Αμέτρητα τα γερασμένα κτίρια-Σήμα κινδύνου για επιπτώσεις μετά από σεισμό

Αμέτρητα φαίνεται να είναι τα γερασμένα κτίρια σε κάθε άκρη της Κύπρου που αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για τους ένοικους, με τους Πολιτικούς Μηχανικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία, αλλά και τις αστοχίες μπαλκονιών που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν στην Κύπρο και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. 

Ιδιαίτερη ανησυχία ταυτόχρονα, προκαλεί το γεγονός ότι στην παρούσα φάση, δεν γνωρίζουμε πόσα είναι αυτά τα επικίνδυνα γερασμένα κτίρια, που χρίζουν είτε αναβάθμισης, είτε κατεδάφισης, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα, σε ενδεχόμενο σεισμό. Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, ανέφερε ότι, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσα είναι αυτά τα κτίρια, δυστυχώς. Αλλά, με την τακτική επιθεώρηση αυτών των κτηρίων που ζητούμε να θεσπιστεί άμεσα, θα μπορέσει το κράτος να καταγράψει αυτά τα κτίρια για να αξιολογηθούν και έτσι θα φανεί πόσα κτίρια μπορούν να αναβαθμιστούν, για να έχουν επαρκή αντισεισμική ικανότητα».

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη στατική επάρκεια και ασφάλεια των παλιών οικοδομών στη χώρα μας, στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας σεισμικής δραστηριότητας. Όπως εξήγησε η κ. Τσουλόφτα, η μεγάλη ηλικία πολλών οικοδομών, η απουσία κουλτούρας συντήρησής τους, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλος αριθμός από αυτές έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του Κυπριακού Αντισεισμικού Κανονισμού το 1994, αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά τους στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας.

Με δεδομένο ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς, καταστροφικούς και μη, οι Πολιτικοί Μηχανικοί επαναλαμβάνουν την άμεση ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων και της έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού, ως μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων, ενώ καλούν την πολιτεία να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση του υποχρεωτικού ελέγχου της στατικής επάρκειας των κτηρίων και αντισεισμικής αναβάθμισης των παλιών οικοδομών, δίδοντας προτεραιότητα στις οικοδομές δημόσιας χρήσης.

Οι επιπτώσεις μετά από ένα ισχυρό σεισμό

Κληθείσα να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν παρόμοιες συνέπειες με της Τουρκίας σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, η κα. Τσουλόφτα, ανέφερε ότι, «αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι σίγουρα η ένταση του σεισμού, αλλά και το σημείο που είναι το επίκεντρο του σεισμού. Δηλαδή, εάν το επίκεντρο του σεισμού είναι κάτω από μια κατοικημένη περιοχή, οπωσδήποτε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ περισσότερες σε σύγκριση με ένα σεισμό που έχει επίκεντρο τη θάλασσα. Επίσης, σημαντικό ρόλο σε ένα σεισμό, παίζει και η κατάσταση και η αντοχή των κτιρίων».

Όπως εξήγησε η κα. Τσουλόφτα, «έχουμε γερασμένα κτίρια στην Κύπρο και ειδικά αυτά που κτίστηκαν και κατασκευάστηκαν πριν από το 1994, που τέθηκε σε εφαρμογή ο κυπριακός αντισεισμικός κανονισμός και επίσης τα κτίρια που κατασκευάστηκαν χωρίς υποχρεωτική επίβλεψη, κάτι που τέθηκε σε εφαρμογή το 1999. Θεωρούμε ότι εκεί που πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας, είναι ιδιαίτερα σε αυτά τα κτίρια και βέβαια, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα κτίρια δημόσιας χρήσης».

Σημαντικό ρόλο σε ένα κτίριο, ανέφερε η πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών, «έχει ο σχεδιασμός, αλλά και το πώς θα κατασκευαστεί και αν έγινε βάση μελέτης. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο έχει και η συντήρηση του κάθε κτιρίου, αφού δημιουργούνται αρκετά προβλήματα πολλές φορές, λόγω υγρασίας. Μάλιστα, σημαντικές είναι και οι επεμβάσεις που γίνονται στα κτίρια, με αποτέλεσμα να τα αποδυναμώνουν και να τα αλλοιώνουν. Για παράδειγμα στην Τουρκία, σε ένα ξενοδοχείο που κατέρρευσε, είχαν κάνει επεμβάσεις προηγουμένως, αφαιρώντας κάποιες κολώνες για να δημιουργήσουν ένα lobby, αποδυναμώνοντας το και έτσι ήταν πιο εύκολο να καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού».

Σήμερα πάντως, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του ευρωκώδικα 8 για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, που τίθεται σε εφαρμογή από το 2012. «Το 1994 τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά ο κυπριακός αντισεισμικός κανονισμός και μετά το 2012 ακόμη πιο αυστηρός σχεδιασμός με τον ευρωκώδικα 8. Άρα σήμερα αυτός που θα μελετήσει ένα κτίριο, θα πρέπει να το σχεδιάσει βάσει αυτού του κώδικα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει υποχρεωτική επίβλεψη από το 1998 και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς ο επιβλέποντας δηλώνεται στο στάδιο της άδειας οικοδομής ενός κτιρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 25χρονο για διάρρηξη στη Λεμεσό-Κρυβόταν στο υποστατικό για να ξεφύγει αλλά τον εντόπισαν
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
BINTEO: Χάος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια από ασθενή που μπήκε στο ταβάνι και κόλλησε πάνω από την εντατική
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Επιτήδειοι παριστάνουν ψευδώς την Αστυνομία Κύπρου-Κάνουν κλήσεις στο WhatsApp
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δυο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου για το Πόθεν Έσχες
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Δύσκολο το βράδυ στη Λεμεσό λόγω της βροχόπτωσης-Πλημμύρησαν δρόμοι και σημειώθηκαν κατολισθήσεις
Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ η Μουρτζούκου-«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»
Η Πάμ Μπόντι η εκλεκτή του Τραμπ για υπουργός Δικαιοσύνης–Ήταν μέλος της υπερασπιστικής του ομάδας