Εξιτήριο για παιδιά στο Μακάρειο-Σε συνεχή επαφή για την τετράχρονη στο Ισράηλ

Σταθερή αλλά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της τετράχρονης που διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο τύπου Ά, η οποία διακομίσθηκε την Τετάρτη στο Ισραήλ συνοδεία μεγάλης ιατρικής ομάδας, με το Υπουργείο Υγείας να βρίσκεται σε συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με τους ειδικούς γιατρούς που ανέλαβαν την περίθαλψή της, την ίδια ώρα που άλλο ένα παιδάκι νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με στρεπτόκοκκο.

Η κατάσταση της υγείας της τετράχρονης δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής, ωστόσο παρακολουθείται από τους γιατρούς του Ισραήλ, οι οποίοι ενημερώνουν για την πορεία της σε τακτά χρονικά διαστήματα τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ενώ όσο αφορά την περίπτωση του δεύτερο παιδιού που έχει διαγνωστεί με στρεπτόκοκκο, η υγεία του δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, αφού δεν πρόκειται για διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, ο οποίος έχει επιφέρει το θάνατο σε δεκάδες παιδιά στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, δρ Αβραάμ Ηλία, το παιδί που βρίσκεται στο Μακάρειο με στρεπτόκοκκο παρουσιάζει πολύ καλή κλινική εικόνα.

Ο δρ Ηλία, εμφανίζεται καθησυχαστικός αφού όπως είπε «είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που είναι θετικά στον στρεπτόκοκκο, αλλά είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρίζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει οι γονείς να πανικοβάλλονται όταν το παιδί τους είναι θετικό στον στρεπτόκοκκο, γιατί  πρόκειται για ένα μικρόβιο που αντιμετωπίζεται εύκολα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί το στέλεχός του να είναι επιθετικό και να προκαλέσει τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο, με θορυβώδη συμπτωματολογία στο παιδί. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ζητήσουν άμεση αξιολόγηση από τον παιδίατρο του παιδιού και το πιο πιθανό να χρειασθεί η εισαγωγή του στο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση».

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο, το οποίο προσβάλει παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των δύο ετών και παρατηρείται σε αυξημένη συχνότητα αυτή την εποχή λόγω της στενής επαφής που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους, αλλά και των κλειστών χώρων. Όπως είπε ο δρ Ηλία, «ο στρεπτόκοκκος μπορεί να υπάρχει και στον στωματοφάριγγα υγιών φορέων (υγιής άτομα), χωρίς να παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Επομένως, δεν είναι κάτι καινούργιο. Συνήθως προκαλεί εικόνα οξείας πυώδους αμυγδαλίτιδας, πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων, ενώ πιο σπάνια μπορεί να κάνει περιαμυγδαλικό απόστημα και πιο σπάνια μπορεί να έχει επιπλοκές όπως είναι ο ρευματικός πυρετός».

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς όταν παρουσιάσουν συμπτωματολογία, τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά τους με βήχα,  πονόλαιμο ή πυρετό, είναι να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, να πλένουν καλά τα χέρια τους και να αερίζουν τους προσωπικούς τους κλειστούς χώρους.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, οι θάλαμοι της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, έχουν γεμίσει με παιδιά που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως RSV, γρίπη Ά και Covid με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν τον RSV, ο οποίος προκαλεί βρογχιολίτιδα. Ωστόσο, τα μη σοβαρά περιστατικά λαμβάνουν εξιτήριο λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο δρ Ηλία, «τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύουμε, είναι παιδιά με λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως είναι ο RSV, ο οποίος προσβάλει μικρά παιδιά και η συμπτωματολογία του παιδιού διαρκεί αρκετές μέρες με αποτέλεσμα συνήθως να απαιτείται μια ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, με μέση διάρκεια τις πέντε μέρες. Επίσης έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών με πνευμονίες, από ανθεκτικά στελέχη του πνευμονοκόκκου. Είναι πνευμονίες που εκδηλώνονται με σοβαρή κλινική εικόνα και τα παιδιά περνάνε μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο. Το διάστημα αυτό είχαμε τέσσερα παιδιά που χρειάστηκε να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο. Επίσης, έχουμε παιδιά με γρίπη Ά και ένα μικρό ποσοστό παιδιών με covid».

Στο Μακάρειο Νοσοκομείο, νοσηλεύονται τριάντα-δύο παιδιά, με την ροή εισαγωγών να είναι συνεχής, ωστόσο τις γιορτινές μέρες δίνονται εξιτήρια στα παιδιά που μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο σπίτι. «Στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά χαρά και να περάσουν αυτές τις ημέρες στο σπίτι τους, φτάνει να βεβαιωθούμε ότι έχουν καλή κλινική εικόνα», είπε τέλος ο δρ. Ηλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκατοντάδες άτομα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα (pics)
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
Δύο Κύπριοι γιατροί στην ηπατολογία εκπαιδεύονται στη Γερμανία-Υπογράφεται συμφωνία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»
Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό