Γυρίζει σελίδα η Κύπρος-Εφαρμόζεται για πρώτη φορά Εθνικός Κατώτατος Μισθός

Ημερομηνία ορόσημο για την Κύπρο είναι η 1η Ιανουαρίου και όχι επειδή γυρίζει ο χρόνος και ξεκινά μία νέα χρονιά, αλλά επειδή τότε μπαίνει και επίσημα στη ζωή μας ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός. Το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να θέσει σε ισχύ το διάταγμα και από εκείνη την ημέρα, όλοι οι εργοδότες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους. Μία μέρα που θα μπορούσε κανείς να την αφιερώσει στη Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή, πάλευε για να καταφέρει να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός.

Μετά από τόσα χρόνια συνομιλιών, τον περασμένο Αύγουστο, το Υπουργείο Εργασίας κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με διάταγμα της Κυβέρνησης, που τίθεται σε άμεση ισχύ από την 1η του νέου χρόνου και καλεί όλους τους εργοδότες όπως συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας κάθε εργοδοτούμενος που εργάζεται με πλήρη απασχόληση, πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό, ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από εξάμηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα. Πάντως, το Υπουργείο ξεκαθάρισε πως λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε δέσμευση προς τους εργοδότες, θα δοθεί μεταβατική περίοδος στους εργοδότες και επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να συμβιβαστούν στις πρόνοιες του νόμου.

Βάσει του διατάγματος του Υπουργείου Εργασίας, οι διατάξεις του δεν εφαρμόζονται στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία, καθώς και για εργαζόμενους, για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.

Πάντως, από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων, αυτό που τονίζεται είναι πως η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά, από όλους τους αρμόδιους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όσον αφορά στις ανησυχίες για αλλαγές στους υφιστάμενους μισθούς, η άποψη που επικρατεί μέχρι στιγμής είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και στη συνέχεια να κρίνουν, βάσει στοιχείων, τα δεδομένα.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, αυτό που είχε επικρατήσει είναι η διαφωνίες ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους, όσον αφορά στη διασύνδεση του κατώτατου μισθού με το ωράριο εργασίας. Από τη μία, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών εξέφρασαν την άποψη ότι ο κατώτατος δεν πρέπει να διασυνδεθεί, στο παρόν στάδιο, με το ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ από την άλλοι οι εργαζόμενοι πίστευαν ότι πρέπει να συσχετιστούν, οι οποίοι διαμήνυαν ότι ενδεχομένως να υπάρξει εκμετάλλευση από μερίδα εργοδοτών.

Παρόλο που έχει περάσει αρκετό διάστημα για διαβουλεύσεις, δεδομένου ότι το διάταγμα εκδόθηκε τέλη Αυγούστου, ενώ οι συγκεκριμένες διαφωνίες υπήρχαν και κατά τη διάρκεια των επαφών του υπουργού Εργασίας με τους διάφορους φορείς, μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να γεφυρωθούν οι εν λόγω διαφορές. Μάλιστα, αυτό ήταν και που οδήγησε τελικά τον Κυριάκο Κούσιο να το πάρει πάνω του και να καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι το διάταγμα του Υπουργείου θα τεθεί κανονικά σε εφαρμογή, νοουμένου και του γεγονότος ότι η όλη κατάσταση και εγχείρημα θα βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των αρμοδίων, για όλη τη χρονιά του 2023.

«Φόρος τιμής για τη Ζέτα»

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αποτελεί ένα φόρο τιμής στην αείμνηστη υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία εργάστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας της στην Κυβέρνηση, για να πετύχει να καθορίσει τον κατώτατο μισθό. Μάλιστα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν νοσηλευτεί, η μακαριστή υπουργός είχε επικοινωνία με εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καθορίσουν συνάντηση για το ζήτημα. 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το θάνατο της κας. Αιμιλιανίδου, έδωσε υπόσχεση ότι θα καθοριστεί ο κατώτατος μισθός, πριν ο ίδιος αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Στο μήνυμά του, την ημέρα που πέρασε από το Υπουργικό ο κατώτατος μισθός, είχε αναφέρει πως «αποτελεί φόρο τιμής για την Ζέτα Αιμιλιανίδου που πίστεψε και εργάστηκε γι' αυτό το όραμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκατοντάδες άτομα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα (pics)
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
Δύο Κύπριοι γιατροί στην ηπατολογία εκπαιδεύονται στη Γερμανία-Υπογράφεται συμφωνία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»
Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό