Τσιμεντώσαμε το… λάκκο μας και τώρα μας πνίγει-Τι φταίει για τις πλημμύρες

Καταστροφές, μεγάλες ζημιές και τεράστια προβλήματα αφήνει πίσω της κάθε καταιγίδα, που ξεσπά πλέον στο νησί μας. Πριν καν μπει ο χειμώνας, η Κύπρος ήδη μέτρησε τρεις σοβαρές πλημμύρες, σε Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό, μέσα σε λίγες μέρες. Πολίτες εγκλωβίστηκαν στα οχήματα και τα καταστήματά τους, περιουσίες καταστράφηκαν, καλλιέργειες διαλύθηκαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τρέχουν να σώσουν ότι σώζεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Δείχνει τα δόντια του ο Θησέας-Δρόμοι ποτάμια, ζημιές και black out

Για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας κατηγορούμε την κλιματική αλλαγή, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος που είναι σχεδιασμένες οι πόλεις μας και η έλλειψη υποδομών που θα αποτρέπουν τη μετατροπή των γειτονιών σε ποτάμια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κακοκαιρία και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό-Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
 
«Ο λόγος που πλημμυρίζουμε, είναι ότι έχουμε νερό της βροχής που έρχεται στις κατοικημένες περιοχές, το οποίο αναγκάζεται να βγει έξω στο δρόμο. Γεμίζουν οι υπόνομοι και στις κάτω περιοχές πλημμυρίζουν τα σπίτια», ανέφερε στον REPORTER  ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους πλημμυρίζουμε τόσο συχνά.
 

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί οι υπόνομοι, αλλά και η πολιτική που έχει η Κύπρος για τη διαχείριση του νερού της βροχής. «Θα συνεχίσουν να συμβαίνουν τα προβλήματα, ενόσω δεν παίρνουμε διορθωτικά μέτρα», υπέδειξε ο κ. Θεοπέμπτου.

 
Πιο τσιμεντένια χώρα στην Ευρώπη η Κύπρος
 
Για παράδειγμα, είπε ο κ. Θεοπέμπτου, στην Κύπρο βγάζουμε το νερό έξω στο δρόμο, κάτι που στο εξωτερικό δεν θα το δει κανείς να συμβαίνει. «Είμαστε η νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη ατη σφραγισμένη γη. Δηλαδή, αν υπολογίσεις πόσα τετραγωνικά μέτρα καλύψαμε στο κάθε σπίτι, το οποίο σφραγίσαμε με τσιμέντα, μαρμαράκια κλπ είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη. Δεν έχουμε κανονισμούς».
Αντίθετα, στο εξωτερικό όπως τόνισε, δεν γίνεται όποιος θέλει, όπου θέλει να βάζει τσιμέντο, να χτίζει αυλές και να σφραγίζει τη γη.
 
«Όταν σφραγίσεις τη γη, μειώνεται το νερό που θα απορροφήσει και αυξάνεται το νερό, που θα καταλήξει στο δρόμο. Το νερό, καλείται πλέον να διαχειριστεί ο Δήμος με τους υπονόμους του».
Η διαφορά της Κύπρου με το εξωτερικό
 
Η μεγαλύτερη διαφορά της Κύπρου από το εξωτερικό έγκειται στο γεγονός ότι στις υπόλοιπες χώρες, υποχρεώνουν τον κόσμο, να κάνει διαχείριση του νερού της βροχής μέσα στο τεμάχιο του. «Αυτό γίνεται είτε επαναχρησιμοποιώντας το στα αποχωρητήρια, είτε υποχρεώνοντας τους πολίτες να το στέλνουν κάτω από τη γη, για να αυξάνεται η υγρασία του εδάφους. Ως εκ τούτου, το νερό εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να βγει στους δρόμους».
 
Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα στην Κύπρο, είναι ότι έχουμε σχεδιασμένους οχετούς των ομβρίων υδάτων, χωρίς να έχουμε διαχείριση της ποσότητας του νερού.
«Στο εξωτερικό υπάρχουν πρακτικές, που εφαρμόζουν πάρα πολλές χώρες. Οι πιο πολλές λίμνες που βλέπετε είναι τεχνητές, για να διατηρήσουν τα υπόγεια νερά. Σκάβεις μια περιοχή βαθιά, ρίχνεις υλικά που θα συγκρατήσουν τις ακαθαρσίες και μαζεύεις τα νερά από τους υπονόμους και τα διοχετεύεις μέσα στις λίμνες. Με αυτή τη δεξαμενή κατακράτησης που κάνεις σε στρατηγικά σημεία, εμποδίζεις το νερό να πάει σε πιο κάτω περιοχή και να την πλημμυρίσει. Με αυτό τον τρόπο, σχεδιάζεις ένα σύστημα που μειώνει δραματικά την πιθανότητα, να πλημμυρίσει μια κατοικημένη περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει την κλιματική αλλαγή, ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός, γιατί ένα από τα προβλήματα που εντοπίζουν οι μελετητές, είναι ότι θα υπάρχει στο σύνολο μειωμένη βροχή ανά έτος, ωστόσο, θα υπάρχουν πολλές μέρες χωρίς βροχή και λίγες μέρες με πολλή βροχή. Δηλαδή, συνθήκες πλημμυράς.

«Όταν έρχεται λίγη, λίγη η βροχή, προλαβαίνει η γη να την απορροφήσει. Όταν έρχεται μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγο χρόνο, είναι συνθήκες πλημμύρας και μας έχουν προειδοπιήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Πάντως, η έκταση του προβλήματος μετά από πλημμύρες θα μπορούσε να ήταν μικρότερη, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες λάμβαναν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, όπως η διάνοιξη των φρεατίων, πριν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες βροχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο παλαιότερος οίνος στον κόσμο έχει Κυπριακή προέλευση-800 χρόνια ιστορίας και παραγωγής της κουμανταρίας (vid&pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, επιστρέφουν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 16 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αυξημένες οι επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ το 2024-«Η ρίζα του κακού στη ρητορική μίσους»
Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ωράριο καταστημάτων τις Κυριακές-Ξανά στη Βουλή για εξηγήσεις ο Παναγιώτου
Η Λευκωσία γιόρτασε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τα Χριστούγεννα
Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στο ακουστικό οι αγροτικές οργανώσεις, περιμένουν κλήση για σύσταση Συμβουλευτικής για λαϊκές αγορές
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς λόγω γρίπης Α
Το Υπουργικό αναβάθμισε το ρόλο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου
Τελέστηκε η κηδεία του Άλεξ Ευθυβούλου-«Θρύλος για τους δημοσιογράφους»