Εισήγηση Λοττίδου για μονάδες μοριοδότησης εκπαιδευτικών που απουσίαζαν λόγω μητρότητας
17:28 - 15 Φεβρουαρίου 2023
Εισήγηση στο Υπουργείο Παιδείας όπως προχωρήσει αναδρομικά σε νέο υπολογισμό των μονάδων μοριοδότησης των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης που απουσίαζαν για λόγους μητρότητας, κάνει σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, υπό την ιδιότητα του Φορέα Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, αναφορικά με διάκριση λόγω φύλου στους όρους αγοράς υπηρεσιών για διδασκαλία στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το γραφείο της Επιτρόπου εξέτασε δύο παράπονα που υποβλήθηκαν από την εκπαιδευτικό κ. Α Α, και την εκπαιδευτικό κ. Ε Κ, με ηλεκτρονικό μήνυμα. Τα παράπονα στρέφονταν κατά του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και αφορούσαν στους όρους που προβλέπονται στον Διαγωνισμό Υπ. Αρ. ΜΕ-9-21, για Αγορά Υπηρεσιών από Εκπαιδευτές για Διδασκαλία στο Απογευματινό/Βραδινό Πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ «Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ)». Ειδικότερα, οι παραπονούμενες υποστηρίζουν ότι με τους εν λόγω όρους έχει αφαιρεθεί από δεκάδες γυναίκες που εργάζονται στα απογευματινά προγράμματα (Κ.Ι.Ε., ΔΡΑΣΕ, Επιμορφωτικά, Ολοήμερα κλπ) το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας.
Οπως αναφέρεται, στο παράπονο, εξετάστηκε το νέο σύστημα μοριοδότησης για πρόσληψη στα ΚΙΕ, βάσει του οποίου εκπαιδευτικοί μοριοδοτούνται, για σκοπούς πρόσληψης ή τοποθέτησής τους με μία μονάδα διδακτικής εμπειρίας για εργασία που είχε συνολικό χρόνο μεγαλύτερο των 5 μηνών (δηλαδή 5 + μία ημέρα).
Ως αποτέλεσμα, προστίθεται, γυναίκες οι οποίες κατά τη διάρκεια μίας εννεάμηνης σχολικής χρονιάς έλαβαν τετράμηνη άδεια μητρότητας και άρα έχουν διδακτική εμπειρία ίση ή μικρότερη των 5 μηνών, δεν μπορούν να λάβουν ολόκληρη τη μονάδα διδακτικής εμπειρίας.
Είναι προφανές πως, αναφέρεται, παρότι το πιο πάνω κριτήριο είναι ουδέτερο ως προς το φύλο, αφού απευθύνεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες, στην πραγματικότητα πλήττει κυρίως και δυσανάλογα τις γυναίκες που άσκησαν το δικαίωμά τους σε άδεια μητρότητας ή/και αποτρέπει γυναίκες από την εγκυμοσύνη και τη λήψη άδειας μητρότητας.
"Πρόκειται επομένως για έμμεση διάκριση λόγω φύλου, αφού κανένας άντρας δεν μπορεί για τον ίδιο λόγο (άδεια μητρότητας) να λάβει χαμηλότερη μοριοδότηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αφού οι γυναίκες τίθενται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άντρες συναδέρφους τους" σημειώνεται.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεδομένου ότι η διάκριση λόγω φύλου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως δικαιολογημένη, αλλά αντιθέτως πρέπει να αίρεται, τόσο η ίδια, όσο και οι συνέπειές της, υποβάλλω την παρούσα Έκθεση στο ΥΠΑΝ, με την εισήγηση όπως προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην συμπλήρωση του συγκεκριμένου όρου από την Προκήρυξη του Διαγωνισμού, με τρόπο ώστε να εξαιρούνται οι γυναίκες που δεν συμπλήρωσαν την πεντάμηνη υπηρεσία για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με την άδεια μητρότητας και οποιαδήποτε απουσία σχετική με αυτή.
"Εισηγούμαι περαιτέρω όπως προχωρήσει αναδρομικά σε νέο υπολογισμό των μονάδων μοριοδότησης των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών που απουσίαζαν για λόγους μητρότητας, στη βάση της πιο πάνω εισήγησης", αναφέρει.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι η παρούσα Έκθεση υποβάλλεται υπό τις αρμοδιότητες του Φορέα Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων και, σε περίπτωση που η πιο πάνω εισήγηση δεν εισακουστεί, θα ακολουθήσει δεσμευτική Σύσταση αφού προηγουμένως το αρμόδιο Υπουργείο κληθεί σε Διαβούλευση.
Πηγή: ΚΥΠΕ