Από τον διορισμό Αγαθαγγέλου, στις διαμαρτυρίες και τα προβλήματα στα νοσοκομεία

Μια χρονιά που είχε από όλα, μπορεί να θεωρηθεί το 2022 για τον τομέα της Υγείας, αφού κατά τη διάρκειά της διαπιστώθηκαν σε πιο έντονο βαθμό τα χρόνια προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτό συνέβη για μια σειρά από λόγους, που έχουν να κάνουν κυρίως με την ωρίμανση της μεγάλης Μεταρρύθμισης του ΓΕΣΥ, δεύτερο με την ύφεση της πανδημίας, που επανέφερε τους κανονικούς ρυθμούς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τρίτο, με το γεγονός ότι άρχισε να εξαντλείται η υπομονή, όλων όσων τα τελευταία χρόνια σήκωναν στις πλάτες τους τη δημόσια υγεία.

Εξάλλου, κατά τη φετινή χρονιά οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, έθεσαν σε κίνδυνο την έκρυθμη λειτουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, που πέρασε μια ταραχώδη περίοδο γεμάτη αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για πρώτη φορά από τότε που το Γενικό Σύστημα Υγείας μπήκε στην καθημερινότητα των πολιτών. Και μάλιστα μια ταραχώδη περίοδο που προκλήθηκε τεχνητά με τις αποφάσεις του ίδιου του Υπουργού, σε συνεργασία με τον ΠΙΣ.

Η άλλη μεγάλη κρίση, ήταν αυτή που χτύπησε το Μακάριο Νοσοκομείο μετά από την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητά γιατροί του νοσηλευτηρίου, ανάμεσά τους και ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ενώ την ίδια ώρα σοβαρά ζητήματα παρουσιάστηκαν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, αφού λόγω των ελλείψεων καταγράφηκαν περιστατικά βίας κατά νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, με αφορμή τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι διαμαρτυρίες και οι στάσεις εργασίας, με τους εμπλεκόμενους να ζητούν επιτακτικά μέχρι και σήμερα, λύσεις στα άλυτα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβάστε στον REPORTER το πόρισμα για το ασυμβίβαστο του Αντωνίου-Όσα καταγράφει

Ο διορισμός Αγαθαγγέλου και το ασυμβίβαστο για Θωμά Αντωνίου

Από την ανασκόπηση όσων συνέβησαν το 2022 στον τομέα της υγείας, δεν θα μπορούσε με τίποτα να απουσιάζει η ακατανόητη απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να προωθήσει προς το Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγηση του ΚΕΒΕ για διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ.

Ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου έφερε έντονες αντιδράσεις σε διάφορους φορείς της υγείας, που θεωρούν τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ως πολέμιο του Συστήματος Υγείας, ενώ ο διορισμός του στο ΔΣ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως Δούρειος Ίππος, για να χτυπηθεί το ΓΕΣΥ. Ο Δούρεις Ίππος δηλαδή όλων όσων επιμένουν τα τελευταία χρόνια, αν και είναι ισχνή μειοψηφία να αλλάξουν τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Αγαθαγγέλου, ποτέ δεν έκρυψε τις θέσεις του, αφού και ο ίδιος υπήρξε μπροστάρης όσων πολέμησαν το ΓΕΣΥ ζητώντας μάλιστα από τα μέλη του ΠΙΣ να μην ενταχθούν στο Σύστημα.

Οι έντονες αντιδράσεις που έφερε η απόφαση Χατζηπαντέλα και οι φωνές από διάφορους φορείς, σε συνδυασμό με την επιστολή κόλαφο παραίτησης του τέως προέδρου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, υποχρέωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, έτσι ώστε να αποσυρθεί η πρόταση του ΚΕΒΕ.

Και παρόλο που φαινόταν πως, θα δινόταν ένα τέλος στο θρίλερ που είχε θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη μεταξύ των φορέων του τομέα της υγείας, το ΚΕΒΕ, ναι μεν απέσυρε την εισήγηση, αλλά έθεσε θέμα ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ, ο οποίος βρισκόταν στο πηδάλιο του Οργανισμού για μια δεκαετία και πήρε μέρος σε όλες τις κατά καιρούς διαβουλεύσεις πριν και μετά τη ΓΕΣΥ εποχή.

Μετά από περίπου ένα μήνα, η Επιτροπή Ασυμβίβαστου αποφάνθηκε πως τίθεται θέμα ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του ΟΑΥ, αφού η σύζυγός του είναι συμβεβλημένη με το ΓΕΣΥ. Το συμπέρασμα του πορίσματος δεν άφησε άλλο περιθώριο στο Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος έκανε στη συνέχεια αποδεκτή την παραίτηση του κ. Αντωνίου. Την θέση του προέδρου του ΔΣ ανέλαβε από τότε, ο  Σταύρος Μιχαήλ.

Μπορεί από το Σεπτέμβριο, η υπόθεση να έχει εκλείψει από τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης, ωστόσο ακόμη και σήμερα παραμένει ερωτηματικό για τον τρόπο που σκέφτηκε ο υπουργός Υγείας, ώστε να υποδείξει τον κ. Αγαθαγγέλου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, ενώ ήταν γνωστόν τοις πάσι, ότι θα έφερνε αντιδράσεις. Πάντως ο κος Χατζηπαντέλα, επέμεινε-ακόμη και πρόσφατα-πως δεν περίμενε ότι θα δημιουργούσε τόσες αντιδράσεις ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρη με απόφαση Δικαστηρίου η διαθεσιμότητα γιατρών για τον θάνατο της Ιωάννας

Σε διαθεσιμότητα γιατροί του Μακάριου

Με αφορμή τη θλιβερή είδηση του θανάτου της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή, η οποία απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο στο Μακάριο Νοσοκομείο και τις έρευνες που διεξήγαγαν οι Αρχές, μετά από καταγγελία της οικογένειάς της για ιατρική αμέλεια, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αποφάσισε όπως δύο γιατροί του νοσοκομείου παραμένουν εκτός καθηκόντων.

Η απόφαση αυτή, έφερε αντιδράσεις όχι μόνο από το ιατρικό προσωπικό, που θέλοντας να δείξει τη στήριξή του στους γιατρούς προχώρησε σε αυθόρμητες κινητοποιήσεις, αλλά και από γονείς παιδιών που θεώρησαν άδικη τη διαθεσιμότητα των γιατρών, οι οποίοι μάλιστα μέσα από επιστολές ζητούσαν την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας. Ο κος Χατζηπαντέλα αρκέστηκε στην τοποθέτηση νέων γιατρών στο νοσοκομείο, κάτι που επίσης έφερε την αντίδραση των γονέων, οι οποίοι αμφέβαλλαν για τις ικανότητες των νέων γιατρών και θεωρούσαν τους γιατρούς που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα καταλληλότερους για τα παιδιά τους, αφού γνώριζαν επαρκώς των ιστορικό υγείας τους.

Τέλος στην περιπέτεια των γιατρών, δόθηκε αφού προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη… Με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου οι δύο γιατροί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, αφού δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας για πιθανό επηρεασμό του ανακριτικού έργου για την υπόθεση της μικρής Ιωάννας, δεδομένου πως οι φάκελοι βρίσκονται ενώπιον των Αρχών.

Στην περίπτωση αυτή, ο κος Χατζηπαντέλα φαίνεται να κράτησε αποστάσεις από το ιατρικό προσωπικό, το οποίο ζητούσε επιτακτικά την παρέμβασή του για να δοθεί τέλος στην πιθανή αδικία, ενώ διάφοροι κύκλοι αναφέρουν πως οι γιατροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εκδικητικά, μετά από δηλώσεις τους για την κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές του Μακάριου Νοσοκομείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναφέρουν το θέμα της αστυνόμευσης των ΤΑΕΠ, αναμένουν πλάνο για νομικά μέτρα

Προβλήματα, επιθέσεις και διαμαρτυρίες για τα ΤΑΕΠ

Ο υπουργός Υγείας κρατά αποστάσεις και από τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια επιλέγοντας να κλείνει αυτιά και μάτια  στις φωνές και στις υποδείξεις των ασθενών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έφεραν στο προσκήνιο πολλές φορές τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν.

Η υποστελέχωση αποτελεί ένα από τα ζητήματα που καταστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και δη τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, μη προσβάσιμα προς τους πολίτες παρά το γεγονός ότι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το Γενικό Σύστημα Υγείας. Η πολύωρη αναμονή σε ώρες αιχμής στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχουν οδηγήσει σε δεκάδες περιστατικά βίας και επιθέσεων από ασθενείς ή επισκέπτες των Τμημάτων κατά του προσωπικού.

Οι δεκάδες επιθέσεις, όπως έχει λεχθεί πολλές φορές από τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά, αλλά καθημερινότητα για τους νοσηλευτές και τους ιατρούς, οι οποίοι επανέφεραν την ανάγκη για περαιτέρω αστυνόμευση, ως μια αποτρεπτική μέθοδος, προχωρώντας μάλιστα κατά καιρούς σε διαμαρτυρίες αφήνοντας για λίγες ώρες τα πόστα τους.

Η απραξία του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στο να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, όχι μόνο όσο αφορά την προστασία του προσωπικού αλλά περισσότερο στο να γίνει αντιληπτό πως η υποστελέχωση αποτελεί την αρχή της αλυσίδας των ζητημάτων που προκύπτουν, οδηγούν τον τομέα της υγείας σε ένα αβέβαιο μέλλον, αφού αποτελεί πρωτάκουστο για μία ευρωπαϊκή χώρα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, να μην υπάρχουν ή να μην δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές και τα νοσοκομεία να καταντούν ρινγκ.

Παρόλα αυτά, οι μήνες πέρασαν και ο ένας μήνας που έχει απομείνει στον κ. Χατζηπαντέλα για να δει τα σοβαρά ζητήματα που πλήττουν τον τομέα της Υγείας, δεν είναι αρκετός, ως εκ τούτου ο επόμενος υπουργός θα επωμιστεί το βάρος της ευθύνης για να επαναφέρει στα δημόσια νοσηλευτήρια και γενικότερα στον τομέα της υγείας την εικόνα που τους αρμόζει να έχουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης