Αρχιτεκτονικές Ταυτότητες του Berengaria Project

Το «The Berengaria Project», του ΦΧΨ Heritage Design, υπό την γενική επιμέλεια της Γιάννας Τσολάκη, το οποίο ξεδιπλώθηκε σε μία διάρκεια τριών και πλέον μηνών, το 2019, με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πέραν των 30 καλλιτεχνών, συνεχίζει τη δράση του εξελίσσοντας και επεκτείνοντας τις προοπτικές του.

Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο καιρό μετά το τέλος της έκθεσης, ακολούθησε διαλεκτική συζήτηση με θεματική τις Αρχιτεκτονικές Ταυτότητες και την επίδραση τους στο αστικό τοπίο και τον περιβάλλοντα χώρο, με αντικείμενο συζήτησης το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, τον οικισμό Βερεγγάρια στο Πολεμίδια  και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού και πως το κάθε ένα ξεχωριστά, απ’ αυτά τα σημαντικά κτίρια, επηρέασαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και της κοινωνίας που τα περιέβαλλε.

Κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης ήταν η Δέσποινα Ζάκου -Πολιτικός Μηχανικός, η Χριστιάνα Ιωάννου –Αρχιτέκτονας και η Αθηνά Αντωνιάδου –Εικαστικός.

Σε συνέχεια της δράσης αυτής, η επιμελήτρια επέλεξε ορισμένα στοιχεία που αντανακλούν σε συγκεκριμένες πτυχές του έργου που έχουν αρχιτεκτονικό υπόβαθρο και προχώρησε στην παραγωγή 2 video, τα οποία αγκαλιάζουν και εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο την προφορική παρουσίαση που προηγήθηκε τον Νοέμβριο του 2019.

Τα δύο αυτά βίντεο, όπως και ακόμη ένα που αφορά τη γενική παρουσίαση του project, θα προβληθούν διαδικτυακά από τη σελίδα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.
(https://www.facebook.com/107578704016925/videos/332271171179803)
James 2019
Αρχή γίνεται με το video με τίτλο James 2019, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στις Αποθήκες Παπαδάκη, και παρουσιάζει τη δουλειά των συντελεστών του project έχοντας παράλληλα και τη δική του εικαστική υπόσταση. Μια δουλειά την οποία δημιούργησαν οι εικαστικοί Άννα Μαρία Χαραλάμπους, Μαρία Λεονίδου και Κυριάκος Θεοχαρίδης και ο μουσικός και συνθέτης, Τάσος Παπάμιχαηλ.
 
Η παρουσίαση του project έγινε διαδικτυακά και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον Απρίλιο του 2020, στο μάθημα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από την επιμελήτρια  και τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Οικονομίδη. Ενώ πρόσφατα βρέθηκε και στο πρόγραμμα παρουσίασης του νέου τουριστικού πλάνου, του Υφυπουργείου Τουρισμού που έγινε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, ως μία βάση συζήτησης για τη σχέση της αρχιτεκτονικής ενός κτηρίου ως προς τη συνολική εμπειρία που αφήνει στον επισκέπτη. Στόχος είναι, η θεματική των Αρχιτεκτονικών Ταυτοτήτων να παρουσιαστούν στις αρχιτεκτονικές σχολές των κυπριακών πανεπιστημίων.
 
The Queen Of Loneliness - Berengaria in Isolation / Πένυ Μονογιού
Η εικαστικός Πένυ Μονογιού, η οποία συμμετείχε με έργο της και στην έκθεση, επανέρχεται με ένα νέο έργο σε μορφή βίντεο, στο οποίο συνδέει την ιστορία της Βασίλισσας Βερεγγάριας, με έναν από τους σημαντικότερους εικαστικούς χώρους της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης, του Baumwollspinnerei, Λειψίας.

Η Πένυ εμπνεύστηκε από την ιδιαίτερη ιστορία του παλιού Υφαντουργείου επεξεργασίας βαμβακιού, του Baumwollspinnerei, και δημιούργησε ένα βίντεο μέσα από το οποίο μας ξεναγεί σε έναν χώρο ο οποίος μετά το τέλος του Β’ΠΠ όδευε προς κατεδάφιση και που τελικά μετατράπηκε σε ένα εικαστικό φυτώριο, από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.

Μέσα από το βίντεο της Πένυς Μονογιού, μαθαίνουμε για την επίδραση του κτιρίου, βάσει της αρχιτεκτονικής του, την ενέργεια που διαθέτει ο χώρος και παράλληλα ανακαλύπτουμε το πώς η δημιουργός κατάφερε να συνδέσει τη Βασίλισσα με την αρχιτεκτονική του χώρου.

Το έργο «The Queen Of Loneliness» της Πένυς Μονογιού σε επιμέλεια Γιάννας Τσολάκη, αφότου παρουσιαστεί τον Ιανουάριο το 2021 στο μουσείο του Baumwollspinnerei θα βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του.  
 
«Δεν ήξερε ποιο να διαλέξει» / Ηρώ Κασκάνη
Η αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια σύγχρονου κοσμήματος Ηρώ Κασκάνη, περιγράφει τη διαδικασία που ακολούθησε για τη δημιουργία των δακτυλιδιών της Βερεγγάρια, έργο με το οποίο συμμετείχε και στην έκθεση.  

Στο βίντεο διάρκειας 6 λεπτών, η καλλιτέχνης εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε ιστορικές πηγές και γεγονότα γύρω από τη ζωή της Βερεγγάρια, για να συνθέσει ένα δικό της μύθο ο οποίος έλυνε το 'μυστήριο' της ύπαρξης των συγκεκριμένων κοσμημάτων της Βασίλισσας. Περιγράφει επίσης με ποιο τρόπο κατάφερε να ενσωματώσει καινοτόμα υλικά και σύγχρονες τεχνικές που ακολουθεί στη δουλειά της, σε αντικείμενα παλαιότερης κατασκευής ή τεχνοτροπίας. Από τη σύνδεση αυτή προέκυψε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Τα τρία αυτά βίντεο θα προβάλλονται διαδικτυακά στη σελίδα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Παράλληλα οι Αρχιτεκτονικές Ταυτότητες θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα μέσα από διάφορες δράσεις.

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/107578704016925/videos/332271171179803

Δειτε Επισης

Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Απαντά ξανά για το eΔΕΑ το ΥΠΑΝ-«Άτοπη η προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης»
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Άτυπο συμβούλιο ηγετών για την άμυνα ανακοίνωσε ο Κόστα-Παρόντες γ.γ. ΝΑΤΟ και Βρετανός Πρωθυπουργός