Τα προβλήματα «πνίγουν» τα νοσοκομεία-Δεν ακούν κανένα και κωλυσιεργούν

Στον αέρα βρίσκεται η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, λόγω της απουσίας πολιτικής από τους αρμόδιους φορείς για άμεση και ουσιαστική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται καθημερινά, με την τρίωρη στάση εργασίας της Παρασκευής από τους γιατρούς του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, να γίνεται ο προάγγελος για λήψη περαιτέρω μέτρων διαμαρτυρίας. 

Τα κακώς κείμενα που καταγράφονται χρονίζουν και ο κόμπος έφτασε στο χτένι, όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για τους νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης καταγγέλλουν τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και το Υπουργείο Υγείας για καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων. Άλλωστε, χαρακτηριστική είναι και η φράση που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την εικόνα που επικρατεί στο τομέα της Υγείας, μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.«Δεν μπορούμε να είμαστε κάθε μήνα πρωτοσέλιδα».

Ο κος Κούμας ασκεί εδώ και μέρες έντονη κριτική στον ΟΚΥπΥ, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσον τα ζητήματα που απασχολούν τα ΤΑΕΠ γίνονται πράγματι αντιληπτά από τον Οργανισμό και τα παρομοιάζει ως συμπτώματα μιας σοβαρότερης ασθένειας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «θα πρέπει να θέσουμε κάτω όλα τα ζητήματα, όπως την υποστελέχωση και τις μειωμένες υποδομές που διαθέτουμε, που αποτελούν πλέον συμπτώματα μιας σοβαρότερης ασθένειας. Η σοβαρότερη ασθένεια είναι ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, εντός του οποίου θα πρέπει να καθοριστεί το τι σημαίνουν ακριβώς τα ΤΑΕΠ».

«Παρόλο που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε το ΓεΣΥ», σημείωσε ο κος Κούμας, «ακόμα ακούμε ότι γίνεται συζήτηση εάν θα ενταχθούν ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων στο Σύστημα μαζί με τα ΤΑΕΠ του δημόσιου. Έχουμε θέσει, πριν έξι μήνες περίπου, ένα ερώτημα: Ποια είναι η συγκεκριμένη μελέτη που έχει προηγηθεί, ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας, τις υποδομές που χρειάζονται τα ΤΑΕΠ ανά το παγκύπριο; Θεωρούμε πως αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορούμε έτσι απλά να λέμε ότι θα ανοίξουμε ΤΑΕΠ. Οι Πρώτες Βοήθειες δεν είναι μόνο ο χώρος που βλέπουμε όταν επισκεπτόμαστε. Είναι χώροι που πρέπει να είναι ορθά στελεχωμένοι και πρέπει να δούμε τις υποδομές μας. Δεν έχουμε γίνει μάρτυρες ή γνώστες ότι έχει προηγηθεί μια τέτοια συζήτηση για τον αριθμό των υποδομών και τον αριθμό των ΤΑΕΠ που χρειαζόμαστε σε κάθε πόλη».

Παράλληλα, ο κος Κούμας δήλωσε πως οι γιατροί είναι ανοικτοί σε διάλογο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να βρεθούν ολιστικές λύσεις στα θέματα υγείας, μέσα από τον καθορισμό συγκεκριμένων πολιτικών. Όπως εξήγησε «πρόκειται για ένα δικαίωμα που έχει κερδίσει και αξίζει ο κάθε πολίτης της Κύπρου. Η υποστελέχωση είναι ένα σοβαρό θέμα, τόσο σε ανθρώπινο προσωπικό, σε λειτουργούς υγείας, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι και η έλλειψη υποδομών. Παρόλα αυτά, παραμένουμε αβέβαιοι και ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές λύσεις, όχι μόνο για το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Πάφου αλλά σε όλα τα ΤΑΕΠ. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια. Ακόμη και η πρόσφατη απαντητική επιστολή που λάβαμε από τον Οργανισμό, με αφορμή τη διαμαρτυρία στο νοσοκομείου της Πάφου, μας προξένησε ανησυχία. Δεν μπορείς να θεραπεύσεις ασθενείς με την προκήρυξη θέσεων εργασίας».

Η στάση εργασίας των γιατρών χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης προς τους αρμόδιους, ωστόσο παρά το γεγονός ότι δεν είναι αυτοσκοπός η λήψη μέτρων, η ΠΑΣΥΚΙ έχει βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε στάση εργασίας σε όλα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. «Είναι ο μοναδικός τρόπος να ασκήσουμε πίεση. Το μεγαλύτερο μας παράπονο είναι ότι δεν μας ακούν, όχι ως συνδικαλιστές αλλά ως επιστήμονες και ειδικούς. Πρέπει να αντιληφθούν πως είμαστε γιατροί και γνωρίζουμε το αντικείμενο πολύ καλύτερα από όσους ήρθαν αργότερα για να το επιλύσουν», τόνισε ο κος Κούμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργισμένοι οι ιατροί του ΤΑΕΠ Πάφου-«Απαράδεκτη η κατάσταση που βιώνουμε»

Προτίθενται να λάβουν μέτρα οι νοσηλευτές 

Τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται σε δημόσια νοσηλευτήρια διαπιστώνει και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και το γεγονός πως υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπισή τους, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα. Στο επίκεντρο το συζητήσεων των νοσηλευτών βρίσκονται τα περιστατικά βίας στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, αλλά και μη κατάληξη συμφωνίας με τον ΟΚΥπΥ για στελέχωση όλων των Τμημάτων, με τις συντεχνίες να προειδοποιούν με λήψη μέτρων. 

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο Πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης «εκτός από την υποστελέχωση που παρατηρείται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχουν διάφορα θέματα που ταλανίζουν τα ΤΑΕΠ, όπως η δυσκολία να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο. Όταν σπάσει ένας κρίκος χαλάει όλο το σύστημα. Για παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο δεν έχουμε τους οικογενειακούς γιατρούς. Ο κόσμος που έχει πρόβλημα υγείας προσέρχεται στις Πρώτες Βοήθειες για να εξυπηρετηθεί γιατί δεν έχει πουθενά αλλού να αποταθεί, αφού παρόλο που έχουμε τα εφημερεύοντα ιατρεία, ο θεσμός δεν έχει γίνει γνωστός στον κόσμο. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει συνεχώς να ενημερώνει και να υπενθυμίζει για τα ιατρεία εφημερίας, τουλάχιστον για τα εύκολα περιστατικά και να δίνουμε σημασία στα δύσκολα».

Πρόσθεσε πως «η αλυσίδα προβλημάτων, περιλαμβάνει την καλή στελέχωσή της σε νοσηλευτές και γιατρούς. Την έγκαιρη διενέργεια των εξετάσεων, τη διαθεσιμότητα κλινών για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, η ασφάλιση της γρήγορης προσέλευσης των ειδικών γιατρών να εξετάσουν τους ασθενείς όταν χρίζουν εξέτασης από ειδικό. Όπως είναι για παράδειγμα όταν φτάνει στο νοσοκομείο ένα ορθοπεδικό περιστατικό, ενώ ο Ορθοπεδικός βρίσκεται στο χειρουργείο θα πρέπει να δει μετά τον ασθενή».

Μάλιστα ο κος Αργυρίδης τόνισε πως υπάρχουν άλλα ζητήματα για τα οποία υπάρχει πρόθεση να αντιδράσουν δυναμικά. «Πρόκειται για τα σοβαρά θέματα της μη κατάληξης των συζητήσεων που γίνονται με τον ΟΚΥπΥ όσον αφορά τη στελέχωση για όλα τα Τμήματα σε όλα τα νοσοκομεία. Αυτός ο διάλογος μας ταλαιπωρεί εδώ ένα χρόνο, συζητούμε το θέμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν υπάρχει η διάθεση από τον Οργανισμό να το αντιμετωπίσει και υπάρχει κωλυσιεργία. Υπάρχει μια ακαταστασία και ασυμφωνία για τον αριθμό των νοσηλευτών που θα πρέπει να υπάρχει στα διάφορα Τμήματα. Μπήκαμε σε ένα διάλογο ο οποίος δεν καταλήγει πουθενά».

Την επόμενη βδομάδα οι νοσηλευτές θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ  και εάν δεν υπάρξει κατάληξη στο διάλογο ούτε αυτή την φορά, θα αποφασίσουν τα μέτρα αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Τρίωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ Πάφου-Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση μέτρων

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση