Επαναφέρουν το θέμα της αστυνόμευσης των ΤΑΕΠ, αναμένουν πλάνο για νομικά μέτρα

Καθημερινότητα έγιναν οι επιθέσεις κατά ιατρικού προσωπικού από πολίτες που επισκέπτονται τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών δημόσιων νοσηλευτηρίων, με το πιο πρόσφατο, αυτό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο όταν μέλος του πληρώματος ασθενοφόρων δέχθηκε επίθεση από ασθενή που τον άρπαξε από τον λαιμό, γεγονός που ανάγκασε τη συντεχνία να αναλάβει δράση και εξετάζει νομικά μέτρα κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), αλλά και του Υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξυλοκόπησαν μέλος πληρώματος ασθενοφόρου στη Λεμεσό-Εξετάζουν νομικά μέτρα

Τα περιστατικά από μεμονωμένα, όπως πολλές φορές χαρακτηρίστηκαν, πλέον κατάντησαν... ρουτίνα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα του ιατρικού προσωπικού των ΤΑΕΠ, το οποίο μέσα από επιστολές που αποστέλλουν προς την ΠΑΣΥΝΟ, μεταφέρουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα, όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, κάποιες φορές οι περιγραφές των νοσηλευτών τους φέρνουν δάκρυα στα μάτια για τα όσα βλέπουν και βιώνουν στα ΤΑΕΠ.  Στις επιστολές τους προς τη συντεχνία, οι νοσηλευτές περιγράφουν μια αβέβαιη καθημερινότητα για το τι θα αντικρύσουν, την οποία δυστυχώς, έχουν αποδεχτεί.

Όπως ανέφερε ο κος Πετέλης, «κάποιες φορές διαβάζουμε επιστολές συναδέλφων και κλαίμε. Αυτό που περιγράφουν οι συνάδελφοι είναι τη διόγκωση του προβλήματος. Τα περιστατικά μήνα με τον μήνα αυξάνονται αντί να μειώνονται και σε  λιγότερο από μια βδομάδα καταγράφηκαν δύο περιστατικά σωματικής βίας. Συνάδελφος έγραψε σε επιστολή της πως έγινε καθημερινότητά τους, το συνήθισαν και αυτό είναι λυπηρό. Ένας άλλος, έγραψε πως σηκώθηκε το πρωί να πάει δουλειά και προετοιμάστηκε ψυχολογικά για το τι θα αντίκριζε. Οι περιγραφές τους, είναι η οδυνηρή και άδικη πραγματικότητα που ζουν και με την οποία θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν οι αρμόδιοι».

Παρά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των χρόνων η συντεχνία ζητούσε επιτακτικά την παρέμβαση του εργοδότη τους, δηλαδή του ΟΚΥπΥ, αντ΄ αυτού λαμβάνει αδιαφορία και μη παραδοχή της σοβαρότητας και της διόγκωσης του προβλήματος, εξού και πλέον εξετάζονται νομικά μέτρα. 

Ο κος Πετέλης εξήγησε πως, «από τη στιγμή που βλέπουμε αύξηση των περιστατικών βίας στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, στα οποία δεν υπάρχει αστυνόμευση, δεν υπάρχει ασφάλεια, ούτε κάτι που θα αποτρέπει τέτοια περιστατικά, θα πρέπει να δράσουμε. Από την άλλη, βλέπουμε τον ΟΚΥπΥ που δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τους εργαζόμενους, ούτε παραδέχεται το πρόβλημα και βρίσκεται σε ένα συννεφάκι πως όλα πάνε καλά. Έτσι αποφασίσαμε να  κινηθούμε νομικά, τόσο κατά του ΟΚΥπΥ, όσο και κατά του Υπουργείου Υγείας. Υπό άλλες συνθήκες, αυτός που νομικά θα έπρεπε να μας προστατέψει είναι ο Οργανισμός. Έτσι, πέραν που μέτρου που αποφασίσαμε για αποχώρησή μας από τα πόστα μας σε περίπτωση νέας επίθεσης, μιλήσαμε με τους νομικούς συμβούλους μας και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος της βδομάδας να καταρτιστεί ένα πλάνο, μέσα από το οποίο θα μας υποδείξουν με πιο τρόπο μπορούμε να κινηθούμε νομικά εναντίον του εργοδότη μας και της άρνησής του να λάβει μέτρα».

Ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με τον κ. Πετέλη, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις είχε βγάλει από τα συρτάρια ένα εγχειρίδιο τρόπου λειτουργίας των ΤΑΕΠ και σε επιστολή της η ΠΑΣΥΝΟ προς τον Οργανισμό επισημαίνει πως το εγχειρίδιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, ούτε αξιολογήθηκε. «Από τότε δεν πήραμε απάντηση. Αυτά που είχαμε εισηγηθεί εμείς είναι ο εργοδότης μας, δηλαδή ο ΟΚΥπΥ, να αξιολογήσει τα ΤΑΕΠ και να εντοπίσει τους λόγους που παρατηρούνται αυτές οι επιθέσεις. Ανάμεσα στα μέτρα που εισηγηθήκαμε είναι η συνεχής αστυνόμευση εκτός και εντός ΤΑΕΠ, να γίνεται έλεγχος των επισκεπτών, να μειωθούν οι χρόνοι εξέτασης μέσα στα ΤΑΕΠ και να υπάρχει καλύτερη επαφή με άλλα τμήματα των νοσοκομείων, όπως τα χημεία». 

Παράλληλα, ο κ. Πατέλης εξηγεί πως, «όταν ένας ασθενής έρχεται στο ΤΑΕΠ και αναμένεται περισσότερο από δύο ώρες για να εξεταστεί προκαλείται συμφόρηση στο τμήμα διαλογής. Επίσης, εάν κάποιος ασθενής γίνει εισαγωγή δεν πρέπει να περιμένει ώρες ακόμη και μέρες να μεταφερθεί από το ΤΑΕΠ στον θάλαμο εισαγωγής. Υπήρχε ασθενής που ανέμενε τρεις ώρες.  Ο κύριος λόγος επιθέσεων είναι η αναμονή, γιατί οι ασθενείς δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν τόσες ώρες για να εξεταστούν, ειδικότερα εάν πονάνε. Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ τόνισε πως στο εγχειρίδιο αναφέρεται πως ο νοσηλευτής θα πρέπει να βγει έξω να καθησυχάζει τον κόσμο, δεν είναι τόσο εύκολο όταν ο άλλος περιμένει πολλές ώρες, αντιθέτως εκνευρίζονται περισσότερο».

Καταλυτικά ο κος Πετέλης είπε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έγιναν πολλές συζητήσεις και πως αυτό που θα πρέπει να υπάρχει από τον Οργανισμό είναι θέληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση