τους ασυμπτωματικούς, που δεν έχουν χώρο να απομονωθούν, αλλά και άτομα τα οποία έχουν ήδη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Παραλιμνίου, είτε ακόμα και στη Λευκωσία σε σοβαρή κατάσταση. Τους φιλοξενούμε στο στάδιο της αποδρομής της νόσου, μέχρι να αρνητικοποιηθούν. Η προσπάθεια είναι να κρατούμε κλίνες του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ελεύθερες για τους υπόλοιπους. Ήταν ένας αγώνας από την αρχή. Τώρα στενεύουν τα περιθώρια, επομένως τώρα θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη μας».
Στους ασθενείς που προσβλήθηκαν προσφέρονται δωμάτια, ώστε να μπορούν να αυτοπεριοριστούν. Νοσηλευτές παρακολουθούν την κλινική εικόνα των ασθενών και τους παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται.
«Είμαστε πάντα σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο Αναφοράς με τον γιατρό τον Κυπρή, για τυχόν επιδείνωση της κατάστασής τους. Έτυχε αρκετές φορές, άτομα που εισέρχονται στο Eden όχι από το νοσοκομείο, να επιδεινωθεί η κατάστασή τους και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Αναφοράς.
Έχουμε από ανήλικα συνοδευόμενα από τους γονείς τους, μέχρι και υπερήλικες. Είναι είτε Κύπριοι, οι οποίοι μοιράζονται το σπίτι με άλλους και δεν μπορούν να αυτοπεριοριστούν, είτε είναι τουρίστες που κατά την είσοδό τους στην Κύπρο διαγνώστηκαν ως θετικοί, είτε είναι αλλοδαποί και μετανάστες».
Αν και η κλινική κατάσταση των ασθενών, είναι πολύ καλύτερη από αυτήν στα νοσοκομεία αφού τα συμπτώματά τους είναι πιο ήπια, το κύριο συναίσθημα που νιώθουν είναι ο φόβος.
«Έχει ασθενείς που φοβούνται. Οι παραπάνω ανησυχούν αν πρόλαβαν να μεταδώσουν τον ιό στα μέλη της οικογένειάς τους. Το πιο σημαντικό κομμάτι δυσκολίας στη περιπέτειά τους θεωρώ πως είναι ο εγκλεισμός τους σε ένα δωμάτιο, τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Τους θαυμάζω διότι οι ίδιοι επιλέγουν να απομονώνονται σε ένα δωμάτιο, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους άτομα. Εννοείται πως ανησυχούν, ειδικά στην αρχή υπήρχε και η ανάγκη για ενημέρωση. Ρωτούσαν “τι θα μου κάνει ο ιός;” επειδή είχαν συμπτώματα και ανησυχούσαν. Πλέον είναι πιο ενημερωμένοι.
Συναισθανόμενοι την ανησυχία των ασθενών και με σκοπό να απαλύνουν τα συναισθήματα ανησυχίας που αισθάνονται, το προσωπικό του Eden, διοργάνωσε συναυλίες για να τους ψυχαγωγήσει.
«Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές. Επειδή στην ομάδα έχουμε μια νοσηλεύτρια που ασχολείται με το τραγούδι, διοργανώθηκαν συναυλίες μπροστά από τα δωμάτια. Η τελευταία φορά ήταν στις 28 Οκτωβρίου. Ήταν συγκινητικό επειδή βγήκαν όλοι στα μπαλκόνια και συμμετείχαν στη συναυλία και όσο μπορούσαν τραγουδούσαν. Θέλουμε και εμείς να δώσουμε ελπίδα και χαρά στον κόσμο που είναι απομονωμένος».
«Οι νοσηλευτές είναι ήρωες»
Ο Μιχάλης Χίνης, είναι ο μοναδικός γιατρός στο Eden και επιστρατεύτηκε από την αρχή της πανδημίας, πριν ακόμη φιλοξενηθούν οι πρώτοι ασθενείς. «Όταν μου πρότειναν να έρθω στο για την παρακολούθηση των covid θετικών ατόμων που θα φιλοξενούνταν, δεν το κρύβω τρομοκρατήθηκα επειδή δεν ξέραμε τι αντιμετωπίζαμε. Πέρασα ένα βράδυ σκέψης. Μετά σκέφτηκα ότι ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και έτσι δέχθηκα.
Θέλω να πω, πως οι νοσηλευτές είναι ήρωες. Ήταν πρόθυμοι από την αρχή να μπουν στο θάλαμο, παρά το γεγονός ότι ήταν αρχικά ένα νόσημα με άγνωστα χαρακτηριστικά. Στήσαμε κάποια μέτρα ασφαλείας, που όταν ήρθαν να τα δουν από το Νοσοκομείο Αναφοράς, μας είπαν ότι είναι και υπερβολικά. Οι νοσηλευτές μπαίνουν συνέχεια στους θαλάμους φροντίζουν τους ασθενείς και τους ενθαρρύνουν. Τους βγάζω το καπέλο. Δεν νομίζω να πέρασε κάποιος στιγμές φόβου, από την αρχή. Θεώρησαν καθήκον τους ότι πρέπει να φροντίσουν τους ασθενείς».
Καταλήγοντας ο Μιχάλης Χίνης, απηύθυνε έκκληση προς όλους να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. «Δυστυχώς ζούμε περίεργες εποχές, όπου πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα αλλάζουν. Προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να είναι όσο το δυνατό πιο κοντινά στην προηγούμενη μας κανονικότητα, θα πρέπει να ακολουθούμε αυτά που αποφασίζουν οι ειδικοί. Το κλειδί είναι να τα ακολουθούμε όλοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- ΒΙΝΤΕΟ: Έκαναν συναυλία για τους ασθενείς στο Eden με τραγουδιστές νοσηλευτές
- Περιέγραψε τη ζωή με τον κορωνοϊό νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Πάφου
- Υπέροχο βίντεο παιδιών στη Λεμεσό για να ευχαριστήσουν γιατρούς και νοσηλευτές
- Οι φίλοι από τη Λευκωσία που έγιναν ήρωες για 16 οικογένειες εν μέσω πανδημίας